Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Върляков: Стара Загора е всичко за мен

Проф. Иван Върляков е кандидатът на социалистите за кмет на Стара Загора. Той е и водач на листата с 51 общински съветници. Номинацията му бе почти единодушно подкрепена на проведената градска конференция на БСП преди броени дни. Той е преподавател по етология в Аграрния факултет на Тракийския университет. Популярен е в публичното пространство с активната си работа в сферата на местното самоуправление. Оглавява Асоциацията на общините "Тракия" вече 20 години. В първата си медийна изява след партийния форум пред Радио Стара Загора проф.Върляков споделя за своите идеи, очаквания и надежди преди старта на изборната кампания.  

Разговора води Таня Балабанова

-Проф. Върляков, БСП официално издигна кандидатурата Ви за кмет на Стара Загора.  Подобно предложение  е признание за Вас самия като авторитет, но и натоварва с огромна отговорност и очаквания. Как приемате предизвикателството да участвате в кметската надпревара?

-Приемам с огромна отговорност избора, които почти единодушно направи градската партийна конференция. Моето разбиране за тези, които са се захванали с подобна дейност е, че стават слуги на общността, на гражданите. Аз съзнавам каква огромна тежест лежи на плещите ми, защото това са очаквания, това са и надежди. А когато става дума за местни избори партийният интерес отстъпва пред интереса на гражданите. Тоест идеите, битките, идеологиите са до момента, в който стигнем до обществения интерес. Много добре разбирам каква тежест носи след себе си, затова ми трябваше време да помисля, да осъзная, и да сметна, че на тези години и в този момент аз съм готов и мога да дам нещо добро на останалите.

-Разговаряхте ли с лидера на партията Корнелия Нинова след конференцията? Какво си казахте и с други колеги социалисти?

-Аз имам много приятели, колеги, познати. Най – много са сред социалистите.  Неслучайно избрах да стана член на БСП, когато симпатизанти се отдръпнаха от партията в началото на 90-те години. Всички ме поздравиха за смелостта и осъзнавайки трудностите, които ми предстоят, те застават зад мен. Моето разбиране за една кампания най-вече за местни избори е, че тя трябва да бъде кампания на идеи. Много се надявам, че това ще бъде различна кампания. Имайки предвид и досега обявените имена, смятам, че ще бъде колегиална, ще бъде борба на идеи, на виждания. И както мога аз да предложа нещо, така има какво да науча от другите. Нека гражданите да изберат най-достойния.

-С какви идеи и послания влизате в кметското състезание?

-Едното вече го казах – да бъдеш слуга, а не да бъдеш управник. Второто – пълна прозрачност. Третото – това, което се върши да бъде с поглед напред. И тази перспектива да е минимум за 10 години, защото не можеш да имаш градско развитие, не можеш да правиш живота по-добър, ако решаваш всичко на парче. Важно е да се преценя за какво се влагат пари, за да не се харчи неразумно. Кампанията преди местния вот трябва да е борба на идеи при пълна прозрачност.

-Имате дългогодишен опит в местното самоуправление. Споделете  Вашата визия. Какъв трябва да бъде моделът на една администрация  в полза на обществото?

-Когато тя е добронамерена, когато тя е обърната към гражданите – това е идеалният вариант. Съзнавам и трудностите, пред които са изправени хората в общинската администрация. За тези служители нормативите, стандартите, възнагражденията почти не са мърдали през годините. Там е непрестижно да работиш, или ако работиш да не казваш каква заплата получаваш. Аз лично съм се сблъсквал с администрацията на Стара Загора. Стара Загора е много сложна за управление община - освен големия град има и 51 села. Те са забравени. Интересно е кога ще има общински съветник от селата. Реторичен е въпросът.

-Ще попаднат ли жители на селата в листата за съветници? Хора с какви професии  и качества имат шанс да влязат в нея?

Първите в листата, които съм убеден, че ще бъдат избрани са юристи, икономисти. Да спра дотук. Аз споделям мнението на сегашния кмет на Стара Загора Живко Тодоров – не може да има участници с празни погледи и бездушни към съдбините на гражданите в Общинския съвет.

-Общинският център Стара Загора с 51 прилежащи села  имат своите нерешени  от години проблеми. Върху какво ще концентрирате усилията си в предстоящата кампания?

-Веднага подчертавам, че през годините много се направи. Но има още какво да се желае. Трябва да работим в посока градът да стане притегателен център за бизнеса, да се борим за отчисления, които да остават на местно ниво. Да направим живота на младите хора по – привлекателен, по- спокоен, с по-чиста среда, добри заплати. Без млади хора няма бъдеще.

-Две политически сили вече официално издигнаха своите кандидати в Стара Загора. От ГЕРБ подкрепят настоящия кмет Живко Тодоров за трети мандат, АБВ издигат университетския преподавател Камелия Йовчева. Почти сигурно е, че и други личности ще се включат. Притеснява ли ви конкуренцията?

-Не, напротив. Цял живот се занимавам с наука. А от 20 години и с местно самоуправление. Не ме притеснява, че ще има други гледни точки. Подходът винаги е да слушаш опонента, когото има добри идеи. Вече казах, че има какво да дам, но има и какво да науча. В момента, в който трябва да се вземе решение, се доверявам само на експерти.

-Няколко думи и за Вас самия като човек. Какво Ви води напред в живота, ценностите, на които никога няма да изневерите?

-Всички, които ме познават знаят, че аз съм човек с принципи. Цял живот съм имал едни граници, които не мога да прекрача. Последователност, откритост, честност, партньорство и непримиримост. За мен властта не е  самоцел. Така е и с парите. Не ставам за бизнес, защото за мен те са само средство. Аз бих ги употребил веднага за публичен ресурс или за постигане на определена идея, както е в науката.

-Предстоят Ви натоварени дни. Какви съвети дава семейството?

Близките ме съветват -  като искаш опитай, защото си стигнал върхове. А в политиката човек влиза, когато е постигнал нещо и има какво да предложи. Те ме подкрепят. Извън шегата във всичко влагам разум. И декларирам, че предизборната кампания за мен няма да е средство да ставам известен или да играя с някакви популистки или нечестни ходове. Партньорство и добронамереност преди всичко. Не конкуренция, а сътрудничество. Аз съм щастлив и успял човек с моето семейство. Горд съм с моята съпруга. Имам двама сина, един внук и две внучки.

-Какво е за Вас Стара Загора?

-Мислил съм. Всичко е, всичко. Аз живея тук от 42 години. В Стара Загора се развива професионалната ми кариера, тук постигнах върхове в науката, тук срещнах моята съпруга. Тук се родиха децата ни. Всичко е за мен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20