Надявам се, че община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие:

Стефан Радев, кмет на Сливен: Общината разполага с повече от 7 млн. лв. към днешна дата и няма просрочени задължения

Към днешна дата община Сливен разполага с повече от 7 млн. лв., като не са включени целевите средства за инвестиции и няма просрочени задължения. Това заяви кметът Стефан Радев, отчитайки свършеното през 4-годишния мандат. Той изрази увереност, че безлихвеният заем от 5 млн. лв., който отпусна Финансовото министерство на общината , ще бъде опростен. Радев очерта най- важните проекти за Сливен, по които общината работи през последните години, като напомни, че част от тях са започнати при предишни ръководства. Той посочи дългоочакваното кръстовище на „Розова градина“, което е предмет на спорове от години. Пробивът на ул. „Г. С. Раковски“, благодарение на който бе облекчен градският трафик . Важна част за развитието на Сливен са и проектите по Инвестиционната програма на общината, финансирани с европейски средства, проектът за интегриран градски транспорт, парковете по поречието на река Асеновска и в кв. „Република“, обновяването на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност  и проектите, свързани с образователната инфраструктура.

Стефан Радев посочи и някои от приоритетите на общината за следващия мандат, ако спечели изборите за кмет. Сред тях са икономическото развитие, облагородяването на градската среда, подобряване на транспортната инфраструктура.

Бъдещето развитие на Сливен е свързано със създаването на икономическа зона заедно със съседния областен град Ямбол. „Много важно е в това отношение да продължат усилията за удвояване ширината на пътя между двата града. По този начин пътуването от единия център до другия да е доста по-кратко, от колкото от единия край на София до другия, например. Ако това го постигнем, ние ще сме решили голяма част от условието на задачата да функционираме като една зона. Говорили сме, че за хората административните граници не са толкова важни. Много по-важни са комуникационните възможности. Много идеи имаме в тази посока във връзка с икономическото развитие и с инвестиции в инфраструктурата, но и с организационни промени. Трябва да се промотира тази дестинация сред инвеститорите, независимо дали са местни или външни“, категоричен е Стефан Радев.

Приоритет трябва да остане и облагородяването на кварталите.

Според кмета, подготвяните проекти за развитието на кварталите трябва да са успешен модел за трансформиране на тези зони в по-атрактивна градска среда  с алеи, детски и спортни площадки, места за паркиране. Трябва да приключи и последният етап от санирането. "Има много голям интерес от страна на гражданите за тази програма. Надявам се, че ще има правителствено решение в тази посока“- съобщи още Радев.

Решаването на проблема с организацията на движението в града изисква генерален план. "Само така може да се справи общината с непрекъснато увеличаващия се брой автомобили, да се даде приоритет на велосипедното движение с изграждането на велоалеи“, допълва кметът.

Той обясни, че проектът се е забавил заради прехвърлянето на собствеността на бул. „Панайот Хитов“, който е държавен – платното, което е част от републикански път.

„Може би от година работим по въпроса този участък от булеварда и улица „Г. С. Раковски“, включително с улица „Ген. Скобелев“, до кръстовището на бившия магазин „Тернопол“ да стане общинска собственост и да можем да работим на тази територия“, коментира градоначалникът.

Той изясни и темата с проблемите на общинската фирма „Пътнически превози“, която има стари натрупани дългове. „Ние го направихме изключителен превозвач на територията на общината и тя го финансира. Поддържаме едни от най-ниските цени на билетите за градски транспорт в страната. Не са променяни от 10 години. Според мен тази политика е правилна и трябва да продължи“, каза Радев.

Той посочи, че при следващ негов мандат данъците няма да се увеличават. Обсъжда се даже намаление по отношение на данъка за прехвърляне на имущество. Такса смет е най-ниската в страната спрямо другите областни градове.

„Надявам се, че Община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие и ще има приемственост, независимо кой управлява“- допълни в заключение кметът на Сливен Стефан Радев.


Още от категорията

В Музея на бойната слава в Ямбол бе открита изложба в памет на пилот, загинал при изпълнение на служебния си дълг

В Музея на бойната слава в Ямбол бе открита постоянна изложба в памет на първия боен полет в света, извършен преди 107 години от българския пилот поручик Радул Милков, служил в 29-ти Пехотен ямболски полк и наблюдателя поручик Продан Таракчиев...

публикувано на 17.10.19 в 09:27

Очакват легендарната деветка Петър Жеков в Стара Загора

Очаква се днес Петър Жеков да пристигне в Стара Загора за премиерата на книгата "Шампионите разказват - 3".  Легендарният централен нападател на "Берое", ЦСКА и националния отбор е един от героите в томчето с документални разкази на известни..

публикувано на 17.10.19 в 08:27

Започна прехвърлянето на язовирите в Ямболско към държавното предприятие

Започна прехвърлянето на общинските язовири към Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Преди година общинските съвети в петте общини на област Ямбол гласуваха кои язовири да станат собственост на държавата. 27 от общо 104..

публикувано на 17.10.19 в 06:42

Затварят за движение участък от ул.“Цар Освободител“ в Казанлък

Днес от 08,00ч. сутринта до 18,00ч. вечерта ще бъде затворен за движение участък от улица „Цар Освободител“ в град Казанлък. Ограничението ще важи за частта от улицата от ул. „Александър Стамболийски“ до ул.„Мургаш“, уточняват от общинска..

обновено на 17.10.19 в 06:36

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Това съобщиха от..

публикувано на 16.10.19 в 17:51

Бързи решения и бързи промени във футболния съюз не може да има

„ Управлението на Българския футболен съюз е комплекс от много фактори. Не можем да кажем, че с промяната само на президента нещата изведнъж ще се подобрят. Първо не е ясно дали тази оставка ще бъде приета от Конгреса на футболния съюз, който..

публикувано на 16.10.19 в 15:30

Румен Радев: "Футболът е огледало на състоянието на държавата"

Футболът е огледало на състоянието на държавата, каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол, и вчерашните действия са блестящо доказателство за това, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за..

публикувано на 16.10.19 в 12:19

Спасителен екип свали еднометрова игуана от липа в Стара Загора

Почти еднометрова зелена игуана бе свалена вчера следобед от клон на висока липа, намираща се на кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Пенчо Минев“ в  Стара Загора. Сигналът за влечугото е подаден на безплатния горещ телефон на Община Стара Загора и..

публикувано на 16.10.19 в 12:05

Мащабна операция на СДВР по залавяне на феновете, предизвикали расисткия скандал

СДВР от снощи провежда спецоперация по издирване на феновете, показали расистки жестове по време на мача България-Англия в София.  До момента петима от тях вече са открити и са отведени в 1-во РПУ в София за обяснения.  Полицейските действия..

публикувано на 16.10.19 в 09:39

Община Тунджа обучи специалисти по здравни и социални грижи

Приключи обучението на специалистите по здравни и социални грижи, които ще предлагат услуги по проект „Център за домашни  грижи, интегриран модел на патронажни медико-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания в малките населени места от..

публикувано на 16.10.19 в 09:32