Близо еднометровата дупка била оставена без капак и била пълна с вода от пороен дъжд

Първолак пропадна в дълбока шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината

Вината за инцидента е на възложителя на ремонта, категоричен е съдът

Снимка: БГНЕС

Осемгодишно момче пропадна в пълна с вода необезопасена по време на ремонт 80-сантиметрова шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината за преживения инцидент. 
4000 лв. обезщетение за неимуществени и 40 лева за имуществени вреди, както и 1767 лв. разноски по делото ще трябва да бъдат изплатени на малкия ищец от местната хазна заради злополуката на бул. "Цар Симеон Велики" 94 миналото лято, реши Районният съд в Стара Загора. В двуседмичен срок решението му от 20 август може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.
Инцидентът станал на 22 юли миналата година. По време на силен дъжд, около 20 часа, 7-годишният тогава  И. Д. вървял заедно с баща си по южния тротоар на булеварда, който бил изцяло покрит с вода от пороя. В участъка срещу сградата на Общината момчето внезапно пропаднало. Оказало се изцяло потопено в пълната с дъждовна вода дълбока дупка. В нея пропаднал и левият крак на баща му. Само благодарение на бързата реакция на мъжа, който през цялото време държал сина си за ръка, детето било извадено бързо от водата. 
При пропадането детето е получило наранявания по тялото, нагълтало се е с мръсната от строителните отпадъци дъждовна вода. Като извадил сина си,  бащата е поставил в отвора на шахтата метален варел за отпадъци, който се намирал наблизо, за да обезопаси шахтата и да предпази и други хора от инциденти. Същата вечер детето не успяло да заспи, плакало е цяла нощ от болките от нараняванията по тялото си и от преживяната уплаха, свидетелствали родителите му.
По делото е била изготвена съдебно-психологична експертиза, според която инцидентът се е отразил негативно върху психическото състояние на момчето. "Попадането в шахтата е причинило травматичен стрес, който е довел до емоционален и психологически срив у детето, който се характеризира със страх, безпокойство, дори депресивна симптоматика. Налице е към момента все още непреработен стрес и елементи на посттравматично стресово разстройство. Към момента на изготвяне на експертизата вещото лице е заключило, че е необходима работа с психолог за преработване на травмата", се казва в решението на Районния съд.
Съдебно-техническа експертиза пък е установила, че шахтата е съществувала и преди ремонта на центъра, но е било предвидено в проекта да бъде подменен нейният капак. На място е установено, че действително новите елементи са само конструкцията на капака. Шахтата е с размери 70/90 см. и дълбочина 80 см. Експертизата потвърдила, че шахтата е обект на извършвания ремонт с възложител Община Стара Загора и изпълнители двете трети лица помагачи („Тийминженеринг“ ЕООД и „Биад- С“ ООД) и именно поради извършвания ремонт и вследствие на него и дейността изпълнявана от третите лица помагачи е станал инцидентът, посочва в решението си съдът.
В хода на делото не е станало ясно кой и как е контролирал безопасността не само на конкретното съоръжение, а въобще. "Бяха събрани свидетелски показания в тази насока, които обаче съдът приема за недостоверни, доколкото същите са на заинтересовани свидетели и освен това не бяха логични и последователни и са твърде повърхностни за доказване на такова важно обстоятелство как фактически и писмено е било регламентирано обезопасяването по време на строежа", пише в решението. 
Безспорно е било доказано, че в периода, в който е станала злополуката, бил извършван ремонт на територия общинска собственост от дружествата „Тийм Инженеринг“ ЕООД и „Биад С“ ООД, под строителния надзор на „Екип МГ“ ООД. "В проекта за ремонт и реконструкция е била включена и подмяна на капака на процесната шахта т.е. същата е била част от строителния обект и като такава отговорността при евентуално непозволено увреждане е на възложителя на ремонта - в случая на Община Стара Загора. Следва да се отбележи и че съгласно разпоредбата на § 7, ал. 1, т. 7 от ПЗР на ЗМСМА собственост на общината са мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на водоснабдителната и канализационна система. По делото няма доказателства, че съоръжението е собственост на телекомуникационно, водоснабдително или друго предприятие, а съгласно правилото на чл. 154 от ГПК насрещните възражения, са изцяло в тежест на доказване на ответника", мотивира решението си, че вината за произшествието  е на Общината Районният съд.
Кметът Живко Тодоров съобщи, че Общината няма да го обжалва, но на свой ред ще търси обезщетение от фирмата изпълнител.
Линк към съдебното решение http://rs-stz.bg/wp-content/uploads/decisions/04634518/65752019.htm

Още от категорията

Румен Радев: "Футболът е огледало на състоянието на държавата"

Футболът е огледало на състоянието на държавата, каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол, и вчерашните действия са блестящо доказателство за това, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за..

публикувано на 16.10.19 в 12:19

Спасителен екип свали еднометрова игуана от липа в Стара Загора

Почти еднометрова зелена игуана бе свалена вчера следобед от клон на висока липа, намираща се на кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Пенчо Минев“ в  Стара Загора. Сигналът за влечугото е подаден на безплатния горещ телефон на Община Стара Загора и..

публикувано на 16.10.19 в 12:05

Мащабна операция на СДВР по залавяне на феновете, предизвикали расисткия скандал

СДВР от снощи провежда спецоперация по издирване на феновете, показали расистки жестове по време на мача България-Англия в София.  До момента петима от тях вече са открити и са отведени в 1-во РПУ в София за обяснения.  Полицейските действия..

публикувано на 16.10.19 в 09:39

Община Тунджа обучи специалисти по здравни и социални грижи

Приключи обучението на специалистите по здравни и социални грижи, които ще предлагат услуги по проект „Център за домашни  грижи, интегриран модел на патронажни медико-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания в малките населени места от..

публикувано на 16.10.19 в 09:32

Българска хранителна банка с апел: Бизнесът да дарява храна!

В Световния ден на прехраната, 16 октомври, отчитаме заниженото участие на бизнеса в даряването. От началото на годината до месец август, малко над 130 тона храни с къс срок на годност са преминали през мрежата ни, за да достигнат до 16 хиляди..

публикувано на 16.10.19 в 09:18

Газифицират тунджанското село Кабиле

В село Кабиле бе направена първата копка на 18 км. газопреносна мрежа. Кабиле ще бъде сред  първите газифицирани села в страната. Промишлената  зона и логистичния център на голяма хранителна верига са основният  фактор за газификацията на  селото...

публикувано на 16.10.19 в 09:09

Заключителен концерт за 45-та годишнина на НУМСИ "Христина Морфова"

Заключителен концерт по повод честване на 45 години от създаването на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ ще се състои тази вечер от 19 часа на сцената на кукления театър в Стара Загора, съобщи за радио Стара Загора..

публикувано на 16.10.19 в 09:03

Делегация на ЕС идва у нас заради проблеми с екологията и кредитори

Мисия на ЕС ще посети България, за да установи нарушени ли са гражданските права на потребители у нас. Това съобщи пред Радио Стара Загора евродепутатът от ЕНП Радан Кънев.  Причина за това са случаи на злоупотреба с монополно положение на банки и..

публикувано на 16.10.19 в 08:38

Презентират холандски университети в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на „Дни на холандското образование“. Това съобщи за Радио Стара Загора Милена Генчева, организатор на събитието. Преподаватели от осем университета ще запознаят посетителите с възможностите за следване в Ниската земя...

обновено на 16.10.19 в 06:27

Наградиха изявени старозагорски лекари, д-р Георги Узунов е Лекар на годината за областта

На тържествена церемония тази вечер Районната колегия на Българския лекарски съюз раздаде годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19 октомври –Ден на българския лекар и 118 години от..

публикувано на 15.10.19 в 20:54