Световната оперна прима Веселина Кацарова се среща със съгражданите си

На 29 август  2019 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в Международния младежки център (бившето кино „Жельо Диманов“) в Стара Загора, ще се състои среща на  Веселина Кацарова - световно известна оперна прима, Почетен гражданин на Стара Загора и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора с почитатели и приятели на нейното голямо изкуство.

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Започва да свири на пиано на четири години. След като завършва обучението си по пиано в Музикалното училище в родния град, продължава образованието си по оперно пеене в Музикалната академия при проф. Реса Колева. Още като студентка изпълнява главни роли в Националната опера.

Световната й кариера започва през 1989 г., когато сключва договор с операта в Цюрих. Там много скоро се превръща в любимка на публиката и е определена от международната преса като голямото откритие на Херберт фон Караян. През същата година печели Първа награда на Германския песенен конкурс “Neue Stimmen” в Gütersloh. Две години по-късно  Кацарова прави дебюта си на фестивала в Залцбург с две матинета в Моцартеума, както и като Анио от „Милосърдието на Тит“ под диригентството на сър Колин Дейвис. През есента на същата година дебютира с огромен успех и като Розина в операта „Севилският бръснар“ на Росини. С роли от опери на Моцарт и Хендел, композиторите от епохата на белканто и френски репертоар е участвала в най-големите оперни театри и фестивали: Гран театр в Женева, Ковънт Гардън, Гран театр Лисеу Барселона, Дойче опера Берлин, баварската Щатсопера, Парижката национална опера, Миланската скала, Лирик опера в Чикаго, Метрополитен, операта в Сан Франциско, Театро Реал в Мадрид, фестивала в Залцбург Маджо Музикале Фиорентино, оперния фестивал „Росини“ в Пезаро. Веселина Кацарова е работила с прочути диригенти като Херберт фон Караян, Николаус Харнонкурт, сър Колин Дейвис, Пинкас Щайнберг, Сейджи Озава, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути. Волфганг Савалиш, Айвър Болтън, Владимир Федосеев и Зубин Мета. Изнасяла е концерти и рецитали навсякъде в Европа, САЩ и Япония. Записите й за RCA Red Seal са многократно награждавани.

Веселина Кацарова е носител на титлата Камерзингерин на баварската Щатсопера в Мюнхен, както и Камерзингерин във Виенската Щатсопера.

По всичко личи, че музикалният свят е в нозете на прекрасното мецо сопрано и великолепна актриса. И въпреки това, тя не забравя корените си и където и да се намира, с гордост прокламира, че се гордее, че е българка и е от Стара Загора. Нещо повече. Преди три години, тя пое ангажимента на артистичен директор на Старозагорската опера. Благодарение на нея, меломаните имаха честта и удоволствието да гледат и слушат първокласни оперни певци. Нещо повече. За втора година Веселина Кацарова, именно в Стара Загора провежда Международен майсторски клас с млади оперни изпълнители. Освен че преподава своя опит, допринася името на родния град да се произнася с уважение по всички краища на света.

Срещата с Веселина Кацарова е от поредицата „Красивите лица на Стара Загора“ и е посветена на 140 години от възстановяването на града- герой. Организатор е сайтът за литература, изкуство и култура dolap.bg със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център.

.


Още от категорията

Болярово празнува 45 години от обявяването си за град

На 7 септември Болярово, обл. Ямбол ще отпразнува 45 години от обявяването си за град. Датата ще бъде отбелязана с поредица от културни и спортни мероприятия през цялата седмица. В празничния ден 7-и септември водосвет за здраве и благополучие  на..

публикувано на 02.09.19 в 16:06

Тривековен юбилей празнува казанлъшкото село Средногорово

Казанлъшкото село Средногорово ще отбележи 300 години от съществуването на селото. Средногорово е заселено през далечната 1719 г., а първите жители са няколко рода, чиито имена се пазят в хрониките и до днес. По случай рождения ден, кметството..

публикувано на 29.08.19 в 15:55

Първа копка на нов Дневен център в Казанлък

Символична "първа копка" на нов Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства ще бъде направена от 11 часа в Казанлък днес. Новата социална услуга на територията на община Казанлък ще е единствената от..

публикувано на 22.08.19 в 09:10

"Богородична стъпка" за четиринайсти път

Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август 2019 г. на Старозагорските бани, отново събира над  4000 участници - любители на българския бит и култура. Началото на..

публикувано на 13.08.19 в 11:29

Стара Загора отбелязва 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./

Представители на общинската администрация и граждани отбелязват годишнината от трагичните събития  и боевете за защита на Стара Загора с полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора - Мемориален комплекс..

публикувано на 31.07.19 в 11:30

ГEPБ щe нoминиpa кандидатите cи зa мecтнитe избopи в oбщинa Cтapa Зaгopa

От 18:00 чaca днес, в ĸoнфepeнтнaтa зaлa нa xoтeл „Mepиaн Πaлac“, щe ce пpoвeдe Oбщинcĸo cъбpaниe нa пoлитичecĸa пapтия ГEPБ - Cтapa Зaгopa. Щe бъдaт нaпpaвeни нoминaции зa ĸaндидaт зa ĸмeт нa oбщинa Cтapa Зaгopa, зa ĸмeтoвe нa ĸмeтcтвa и oбщинcĸи..

публикувано на 29.07.19 в 08:16

500 деца ще се надпяват на „Върбова свирка свири“ в Болярово

Над 500 изпълнители от цялата страна са заявили участие в 22-то издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“ в Болярово.  Съборът е посветен на голямата народна певица Елена Граматикова. Целта на организаторите - читалище..

публикувано на 30.05.19 в 12:01

Нестинарски игри ще се проведат в село Българи

На 3 и 4 юни ще се проведат традиционните нестинарски празненства, характерни за района на Странджа. Фолклорната проява, която от 2009г. е вписана в представителния списък на нематериалното културно наследство на „ЮНЕСКО, ще се състои в село..

публикувано на 28.05.19 в 15:05

Туристи ще могат да създадат собствен аромат на тазгодишния Фестивал на розата в Казанлък

И тази година Фестивалът на розата в Казанлък включва много нови събития и забавления за жителите и гостите на града. Празниците вече започнаха с избора на Царица роза. Тя е абитуриентката на Природо-математическа гимназия  „Никола Обрешков”..

публикувано на 27.05.19 в 11:17

Тестове на сирените в Казанлък от утре

Утре и в петък на територията на град Казанлък ще бъде извършена техническа проверка на сиренната система. При тестовете за техническа изправност сирените ще възпроизвеждат звуков сигнал еднократно за не повече от 15-20 секунди, което не бива да..

публикувано на 15.05.19 в 15:32