Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровските анекдоти "оживяват" в три музея

Министерство на културата одобри проекта „Хуморът – живото наследство“ на Габровския драматичен театър и ще финансира реализирането му. Общата стойност на финансовата помощ от министерството е 12 570 лв., а средствата за съфинансиране  ще бъдат осигурени от бюджета на театъра. Проектното предложение се осъществява по покана на Mинистерството в изпълнение на политиката му за подкрепяне на събития в областта на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Чрез проекта ДТ „Рачо Соянов“ ще изведе и представи по нестандартен начин прочутия габровски хумор, който е не само местна традиция от национално значение, но и устойчив, конвертируем културен продукт за региона. Проектът ще придаде физическо измерение на габровските шеги и анекдоти чрез средствата и на съвременното театрално изкуство, и на сувременниет технологии. Работата ще започне в края на септември и началото на октомври 2019 г. в ЕМО „Етър“, Дома на хумора и сатирата и Интерактивния музей на индустрията. Трите музея  освен партньори по проекта, са и притегателни центрове за туристи от страната и чужбина.

Екип от професионалисти в сценичните изкуства, изследователи на габровския хумор и консултанти от Дома на хумора и сатирата ще разработят драматургичната линия и сценични версии на анекдотите. Ще бъдат направени различни варианти, съобразени с естеството на трите музея, определени за „сценични площадки“. Замисълът на проекта предвижда габровските актьори да се появяват изненадващо в най-посещаваните часове на музеите като разиграват анекдоти пред посетителите. Ще бъде направено 3D видео заснемане  и чрез холограмна прожекция габровските шеги отново ще "оживяват" в музейните зали след приключването на проекта.

В последните години ДТ „Рачо Стоянов” търси все по-различни и атрактивни начини за привличане на нови публики, както и да достигне до хора, които не са част от традиционната театрална публика. Чрез проекта „Хуморът – живото наследство” местната култура и традиции ще бъдат въплътени в атрактивен културен продукт, достъпен за различни посетители. Ще бъдат популяризирани нови форми на сценично изкуство, които с помощта на 3D технологиите ще променят представите за музейни експозиции и ще си взаимодействат със зрителите по нов и креативен начин. Реализирането на проекта ще подсили туристическия потенциал на Габрово и страната, и ще засили сътрудничеството между културните институти на местно равнище.

Популярната книжка „Габровски анекдоти“ е преведена на повече от 20 езика и се е превърнала в световен  посланик  на Габрово.  Традиционно в града се провежда Карнавал на хумора, чийто основен организатор е Община Габрово, както и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от единствения по рода си музей в България - Дома на хумора и сатира.

Чуйте интервюто с директора на ДТ "Рачо Стоянов" в Габрово Петко Койчев. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32

Държавният куклен театър в Сливен с нова премиера

Държавният куклен театър в Сливен ще зарадва приятелите си с нова премиера на 14-ти април от 11 ч.  Актьорите ни предлагат да погледнем на живота на възрастните през очите на децата и да разберем какво се случва, когато детските мечти се сливат с..

публикувано на 08.04.24 в 13:41

"Четем, играем, разбираме" - едно книжно състезание, много усмихнати малки читатели

„Четем, играем, разбираме“ – под това мото премина поредното събитие в рамките на маратон „Четяща Стара Загора 2024“.  Книжната среща, реализирана от библиотека „Родина“, с любезното домакинство на ДГ „Райна Княгиня“ и партньорството на..

публикувано на 05.04.24 в 15:05