Елена Мури: Сезонът е любов

Елена Мури
Снимка: Мила Маринова


На 9- ти октомври, старозагорската поетеса и художничка, Елена Мури ще представи в Арт фоайето на Радио Стара Загора новата си книга „Сезонът е Любов“. Новата, осма поред книга на авторката е поетично- цветна приказка от 70  стихотворения и 75 картини. Те са отражение на неповторими мигове, неочаквани срещи, много хора и ситуации. Стихове и картини, вдъхновени от съзерцанието на българската природа и живота във всяко живо същество.

Елена Трифонова е родена на 3.09.1969 в Стара Загора. Творческото вдъхновение и писане на стихове започва през 1980 година, когато е на 11 години и участва в Международната  Асамблея "Знаме на мира". В юношеството участва в клуб за поезия "Веселин Ханчев" под ръководството на поета Жеко Христов в родния си град. 

По- късно, на 17 години, получава награда за поезия и предложение за първа книга от Съюза на българските писатели. Автор е на книгите: "Космос от любов" 2005, "Неизпратени писма до теб" 2006, преведена на руски и английски език , " В любов- из дневника на едно пътуване в сърцето", на албумите с рисунки и поезия: "Пътуване в цъфтенето" 2008, "Радост светеща" 2010, "Радост бликаща" 2011. 

Нейните картини са вдъхновени от многобройните й пътувания и от срещите с невероятни личности, както и от посетените от нея древни светилища, храмове и енергийни места в България, Индия, Шри Ланка, Непал, Китай, Италия, Гърция, Кипър, Турция, Испания, Малайзия, Остров Бали...  

 "Мури" е поетичният псевдоним на Елена. С него е позната на любителите на поезията и изкуството. Тя е майка на три дъщери. Децата и, също като нея, обичат книгите, изкуството, творчеството и красотата. Работи като психолог и психотерапевт в родния си град.

Какви изненади носи Сезонът Любов? Защо трябва да следваме знаците на Съдбата? Къде попадаме, ако ги пренебрегнем?  Може ли да си купим надежда от магазинчето на мечтите? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в споделеното от Елена Мури, а ако обичате рисуваните думи не забравяйте, че премиерата на книгата "Сезонът е любов" в Стара Загора е на 9 октомври, а в Казанлък, ден по- късно. 

Дрескодът: Моля, не забравяйте усмивката, защото ви очаква едно пътуване под цветна  дъга на думите.

Интервюто с Елена Мури чуйте в прикачения звуков файл:  


Още от категорията

Предстои Новембър бачата уикенд 2019 в Стара Загора

Второто издание – Новембър бачата уикенд 2019 ще се проведе между 15и 17 ноември в Стара Загора. За първи в България ще гостуват Джони и Ное и Стелиос и Иро. Поканата към тях е отправена от домакините на събитието Илин Велев и Елена Найденова...

публикувано на 18.10.19 в 16:27

Открива се голяма изложба на Васил Маринов /1879-1943/

Днес от 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Васил Маринов 1879-1943“.  Тя е посветена на 140 годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени  40 негови живописни платна и..

публикувано на 16.10.19 в 10:03

Атанас Капралов: "Поезията е моята присъда"

Най- новият член на Българския П.Е.Н.- Център е Атанас Капралов. От представените 13 кандидатури, общото събрание на организацията е одобрило само личността и творчеството на поета Атанас Капралов. Творбите му са превеждани  на руски, френски, немски,..

публикувано на 15.10.19 в 16:13

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов!

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 15.10.19 в 14:52

Яна Маринова оцелява с усмивка!

На 04.11 (понеделник) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена криминалната комедия от Жорди Галсеран „Изборът ва Марта“. Режисьор на постановката е Георги Михалков, гостуват актьорите Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров,..

публикувано на 15.10.19 в 14:05

Старозагорската опера домакин на първата самостоятелна изложба на Франческо Калипари

Тази вечер от 18 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора се открива първата самостоятелна изложба "Ерос и Танатос"  на Франческо Калипари, балетист в трупата на оперния театър.  Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен..

публикувано на 15.10.19 в 12:11

"Синелибри" гостува на Стара Загора

Кино-литературният фестивал "Синелибри" 2019  гостува в Стара Загора. Домакин на събитието е залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Входът  е свободен. Четири са филмите, които киноманите ще могат да гледат. От 16:00 ч. в неделя (13..

публикувано на 11.10.19 в 13:28

Хасковският театър "Дани и Деси" се готви за карнавал в Борнео

Хасковският театър „Дани и Деси“ влиза амбициозно в 25- тия си юбилей. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния карнавал RAINFOREST в Борнео- най- големият остров на Малайзия. Националният фонд „Култура“..

публикувано на 10.10.19 в 11:06

Ангел Игов: Писателят трябва да владее занаята си

Днес от 18.00 часа в Къща- музей „Гео Милев“Стара Загора е представянето на романа „Фини прахови частици“. Разказаната  история, уловила драмата на едно поколение, закърмено с радиацията на една катастрофална утопия е написана от Ангел Игов...

публикувано на 10.10.19 в 10:07

По-малко стрес и повече време за почивка за добро психично здраве препоръчва Петя Стойчева Кривицки

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си . Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен..

публикувано на 09.10.19 в 14:28