Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Живко Тодоров: Всичко, което правим в Стара Загора, трябва да е в името на децата

„За мен е голяма чест да съм днес сред Вас, да присъствам на първия учебен ден именно в училище „Иван Вазов” – не само защото сградата е обновена и средата е променена . Това е само 50 процента от всичко, което трябва да има в едно училище. Останалите 50% сте всички Вие – учениците, родителите, учителите – които съм сигурен, че ще дадат завършен вид на едно от елитните старозагорски  училища“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на официалното откриване на новата учебна година. „Радвайте се на тези детска глъч и смях, защото това е най-голямото щастие, което имаме – да правим всичко, което зависи от нас за тези прекрасни старозагорски  деца. Попътен вятър!”, допълни кметът. Той благодари за усърдието на директора на „Иван Вазов“ Динко Цвятков, както и на целия екип от ръководство и преподаватели.

Водосвет  за здраве и успехи бе отслужен от отец Иван Генов от старозагорския  храм „Св . Троица“, с което бе и официално открита обновената инфраструктура. Възпитаниците на „Иван Вазов“ ще трупат знания в изцяло обновена сграда, в която са внедрени всички мерки за енергийна ефективност. Ремонт е извършен още и на вътрешните инсталации, помещения – кабинети, класни стаи, тоалетни. Има нови тротоари около двора на школото, а южната му част е с положен нов асфалт. Средствата  за обновяването на едно от големите старозагорски  училища са над 2 млн. лева и са по ОП  „Региони в растеж 2014 - 2020“.

На откриването присъстваха  още председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет Николай Диков, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, началникът на РУО  – Стара Загора Татяна Димитрова, десетки представители на различни държавни и местни институции, директори на други старозагорски  учебни заведения.

Живко Тодоров бе гост и на пъстрото тържество по повод първия учебен звън в СУ  „Железник “ в изцяло обновената му сграда.  „Ваканцията свърши и е време да започне новата учебна година. Тук има много приятелства, много емоции, много знания и нови умения“, обърна се към учениците кметът на Стара Загора. Тодоров получи поздравления от ръководството на едно от най-големите училища на Балканите, както и специалната му униформа. Директорът Петя Лазарова изрази благодарността на целия екип на „Железник “ за подобрената атмосфера и създадените европейски условия за децата.

Базата на средното училище бе изцяло обновена, за над 5,5 млн . лева, с финансиране по ОП  „Региони в растеж 2014 - 2020“. Дейностите включиха - нова дограма, входни врати, настилки в бюфета, атриума  и санитарните възли. Основен ремонт бе извършен и на покривите на различните блокове, подмяна на котлите и радиаторите на парната инсталация и други. Изградени са рампи и три асансьора за хора в неравностойно положение. Спортни игрища за футбол и баскетбол, трибуни и фитнес площадка са обособени в двора на училището.

Днес бе дадено началото и на новата академична година в старозагорската  Алма матер . „Тракийският  университет е много важен за Стара Загора и всички ние се гордеем с него, защото той дава възможност не само на младите и интелигентни старозагорци  да останат в своя град, но и привлича студенти от цялата страна и чужбина. Те учат тук, работят, създават семейства“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. „Пожелавам ви успешна година! Нека да бъде изпълнена освен с много знания, така и с много емоции, защото студентските години не се връщат. Благодаря на проф . Иван Въшин , който за последен път открива учебната година като ректор. През двата му мандата като ръководител, работихме в тясно сътрудничество и смятам, че успяхме да постигнем добри резултати“, допълни още Тодоров.

За началото на учебната 2019-2020 година гости на тържеството бяха още зам .-председателят на НС  Емил Христов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, депутати, общински съветници, представители на бизнеса, ръководители на образователни и културни институции, ректорският екип и деканското  ръководство на ТрУ  и други. 

Ресорният зам .-кмет по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова откри учебната година в Детска градина №5 „Мечо Пух“ в Стара Загора. Това е първото общинско детско заведение, което от тази година започва работа по метода на д-р Мария Монтесори  за ранно детско развитие. „Поздравявам екипа на директорката Марияна Кутина , която успя да наложи работата по метода Монтесори . На всички деца пожелавам много забавления и да обичат детската си градина. Всички успехи ще бъдат възможни, ако всички ние, деца, учители и родители сме съпричастни и обединени“, каза Иванка Сотирова.

Зам .-кметът даде старт и на новата учебна година и в Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Днес учениците влязоха в обновена сграда. „Всички възрасти са съпричастни към празниците на образованието. Община Стара Загора успя да направи сградата на Вашето училище по-приветлива и по-модерна, за да можете да учите в по-добри условия. Колеги, дерзайте, пътят Ви не е лек, но това е нашата мисия. Само с триединството ученици, учители и родители ще постигнете добри резултати“, призова Сотирова.

Зам .-кметът по устройство на територията,  строителство и инвестиции инж . Янчо Калоянов поздрави учениците от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Любор  Байер ". Зам .-кметът по транспорт, обществен ред, екология и чистота Йордан Николов бе гост на тържеството за новата учебна година във Второ основно училище „П. Р. Славейков“.

Зам.-кметът по общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм Красимира Чахова  се включи в старта на учебната година в Професионална гимназия по облекло  и хранене „Райна Княгиня“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ростислав Рашев: Без подкрепа от държавата сектор пчеларство е обречен

Проблемите в сектор пчеларство продължават да не са решени и е все по-трудно оцеляването на стопанствата . Това заяви в ефира на Радио Стара Загора Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество „Липа“. Той изтъкна повишената социална тежест..

публикувано на 23.04.24 в 16:53

Нов образователен проект учи деца как да реагират при симптоми на инсулт

Нов образователен проект, който ще обхване 3000 деца на възраст от 6 до 10 години, стартира в Община Стара Загора. Здравното обучение на тема: "Симптоми на инсулта и каква е правилната реакция при толкова стресиращо събитие", което се провежда днес в..

публикувано на 23.04.24 в 16:53

Не се очаква промяна в цената на яйцата за празниците

Българското промишлено птицевъдство е пред криза. Около 40% от кокошките носачки у нас са засегнати от птичи грип. Заболяването се регистрира и при стопанства за отглеждане на бройлери, което не се беше случвало от години, алармира Даниел Божанков,..

публикувано на 23.04.24 в 16:23

Лекоатлети от СКЛА „Берое" се включиха в Маратона на четенето с тематична книга

По повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право Емилия Драгиева заместник-председател на СКЛА „Берое" и Габриела Петкова помощник-треньор бяха на гости на ДГ№10 „Светлина". Те се включиха в Маратона на четенето, организиран от библиотека..

публикувано на 23.04.24 в 14:29
Хасково

Президентът насрочи изборите в Хасково за 23 юни

Президентът насрочи със свой указ изборите за общински съветници в Хасково. Вотът ще бъде на 23 юни.  Изборите от миналата есен бяха касирани от съда. В петък в Хасково ще заседава Общинският съвет от предишния мандат 2019-2023 година.

публикувано на 23.04.24 в 14:25

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда,..

публикувано на 23.04.24 в 12:56

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление..

публикувано на 23.04.24 в 12:41
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в..

публикувано на 23.04.24 в 12:23

Стара Загора може да е част от проектите за обновяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София едновременно присъствено и онлайн . Поканата отправи в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна..

публикувано на 23.04.24 в 12:04