Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

4
архитект Елена Димитрова
Снимка: От личен архив

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия.

Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за жилищни, офиси, търговски сгради и за урбанизация.

Ина Николова разговаря с архитект Елена Димитрова за механизмите, които Великобритания прилага, за да защити околната среда и културно-историческото наследство.

В Англия най-значимото в работата на общините е да се запази изгледа на сградите, улиците и кварталите, разказва младата архитектка. За сградите със специфичен статут модификации, разширения или дори подмяна на прозорци не могат да бъдат извършени без разрешение от общината. Нарушаването на този регламент се квалифицира престъпление, а най-малката глоба е 5000 паунда и съд.

По отношение на строителството, е изготвена ясна програма, която определя къде и какво да се строи, затова няма шанс по морския бряг просто така да изникне хотел, ресторант или магазин.

Опазването на националните паркове и резервати не е в ръцете на държавата, а на неправителствени организации и то се поддържа с много благотворителна дейност. Има специално законодателство за опазването и на по-малки територии и дори на красиви гледки и спокойни места.

Много от териториите, защитени от държавата и обекти из тях са предоставени на една от най-големите неправителствени организации във Великобритания, National Trust. Тя притежава близо 250 хиляди хектара земи и повече от 500 исторически сгради, градини и паметници на културата, но няма право да ги продава или дори да ги отдава под наем, за да не вреди на обществения интерес. Издържа се от членски внос, такси за посещения и благотворителност.

В Англия не може да се отсече дърво, без това да е разрешено или регламентирано, разказва още Елена Димитрова.

Целият  разговор на Ина Николова с архитект Елена Димитрова можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фотина Вълчева

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещото училище на учителя Теодосий Теодосиев в габровско село

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други..

публикувано на 12.03.24 в 12:39

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица

Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора.  Тази година британците ще получат два допълнителни..

публикувано на 30.05.22 в 17:04

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46