Продължават проверките за нерегистрирани прасета в област Стара Загора

Снимка: БГНЕС

В 50 села от общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови са приключили проверките на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните за нерегистрирани прасета. Това съобщи след заседание на Областната епизоотична комисия областният управител Гергана Микова. Няма регистрирани случаи на африканска чума на територията на областта, допълни тя. Случаите на отказ за изпълняване на предписанията на ОДБХ са единични, като цяло стопаните от региона съдействат на екипите.

250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете, съобщи още Гергана Микова. В региона са поставени 25 капана за диви свине.

До 26 август кметовете и кметските наместници трябва да предоставят на Областната епизоотична комисия списъците на стопаните, заклали животни, отглеждани в задните дворове, припомни Микова. Заявленията за еднократна помощ от 300лв. се подават до кметствата и кметските наместници.
Още от категорията

Локализиран е пожарът край Богомилово

Пожарът, който възникна около 16:00 ч. в района на околовръстния път на село Богомилово, до асфалтовата база, е локализиран. Това заяви началникът на група „Оперативен център“ в РД ПБЗН-Стара Загора Михаил Михов. Огънят се е разпрострял на площ от..

публикувано на 22.09.19 в 17:54

С тържествен ритуал в Сливен бе отбелязан Денят на независимостта

Стотици граждани в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър, за да  отбеляежат 111-тата годишнина от обявяване на Независимостта на България. На тържествената церемония бе издигнат националния флаг, а признателните сливенски..

публикувано на 22.09.19 в 16:52

При голям интерес в Музея на бойната слава в Ямбол бяха открити две нови експозиции

При огромен интерес в Музея на бойната слава в Ямбол бяха открити две нови експозиции по случай 111 години от обявяването на Независимостта на България.  На площ от 100 кв. м в помещения на бившите Пионерски казарми са показани новите експозиции,..

публикувано на 22.09.19 в 15:57

28 кандидати за общинския съвет регистрира ВМРО в Стара Загора

ВМРО-БНД регистрира в ОИК-Стара Загора листа с 28 кандидати за общински съветници в местния парламент. Водач е досегашният съветник на воеводите Антон Андонов, който, както вече бе съобщено, е кандидатурата на партията за кметската надпревара в Града на..

публикувано на 22.09.19 в 14:57

Землячески събор в село Маломир

В ямболското село Маломир ще се проведе ежегодният землячески събор. Очаква се да пристигнат потомци на изселници, напуснали родината през 1830 година. За земляческата среща по традиция в селото се събират стотици маломирци на различна възраст от..

публикувано на 22.09.19 в 12:25

С тържествен ритуал Стара Загора отбеляза Деня на Независимостта

С тържествен ритуал пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“ Стара Загора отбеляза 111 годишнина от обявяването на Независимостта на България. На официалната церемония присъстваха зам.-председателят на..

публикувано на 22.09.19 в 11:52

Тракийски боен птицеглав кораб ще бъда пуснат във водите на язовир "Копринка"

Тракийски боен птицеглав кораб ще заплава във водите на язовир "Копринка". Вече приключи изграждането на плавателното средство, а днес от 12 часа той ще бъде показан за първи път в завършен вид.  В продължение на близо две години бе сглобявана..

публикувано на 22.09.19 в 11:45

С нова експозиция в Музея на бойната слава в Ямбол бе отбелязан Деня на независимостта

Музеят на бойната слава в Ямбол отбелязва днешния 22-ри септември, Денят  на независимостта с две експозиции „Цепелиновото летище край Ямбол 1916 – 1918“ и „Отбраната на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле”. Най-интересният експонат е копието..

публикувано на 22.09.19 в 11:35

Новата артистична зона в Стара Загора с „празник три в едно“ на 22-ри септември

Кулминацията на събитията от старозагорската септемврийска програма „АРТистично на улицата“ е на 22-ри септември. Своеобразният нов старозагорски артквартал в отсечката на улица „Сава Силов“ ще отбележи три в едно – своя празник, световния ден без..

публикувано на 22.09.19 в 11:12

България чества 111 години от обявяването на независимостта

България чества днес 111-ата годишнина от обявяването на независимостта. На тази дата българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор. Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908..

публикувано на 22.09.19 в 10:52