Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Снимка: Радио ВИДИН

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околна среда и водите /РИОСВ/, които трябва стриктно да следят да се спазва изискването предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат налагани принудителни административни мерки.
Особено внимание при проверките на РИОСВ ще се обръща на нерегламентираното изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил, дървени дограми и други лесно запалими материали, тъй като това е процес, при който се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни.
При констатиране на нерегламентираното изгаряне на отпадъци от страна на физически лица, санкцията, която се налага, е в размер до 5000 лв. Еднолични търговци или юридически лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци /например за излезли от употреба гуми и употребявани дрехи/ се наказват с глоба от 1400 до 4000 лева. За явно маловажни случаи при установяване на нерегламентирано изгаряне, компетентните органи налагат глоби в размер от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
Имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. се налага на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени за това места и/или нерегламентирано изгарят опасни отпадъци /например за отработените масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества както се класифицират боядисаните дограми/.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

ТД "Сърнена гора" ще почиства парк "Бранителите на Стара Загора"

Туристическо дружество „Сърнена гора“ се включва в пролетно почистване на парка край Самарското знаме. То е насрочено за съботния ден, с начален час от 8.30. Инициативата е организира заедно с групата „Спаси Стара Загора“ и с подкрепата на Община Стара..

публикувано на 29.03.24 в 08:26

Трета седмица спад в съвкупното равнище на цените

Трета поредна седмица се отчита намаление в съвкупното равнище на цените на основните продукти в потребителската кошница, съобщи Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По думите му, има макар и малко..

публикувано на 29.03.24 в 08:23
Снимката е илюстративна

Смяната на часовото време вреди на здравето и икономиката

Смяната на часовото време води до негативи за здравето, икономиката, производителността и трябва да се преосмисли, коментира за Радио Стара Загора Ани Алашка, дългогодишен защитник на отмяната на въртенето на стрелките и автор на петиция против..

публикувано на 29.03.24 в 08:19

Протестно автошествие на миньори и енергетици блокира пътни артерии в Стара Загора и Хасково

Протестната вълна на миньори и енергетици в защита на комплекса "Марица Изток" се разраства. Днес в планираното четвърто  автошествие на работещите от Старозагорска област ще се включат и техни колеги от Хасковския регион. Акцията ще обхване няколко града..

публикувано на 29.03.24 в 07:05

Остарялата водопроводна мрежа и засушаването създават проблеми с питейната вода в община Болярово

В граничната община Болярово очакват с тревога летния сезон. Климатичните промени и продължаващото няколко поредни години засушаване, създават все повече проблеми с водоснабдяването на населените места и налага търсенето на нови водоизточници...

публикувано на 28.03.24 в 17:16

Ден на отворените врати във Военното поделение в Хасково

Заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев поздрави временно изпълняващия длъжността командир на 31 механизиран батальон Георги Пасков и военнослужещите от формирование 52 740 по повод 20 – тата годишнина от приемането на България в НАТО.  Днес и..

публикувано на 28.03.24 в 17:03

Работна среща на шестте града за 50-ия празник „Балканът пее и разказва"

Гурково бе домакин на работна среща за подготовката и организацията на традиционния празник "Балканът пее и разказва", който тази година ще се проведе на 15 юни. Зам.-кметове, секретари и експерти по културата от Елена, Дряново, Трявна, Твърдица и Котел..

публикувано на 28.03.24 в 16:57

Филиалът в Хасково на Тракийския университет дипломира 45 медицински специалисти

На официална церемония днес Филиал Хасково на Тракийски университет изпрати абсолвентите от випуск 2023.  Общо 45 дипломанти  от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“  положиха тържествено клетвата за вярност към професията на Флорънс..

публикувано на 28.03.24 в 16:52

Незаконно оръжие в автосервиз откриха ямболските полицаи

Голямо количество огнестрелно оръжие е открито в автосервиз в ямболското село Дражево. Арестуван е собственикът на автосервиза и му е повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие. Той твърди, че е колекционер.  При операция на Районната..

публикувано на 28.03.24 в 16:33
снимка: ОД на МВР Стара Загора

Полицията в Стара Загора с нов директор

Областната дирекция на полицията в Стара Загора временно се ръководи от старши комисар Красимир Христов . Заповедта на министъра на вътрешните работи е от 27 март.  Той поема поста от Лазар Христов , който е преназначен на друга ръководна длъжност в..

публикувано на 28.03.24 в 16:10