Откриват "Пиеро" 2019 в Стара Загора

Над 350 участници ще се включат в тазгодишното издание на фестивала

| обновено на 24.09.19 в 07:17

От днес до 29 септември Стара Загора ще се превърне в своеобразна сцена на 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. Организатори на фестивала, провеждан под патронажа на кмета на Община Стара Загора, са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“ и Министерството на културата. Официалното откриване на „Пиеро“ 2019 е тази вечер от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера– Стара Загора.

В програмата тази година са включени над 20 куклени спектакъла, от които 11 в конкурсната, и много съпътстващи събития - представления, изложби, концерти, семинари, представяния на книги и др.  Близо 350 са участниците в "Пиеро" 2019. В организацията участват и десетки доброволци. Фестивалът ще събере в Стара Загора куклени артисти от България, САЩ, Япония, Сърбия, Унгария, Полша, Испания и Италия. 

Спектаклите в конкурсната програма ще бъдат оценявани от международно 7-членно жури с председател известния театровед и критик доктор Светла Бенева. Награди се връчват в 8 категории, като голямата награда за най-добър спектакъл е бронзова статуетка “ПИЕРО” от скулптора Емил Иванов. Останалите награди са: за експериментални и нови форми, за режисура, за сценография, за музика, за мъжка и за женска роли. Отличените в тези категории получават плакет “ПИЕРО”. 

Част от спектаклите в програмата са с билети на цени между 10 и 20 лв., но повечето от събитията във фестивала са със свободен достъп, уточниха организаторите. Още информация за феста и пълната програма ще откриете на специалния интернет сайт на „Пиеро" 2019.

Можете да чуете повече за предстоящия фестивал и в звуковия файл.


Още от категорията

Октомври и ноември - най-подходящи за противогрипна ваксина

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставянето на противогрипна ваксина, напомнят лекари. Целта е имунизацията да се направи преди повишаване на заболяемостта от респираторни заболявания и настъпването на грипа. Включените във..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Седмица преди вота: Правила за гласуване

До ден ще пристигнат бюлетините за изборите на 27 октомври за община Стара Загора, а утре и вдругиден ще се състоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на ОИК Теодора Крумова...

публикувано на 18.10.19 в 15:31

Стара Загора ще има нова водна инфраструктура

Малко над 97км водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа ще бъдат изградени по проекта за агломерации Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан , за който бе подписан договор между МОСВ и ВиК Стара Загора, съобщи инж. Румен Райков, управител на..

публикувано на 18.10.19 в 14:35

С двудневна програма новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник

На 19 октомври по традиция новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник. В християнския календар денят е посветен на св. Иван Рилски, каквото е името на църковния храм в населеното място. Тази година празничната програма е планирана в два дни...

публикувано на 18.10.19 в 11:53

За два часа утре спират движението в участък на улица "Иван Шишман"

За времето от 12.00 до 14.00 часа на 19.10.2019г. (събота) в Стара Загора, се спира  движението на личен транспорт по ул. „Цар Иван Шишман”, в отсечката ѝ от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Генерал Гурко“. Целта е да се осигури безопасност и..

публикувано на 18.10.19 в 11:44
Чавдар Божурски

Възможност за японско бизнес представителство в Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти проявяват интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти. Това съобщиха от пресцентъра на  Областна администрация-Сливен . На среща с областния управител..

публикувано на 18.10.19 в 11:14

И Стара Загора се включва в Похода за свобода

Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Над 50 държави и 500 града от цял свят се включват в събитието. У нас походът ще се проведе за шеста поредна година...

публикувано на 18.10.19 в 11:05

Форум събира ветеринари от цял свят в Стара Загора

На 18 и 19 октомври в х-л „Марица - Изток“ на Старозагорските минерални бани ще се проведе Втората международна научна конференция „Ветеринарната медицина в полза на хората“. Научният форум се организира от Ветеринарно - медицинския факултет на Тракийски..

публикувано на 18.10.19 в 10:05

Медицинските сестри готови и на по-радикални действия, днес отново на протест

Медицински сестри от страната  протестират в палатков лагер пред здравното министерство и днес. Протестиращите настояват за смяна на сегашния модел на финансиране на болниците и отпадане на статута им на търговски дружества, адекватно заплащане и..

публикувано на 18.10.19 в 09:56

Има отдръпване от традиционните медии и канали за сметка на социалните мрежи по време на предизборни кампании

Сравнително бурна е на този етап предизборната кампания, но това не е нещо необичайно. В последната седмица обикновено се случват най-големите поразии. Това е периодът, в който колебаещите се ориентират дали да гласуват или за кого да дадат своят..

обновено на 18.10.19 в 09:45