Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от националния отбор по Художествена гимнастика през 70-те години. Световна шампионка с ансамбъла, с две златни и една бронзова световни титли от 1967, 69-та и 71-ва година. След това повече от 20 години работи в спортната редакция на Българската Национална Телевизия, била е и неин директор. В кариерата си е отразявала предимно спортни състезания по гимнастика и фигурно пързаляне, но също така лека атлетика, дори ветроходство, фехтовка стрелба с лък. В момента работи за Британската федерация по гимнастика.  

Премества се в Англия през 1995-та година, когато се омъжва за Джон Аткинсън, Живее в самия център на Англия, в Нюпорт, Уест Мидландс, малък град с типична английска атмосфера.

В края на август Групата за разходки из Лондон покани Вера на гости. Близо 50 българи пристигат от всички краища на Лондон в „Хайд парк“, за да се срещнат с Вера, да чуят на живо гласа й, да научат повече за нейния живот на Острова и да й разкажат как те си спомнят кариерата й. Един наистина горещ следобед, с много емоции и от двете страни, цветя и дружно изпята Happy Burthday, защото на следващия ден Вера е рожденичка.

Съпругът й Джон Аткинсън е голяма фигура в британската гимнастика, носител на званието MBE, Member of British Empire, за заслуги в развитието на спорта. Познанството им датира много преди да се оженят и е чисто професионално, срещали са се по различни спортни форуми, а Джон Аткинсън често идвал в България да черпи опит от българската гимнастика.

Вера Маринова разказа, че за първи път идва в Англия през 1971-ва година, след последното си участие на Световно първенство, за 6 месеца, поканена от британската федерация по гимнастика, за да показва как се хвърлят топка и бухалки, тъй като тук все още никой няма понятие от художествена гимнастика.

Стана дума и за Българския принос в световната художествена гимнастика. Страната ни има голям отпечатък и в Британската Художествена гимнастика. През 1997-ма година треньорката Надя Александрова идва от Пловдив и, по думите на Вера, вади Британския отбор от мезозойската ера.

В Лондон в момента работят поне 5 български треньорки, а българско момиче е новата шампионка на Великобритания за жени. Тя се казва Кристияна Витанова. Друга българка е на второ място. Треньорките и на двете са българки.

Бъдете добросъвестни, работете здраво, не спирайте да се учите и пазете достойнството си. И се опитвайте винаги да сте поне едно ниво отгоре. Трябва да водиш с нещо, за да се състезаваш“. Това посъветва на раздяла Вера Маринова – Аткинсън. Поискан съвет от нейния собствен житейски опит.

Разказите на Вера Маринова - Аткинсън можете да чуете в звуковите файлове. 


Галерия

Още от категорията

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции..

публикувано на 13.10.19 в 11:50
Деси Колева

Деси Колева: Българският бизнес в чужбина преуспява

Днес ви представяме Деси Колева, една от дамите – основателки на Федерацията на националните бизнеси в Англия, които пък са инициатори на Българските бизнес награди. За тях ви разказвахме още през месец май, чрез участието на старозагорката..

публикувано на 06.10.19 в 11:50
архитект Елена Димитрова

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия. Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за..

публикувано на 29.09.19 в 11:50
Така изглеждат ученическите униформи в едно английско училище в Глостър

В британските училища най-важното е взаимното уважение

В седмицата, в която започна новата учебна година в рубриката „Британско-български истории“ ви представяме една българска учителка, която преподава в Лондон. Десислава Димитрова е работила повече от 18 години като учител и в системата на..

публикувано на 22.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и..

публикувано на 25.08.19 в 10:50

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители...

публикувано на 11.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42