Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Берое" на върха след победа над "Ботев"

Снимка: Ани Георгиева - beroe.bg

"Берое" постигна страхотна победа в тракийското дерби срещу "Ботев" Пловдив. Точни за старозагорци бяха Мартин Камбуров от дузпа и Иван Минчев от пряк свободен удар. С този успех беройци временно излязоха начело в Първа лига с актив от 12 точки.

Александър Томаш започна с всичко най-добро в състава си от първата минута. Душан Перниш застана традиционно под рамката на вратата, в отбрана действаха Иван Бандаловски, Ерол Алкан, Виктор Генев и Александър Василев, в центъра на терена игра триото Александър Цветков, Карлос Охене и Иван Минчев, а атаката бе съставена от португалците Рубен Брижидо и Педро Еуженио, както и от легендата и капитан на отбора Мартин Камбуров. Първата опасност пред една от двете врати бе в полза на "канарчетата". След изпълнение на фаул от звездата на "Ботев" Тодор Неделев стражът на "Берое" Душан Перниш изби в ъглов удар, след който обаче не последва нищо по-интересно. 

Най-сериозната ситуация за гол през първите 45 минути дойде в 11-та минута. Тогава Александър Василев намери на границата на наказателното поле на Ботев своя съотборник Педро Еуженио, португалецът овладя и без почти никаква подготовка стреля. За нещастие на феновете на старозагорци коженото кълбо, вместо в мрежата, попадна в напречната греда на вратата, пазена от Георги Аргилашки. След тази ситуация двата отбора влязоха в изключително неприятно за гледане лежерно темпо, изпълнено с много грешни отигравания и позиционни пасове. При едно изпълнение на фаул в половината на "канарчетата" Педро подходи изключително несериозно, подарявайки буквално топката на нападателя на "Ботев" Фернандо Виана, който необезпокояван премина около 50-60 метра, влезе в наказателното поле на "зелените", но при паса си по земя не намери свой съотборник и след кратко разбъркване Перниш улови. С това интересните ситуации за първата част се изчерпаха.

Второто полувреме започна с натиск на домакините. Още в самото начало Охене изведе ефектно Педро в пеналта, той стреля от движение, но Аргилашки спаси. Веднага след това удари на беройци бяха пресрещнати. В 52-та минута Иван Минчев бе фаулиран от Костадин Нинчев и съдията Стефан Апостолов отсъди дузпа, гарнирана с втори жълт и съответно червен картон за централния бранител на гостите Костадин Ничев. Зад топката застана Мартин Камбуров, който не сгреши и с 222-то си попадение в елита направи резултата 1:0 за старозагорци.

След гола играчите на Александър Томаш продължиха да доминират над своя противник. Единствено неточности в отиграванията на Педро Еуженио, Иван Минчев и влезлия на мястото на Камбуров Зоран Йосипович запазиха резултата непроменен. Страхотна възможност след ъглов удар се откри пред Иван Бандаловски, който стреля, но стражът на гостите спаси. Георги Аргилашки обаче бе безпомощен в 83-та минута. След центриране на Иван Минчев топката премина през купа от играчи и заблуди вратаря Аргилашки, който опита да избие в последния момент коженото кълно, но не успя и топката се оказа в мрежата му за 2:0. Голът на практика сложи точка на спора. До края беройци имаха още две възможности да направят резултата класически, но това не се случи.

Така "Берое" победи и "Ботев" и спечели "Битката за Тракия". С трите точки "зелените" излязоха на първата позиция във временното класиране с актив от 12 точки. В следващия кръг на 23 август, петък, от 18 часа беройци гостуват на "Царско село".

"Берое" - "Ботев" 2-0 Мартин Камбуров - 54 мин. дузпа, Иван Минчев 84 мин.

"Берое": Душан Перниш, Иван Бандаловски, Ерол Алкан, Виктор Генев - 16 мин. жълт картон, Александър Василев, Александър Цветков, Иван Минчев( 86 мин. - Ибрахима Конте), Карлос Охене( 72 мин. - Яя Меледже), Рубен Брижидо, Педро Еуженио, Мартин Камбуров - капитан( 69 мин. - Зоран Йосипович); старши треньор: Александър Томаш

"Ботев": Георги Аргилашки, Филип Филипов, Кристиан Димитров, Костадин Ничев - 26 мин. жълт, 52 мин. втори жълт и червен картон, Еберт Кардосо, Лъчезар Балтанов - капитан, Филип ван Арнем - 64 мин. жълт картон( 69 мин. - Марко Перван), Лазар Марин( 68 мин. - Александър Тонев), Тодор Неделев, Антонио Вутов( 55 мин. - Радослав Терзиев), Фернандо Виана - 35 мин. жълт картон; старши треньор: Желко Петрович

Главен съдия: Стефан Апостолов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Берое Стара Загора“ – „Монтана 2003“ 1:0 победи

В старозагорската спортна зала „Общинска“ бе играна първата среща от финалната серия на първенството в женската баскетболна „А“ група. „Берое Стара Загора“ прие „Монтана 2003“ и спечели с 87:72 точки. Двубоят бе много интересен и премина на високи..

публикувано на 18.04.24 в 21:44

Атанас Апостолов: Заслужено победихме в Нова Загора

"Изиграхме добър мач като гости в Нова Загора. Смятам, че заслужено победихме с 2:1. Още в самото начало поведохме в резултата, след това удвоихме преднината си около 20-та минута. Домакините върнаха един гол в нашата врата в края на първата част...

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Живко Желев: Загубихме след наши грешки в Пловдив, разликата за съжаление вече е немалка

"Твърде лесно допуснахме две попадения още в началото на мача ни в Пловдив срещу местния "Спартак". Върнахме един гол, а имахме и лек натиск в края на срещата и поне в два случая имаше доста странни съдийски отсъждания в наша вреда. Но срещата е..

публикувано на 18.04.24 в 13:18

Днес БК "Берое" излиза в първа финална среща срещу "Монтана 2003"

"Днес излизаме в първа финална среща от срещу тима на "Монтана 2003". Срещата е от 18.30 часа в Общинска зала (екс ДЗУ/. Отборите са равностойни, но се надявам с фактора домакинство да победим. Освен това смятам, че интереса към мача е голям и ще..

публикувано на 18.04.24 в 12:54

Турнир „Стоян Пенчев“ предстои в Стара Загора

От утре до неделя в Стара Загора ще бъде проведен традиционния турнир по спортна стрелба „Стоян Пенчев“. В спортна зала „Общинска“ и на стрелбище „Лозенец“ ще бъде надпреварата с малокалибрено и пневматично оръжие за момичета и момчета и юноши и..

публикувано на 18.04.24 в 10:46

Възобновяват класическата борба в Стара Загора

В Стара Загора е създаден нов клуб по борба. Той ще се нарича СКБ „Берое класически стил“. Президент е Милен Манов. Треньор е утвърден състезател като Николай Николов, който преди време направи кариера и в ММА. Помощник треньори са Деян Аврамов и..

публикувано на 18.04.24 в 10:14

Стара Загора – Лекоатлетическа столица на България през 2024г.

Тази неделя, 21 април, в Стара Загора за втора година ще се проведе маратонът "Берое 5К". Стотици участници ще бягат по улиците на града на дистанция от 5 километра. Трасето стартира от обновеният парк Артилерийски в 11ч.. В маратона ще се включат и..

публикувано на 17.04.24 в 15:52

Каратисти подготвят пореден турнир „Верея“

На 27 април в старозагорската спортна зала „Иван Вазов“ ще бъде поредното издание на традиционния турнир по киокушин карате „Верея“. Надпреварата ще бъде за възрасти юноши и девойки младша и старша, както и за мъже и жени. Както всяка година входът..

публикувано на 17.04.24 в 14:02

Млади тежкоатлети мериха сили в турнир

В Стара Загора бе проведен традиционния турнир „Павел Костов“. Надпреварата за възрасти момичета и момчета и кадети и кадетки. Участваха 80 възпитаници на клубове по вдигане на тежести от Стара Загора, Хасково, Сливен и др. Класирането бе формирано..

публикувано на 16.04.24 в 09:07

Пет медала извоюваха кадети и кадетки от „Берое“

В Бургас бе проведен Държавният лично-отборен шампионат по борба за кадети и кадетки. „Кадетките ни се представиха на добро ниво“, съобщи за радио „Стара Загора“ Даяна Стойчева, треньор в старозагорския клуб по борба „Берое“. Нейната възпитаничка и..

публикувано на 15.04.24 в 14:06