Йонко Иванов: Нужна е пътна карта на опасните пътища в България

Снимка: БГНЕС

От близо две години предлагам на Регионалното министерство да се изготви пътна карта на произшествията, която ще доведе до голямо облекчение при обучението на кандидат-шофьорите. Това заяви Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, коментирайки превенцията срещу катастрофите по пътищата. Според това предложение, всеки инструктор ще може да обходи опасните места в населеното място и курсистите ще знаят , че на тези участъци трябва да има повишено внимание.
Според Иванов е прекъсната връзката между Пътната агенция ,МВР и стопаните на пътни мрежи, което възпрепятства обезопасяването на инфраструктурата. На места, за които се твърди ,че не представляват проблем, от МВР правят по 20 акта на ден. Лесно е да са изготви пътна карта и да се сложат мантинели, знаци или т.н  “ пеликани“ за ограничаване на скоростта. "На последното заседание на Държавната комисия по безопасност на движението попитахме представители на АПИ, колко пари ви трябват, за да изчистите пътищата от клони и храсти. Бюджетът на Агенцията постоянно расте , а те все казват , че няма пари“- коментира Йонко Иванов ситуацията с безопасността на пътя.

Друг проблем по пътищата  са хората с различни видове тротинетки, които не са регламентирани в ЗДП. Голяма част от 16 –годишните, които ще могат да ги управляват, не знаят Правилника за движение.Опасно е кормуването в крайно дясно на платното, защото там има шахти с различна височина и често липсват капаци, допълва Иванов.Решението е обучение в училище на правилата за движение, регламентиране в закона на  превозни средства като тротинетки и превенция чрез клипове за основните правила, които трябва да се спазват при карането на тези нови превозни средства.


Още от категорията

Започна повторното броене на вота за кмет в Гурково

Днес започна повторното преброяване на бюлетините от втори тур на изборите за кмет в община Гурково, информираха от Административния съд в Стара Загора. Процедурата бе постановена от съда на заседание във вторник по жалбата за оспорване на..

публикувано на 14.11.19 в 16:23

В Стара Загора показват акварели и рисунки на Дечко Узунов

Днес от 18.00 ч. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Дечко Узунов /1899-1986/ - акварели и рисунки“. В експозицията са включени 38 произведения, с които Художествена галерия Казанлък гостува на Стара..

публикувано на 14.11.19 в 15:26

Откриват паметник на Петко войвода на границата с Гърция

Тази събота, в 11:00ч., на ГКПП за Гърция край Свиленград ще бъде открит паметник на капитан Петко войвода. Инициативата е дело на Съюза на тракийските дружества в България и общината в Свиленград. На церемонията ще присъстват председателят на..

публикувано на 14.11.19 в 14:20

Дванадесет остават постоянните комисии на Общинския съвет в Стара Загора

Дванадесет са постоянните комисии на Общинския съвет в Стара Загора. Това решиха днес старейшините на свое заседание. Броят на комисиите остава същият както в предишния мандат. Промяна има само в наименованието на две от тях – ПК по..

публикувано на 14.11.19 в 13:19

Теменужка Петкова: Няма опасност за България, ако Русия спре газа през Украйна

Няма опасност за българската енергетика и битови абонати, ако Русия спре подаването на газ през Украйна от 1 януари следващата година, това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при посещението си в "Мини Марица-изток". Тя допълни, че..

публикувано на 14.11.19 в 13:12
Снимка: marica.bg

Безплатни прегледи за рак на простатата в МБАЛ- Хасково

От 13 ноември започна записването за безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза в „МБАЛ- Хасково”.  Инициативата е по повод месеца  на мъжкото здраве – ноември. Целта е да се привлече вниманието върху проблемите на най - тежкото и..

публикувано на 14.11.19 в 08:30

Новият Общински решава за броя и състава на комисиите

В 09:00ч. в зала „Петко Р. Славейков“ ще бъде дадено началото на второто заседание на  Общински съвет Стара Загора. Новоизбраните старейшини предстои да вземат решение за броя на постоянните комисии и техния състав. С най-голям интерес се очакват..

публикувано на 14.11.19 в 08:19

Републиканските пътища в Ямболска област са готови за зимния сезон

На проведеното заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии в Ямбол бе анализирана готовността на институциите за предстоящия зимен сезон. На срещата стана ясно, че Областно пътно управление Ямбол..

публикувано на 14.11.19 в 07:50

Половината от безработните младежи отказват да работят заради социални помощи

Механизми за мотивиране на неактивните и трайно безработни младежи до 29 години за включването им в обучение или заетост на пазара на труда ще дискутират на 19 ноември в Стара Загора предприемачи, представители на БТПП и Сдружение Инициативи за..

публикувано на 14.11.19 в 07:50

„Мини Марица-изток” въвеждат в експлоатация два нови роторни багера

В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще бъдат предадени за въвеждане в експлоатация на „Мини Марица – изток” ЕАД двата нови роторни багера KWK 2000 и KWK 400 L, които бяха изградени с европейски средства. Церемонията ще се..

обновено на 14.11.19 в 07:08