Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

И още: какво е учител по живот или лайф коуч

3
Ирен Ценова
Снимка: Личен архив

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин за нейната професия, тя е лайф коуч, а това може може да се преведе като терапевт по личностно развитие.

Понятието произлиза от САЩ преди около 20 години и в буквален превод означава „треньор по живеене“.

Същината на лайф коучинга е да отключва потенциала на хората, за да максимизира тяхната успеваемост, да им помогне да постигнат онова, към което се стремят и усещат, че липсва в живота им.

В коучинга има разнообразни подразделения: бизнес коуч, литературен коуч, коуч по връзките и отношенията, по кариерното ориентиране, коуч по здравословен начин на живот или хранене.

Българката Ирен Ценова е треньор по личностно развитие във Великобритания. Професионалният ѝ път започва в британските железници, където достига до един от главните постове в корпоративния коучинг. Тогава се замисля как да приложи опита и знанията си в полза на българите и по-специално на българската жена, така че да ѝ помага в придобиването на увереност и сила. Така Ирен започва работа в индивидуалното коучване и създава група в социална мрежа, в която се включват български жени. Там тя напълно безвъзмездно споделя своите знания и прилага внимателно разработена система от упражнения, които всеки може да практикува, за да постигне онова, което чувста, че му липсва, но не може да постигне самостоятелно. Ирен посвещава работата си на българската жена, защото тя непрекъснато се удивлява и респектира от нейната сила, издръжливост и непрекъснат стремеж да се развива.

За да практикуваш професията лайф коуч, най-важното е да се развиваш непрекъснато, споделя тя: „Трябват 60% обучение и 40% работа. Терапевтът по личностно развитие не е просто разказвач на истории, а създател на системи и методики в полза на всяка отделна личност. Той открива у хората къде е потенциалът им, в кое са най-добри, намира начините да улесни живота им и да ги мотивира. Но не дава отговори на въпроси, а задава такива така, че личността сама да ги открие за себе си“.

Ирен допълва, че лайф коуч трябва да се избира много внимателно – след проучване, препоръки и личностно усещане.

За всичко това и още – чуйте от разговора на Ина Николова с Ирен Ценова в звуковите файлове.

Снимките са от обучението на членовете на фейсбук групата на Ирен Ценова, проведено в Лондон преди няколко месеца.


Галерия

Още от категорията

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и..

публикувано на 25.08.19 в 10:50

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители...

публикувано на 11.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42

Цанка Петрова: Щастието е въпрос на личен избор

Цанка Петрова е от балканския град Срелча. Тя живее в Лондон от 2011-та година. Казва, че най-ценният подарък, който й е донесъл животът в космополитния град, е широкият мироглед. Тук е срещнала хора от всякакви континенти и националности; хора с много..

публикувано на 21.07.19 в 11:50

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал. Основан е през 2014-та година и се развива бързо и..

публикувано на 14.07.19 в 11:50

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб..

публикувано на 07.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50