Самоотвержените санитари на природата имат лоша репутация

Снимка: БГНЕС

Лешоядите са удивителни създания, те са самоотвержените санитари, които предотвратяват разпространението на болести сред дивите и домашните животни, вършат работа, която не е по силите на друг, но въпреки това се ползват с лоша репутация. Името им звучи нарицателно, а те не го заслужават. Според Нели Найденова, говорител на Фондация "По- диви Родопи", тяхната лоша слава се дължи на грозноватия вид и менюто им за хранене, но най- важното е, че те са еколози, спиращи разпространението на заразни болести.

Малцина знаят, че в  българската природа са се срещали четири вида лешояди- египетски, белоглав, черен и брадат, но в резултат на използването на отрови, намаляване на животновъдството, бракониерството и преследването им, тези властелини на небето са напълно изтребени или доведени до ръба на оцеляването.

И ако преди три десетилетия белоглавите лешояди в България бяха единични бройки, благодарение на  природозащитниците египетските и белоглавите лешояди вече устойчиво се завръщат в природата, като активно се работи за връщането на още един вид- черния лешояд..

 С театралното представление "Приятно ми е, Ива", изложба "Властелините на Родопите", игри за деца и много изненади  ще бъде отбелязан Международния ден на лешоядите в Маджарово. Традиционно този ден се отбелязва всяка първа събота от месец септември. Тази година програмата ще започне ден по- рано, на 6- ти септември с официалното откриване на изложба в градския парк на Маджарово от 18.00 часа.  Експозицията представя  дивата природа в Източните Родопи, едно от последните запазени диви кътчета на Европа. Фокусът на изложбата ще бъде върху властелините на родопското небе. Посетителите ще видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици, влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите си през последните години зубри и диви коне, в това красиво кътче на България.

За първи път и специално за Дните на лешояда в събота, от 20.00 часа , в Природозащитен център "Източни Родопи"  Ива Тодорова ще представи авторския си спектакъл "Приятно ми е, Ива". Моноспектакълът е награден с две награди "Икар", за драматургичен текст и водеща женска роля, уточни Нели Найденова. Тя допълни, че през цялото време в центъра на разположение за малки и големи ще има игри, които ще помогнат да посетителите да надникнат в тайния живот на лешоядите и да преживеят проблемите, пред които се сблъскват редките птици ежедневно. И тази година малки и големи ще могат да се снимат с таблата, да влязат в тялото или под крилото на любимия си лешояд. 

 Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:Още от категорията

С премиера на пиесата "Снежанка и седемте джуджета" кукленият театър в Ямбол откри есенния сезон

С премиера на пиесата "Снежанка и седемте джуджета" кукленият театър "Георги Митев" в Ямбол откри есенния театрален сезон. Драматизацията на любимата на децата приказка на братя Грим и режисурата са дело на Бисерка Колевска, сценографията и куклите - на..

публикувано на 18.09.19 в 11:03

Нимфеумът край село Каснаково чува и изпълнява желания

Единственият запазен нимфеум в България е Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково. То е известно на науката още от 1898 година, когато местните хора започнали да разкопават скалите, за да разберат откъде се стича водата. Копаейки стигнали до три..

публикувано на 17.09.19 в 16:44

Световноизвестният сръбски диригент Деян Савич: Оперното изкуство в България е на много високо ниво!

От 9 до 21 септември Държавна опера-Стара Загора е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. Сцената на Старозагорската опера приютява 9 млади диригенти от Румъния, Франция, Великобритания,..

публикувано на 16.09.19 в 11:34

Старозагорският художник Сашо Сандев открива „Времето“

Днес от 18.30 часа в зала „Л. Байер“ старозагорският художник Сашо Сандев открива юбилейната си изложба „Времето“. Той е познато име в гилдията на художниците, няма  вернисаж без негови творби, но, оказва се, че това е едва втората самостоятелна..

публикувано на 16.09.19 в 09:53

Първият учебен ден в България не винаги е бил през септември

Първият учебен ден събира във венец вълненията, емоциите, очакванията, надеждите и спомените. За едни това е времето на щастливите сълзи, за други покана за завръщане в класната стая. Първият учебен ден всъщност не е учебен, защото след официалното..

публикувано на 16.09.19 в 08:05

Ретро парад и четвъртвековен юбилей на клуб "Ретро" в Стара Загора

Старозагорският автомобилен клуб „ Ретро” и Община Стара Загора организират на 5-ти октомври за пореден път парад на ретро автомобили и мотоциклети . Почитателите на едно от най – аристократичните хобита ще могат да разгледат и да се насладят на..

публикувано на 15.09.19 в 17:00

В Сливен откриват Есенен театрален салон`2019

Премиерният спектакъл „БОГ“ от Уди Алън на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен открива тази вечер, от 19 часа, 14-ото издание на Есенен театрален салон - Сливен`2019 . Режисьор на постановката е Веселин Петров, в която  участва почти целият..

публикувано на 12.09.19 в 12:06

Габровските анекдоти "оживяват" в три музея

Министерство на културата одобри проекта „Хуморът – живото наследство“ на Габровския драматичен театър и ще финансира реализирането му. Общата стойност на финансовата помощ от министерството е 12 570 лв., а средствата за съфинансиране  ще бъдат осигурени..

публикувано на 12.09.19 в 09:50

Първа изложба на Международното триенале в Стара Загора

Изложба плакати „Буквите на България – азбука на Европа” се открива днес от 17,30 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Проявата се организира..

публикувано на 10.09.19 в 10:05
Мирослав Мутафчиев и Мария Мутафчиева

Лятото си отива на четвърти октомври

Остава месец до концерта на "Мери Бойс Бенд", "Отива си лятото, идва есента", и само ден до Концерта за китара и глас на Мария Мутафчиева и семейната и половинка Миро в пещерата Леденика. Според специалисти акустиката на най- посещаваната пещера във..

публикувано на 06.09.19 в 09:40