Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

4
архитект Елена Димитрова
Снимка: От личен архив

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия.

Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за жилищни, офиси, търговски сгради и за урбанизация.

Ина Николова разговаря с архитект Елена Димитрова за механизмите, които Великобритания прилага, за да защити околната среда и културно-историческото наследство.

В Англия най-значимото в работата на общините е да се запази изгледа на сградите, улиците и кварталите, разказва младата архитектка. За сградите със специфичен статут модификации, разширения или дори подмяна на прозорци не могат да бъдат извършени без разрешение от общината. Нарушаването на този регламент се квалифицира престъпление, а най-малката глоба е 5000 паунда и съд.

По отношение на строителството, е изготвена ясна програма, която определя къде и какво да се строи, затова няма шанс по морския бряг просто така да изникне хотел, ресторант или магазин.

Опазването на националните паркове и резервати не е в ръцете на държавата, а на неправителствени организации и то се поддържа с много благотворителна дейност. Има специално законодателство за опазването и на по-малки територии и дори на красиви гледки и спокойни места.

Много от териториите, защитени от държавата и обекти из тях са предоставени на една от най-големите неправителствени организации във Великобритания, National Trust. Тя притежава близо 250 хиляди хектара земи и повече от 500 исторически сгради, градини и паметници на културата, но няма право да ги продава или дори да ги отдава под наем, за да не вреди на обществения интерес. Издържа се от членски внос, такси за посещения и благотворителност.

В Англия не може да се отсече дърво, без това да е разрешено или регламентирано, разказва още Елена Димитрова.

Целият  разговор на Ина Николова с архитект Елена Димитрова можете да чуете в звуковия файл.
Галерия

Още от категорията

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции..

публикувано на 13.10.19 в 11:50
Деси Колева

Деси Колева: Българският бизнес в чужбина преуспява

Днес ви представяме Деси Колева, една от дамите – основателки на Федерацията на националните бизнеси в Англия, които пък са инициатори на Българските бизнес награди. За тях ви разказвахме още през месец май, чрез участието на старозагорката..

публикувано на 06.10.19 в 11:50
Така изглеждат ученическите униформи в едно английско училище в Глостър

В британските училища най-важното е взаимното уважение

В седмицата, в която започна новата учебна година в рубриката „Британско-български истории“ ви представяме една българска учителка, която преподава в Лондон. Десислава Димитрова е работила повече от 18 години като учител и в системата на..

публикувано на 22.09.19 в 11:50

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и..

публикувано на 25.08.19 в 10:50

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители...

публикувано на 11.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42