Стара Загора отново се включва в Европейската нощ на учените

За 12 път Стара Загора ще се включи в Европейската нощ на учените, която ще се проведе на 27 септември. Инициативата се провежда в над 300 града в Европейския съюз. 

Организатори на проявите са Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) към Тракийски университет – Стара Загора в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Медицински факултет към Тракийския университет.

Нощта на учените тази година тематично е посветена на науката в полза на икономиката и обществото с акцент върху ползите и вредите от новите технологии, съобщи проф. Галя Кожухарова, директор на ДИПКУ.

По-голяма част от проявите, свързани с Нощта на учените, ще се проведат в залите и фоайетата на Регионална библиотека „Захарий княжески“ между 18.00 и 22.00 часа.

В предварителната програма към събитието от ДИПКУ организират и няколко конкурса за ученици и студенти. Конкурсът за детска рисунка е на тема „Днес е 27.09.2119 и аз работя като...“, за написване на есе – „Професии на бъдещето“, за мултимедийни продукти – „Най-значимото изобретение, без което не мога“ и конкурс за студенти – „Моят бизнес-план на бъдещето“.

Срокът за участие е до 23.09.2019г. А готовите материали се изпращат на адрес: Стара Загора, ул. „Армейска“№9, стая 201/203.

Подробности за конкурсите има публикувани и на сайта на ДИПКУ към Тракийски университет.Още от категорията

Над 95 тона боклук изхърлиха казанлъчани

Казанлъчани активно се включиха в инициативата „Да изчистим България заедно“, информират от община Казанлък. В съботния ден бяха изхъврлени рекордно количество от над 95 тона боклук от домовете, междублоковите пространства и нерегламентирани сметища..

публикувано на 15.09.19 в 09:46

Хиляди старозагорци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно“

И тази година Стара Загора е част от националната кампания „Да изчистим България заедно”. Служителите на Общинска администрация дадоха своята лепта за приветливостта на част от най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, в петък. Те..

публикувано на 14.09.19 в 14:36

Министър Каракачанов: Да възпитаваме младото поколение в дух на патриотизъм и да върнем наборната военна служба

„Единството на нацията и държавата е изключително важно. Пожелавам вие да бъдете тези, които да го демонстрирате в обществото и да носите спомена за славната армия на България, за да възпитаваме младото поколение в дух на родолюбие и на..

публикувано на 14.09.19 в 13:15

С подписка "Аз съм русофил, арестувайте ме!" подкрепиха Николай Малинов на Копринка(Снимки)

Подписка в подкрепа на председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов беше организирана по време на традиционния събор на русофилите край водите на язовир Копринка, недалеч от Казанлък. Участниците издигнаха плакати „Русия не е..

публикувано на 14.09.19 в 12:44

Приятелите на Русия се събират за 16-ти път край язовир “Копринка”

16-ят събор на русофилите в България се провежда днес край язовир "Копринка" до Казанлък.„Европа е по-силна с Русия“ е мотото, под което протича днешното издание. Поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка и поднасяне на цветя пред..

публикувано на 14.09.19 в 08:30

Депото приема домакински едрогабаритни отпадъци

На 14 и 15 септември достъпът до депото на „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на село Ракитница ще бъде свободен за всички транспортни средства , които ще извозват събраните по време на инициативата „Да изчистим..

публикувано на 14.09.19 в 07:35

Пожар гори край казанлъшкото село Горно Черковище

Продължават усилията на пожарникари и доброволци да овладеят пожара край казанлъшкото село Горно Черковище. Все още гори около 100 дка смесена гора, но няма опасност за населението. Пожарът, който обхвана терен от сухи треви и храсти към 14 часа..

обновено на 13.09.19 в 19:53

ВМРО раздава учебни тетрадки по родолюбие на първокласници в Стара Загора

От ВМРО-Стара Загор са подсигурили 600 учебни тетрадки по..

публикувано на 13.09.19 в 14:08

Хеликоптер се включи в гасенето на пожара край Котел

Все още се работи за локализирането на пожара над Котел. Силният вятър затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер от военновъздушна база Крумово е започнал гасенето на боровата гора, съобщи комисар Владимир Демирев, директор на областната..

публикувано на 13.09.19 в 13:23

В три училищни сгради в Старозагорска област няма да се провежда учебен процес

Всички училища на територията на област Стара Загора ще започнат новата учебна година при необходимите условия, уверяват от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора. Извършени са 128 проверки на 123 учебни заведения на територията на област..

публикувано на 13.09.19 в 12:28