Стара Загора ще има екологичен градски транспорт

Днес подписаха договора за доставка на новите електрически автобуси

Изпълняващият длъжността кмет на Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, както и управителят на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД инж. Димитър Авджиев днес подписаха договор за подобряване на градския транспорт, както и на въздуха в града. Това ще се случи благодарение на доставката на 33 нови електрически автобуса, както и 18 двойни зарядни станции. На територията на тролейбусното депо ще бъдат изградени още и две комплектни трансформаторни станции с прилежащата към тях закрита разпределителна.

Проектът „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ акцентира основно върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт. По този начин се осигуряват по-ниски нива на замърсяване на околната среда с фини прахови частици и Nox (азотни окиси), които не оказват вредно влияние върху здравето на хората и върху самата природа. Общата инвестиция е близо 53,8 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездно почти 44,9 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.


Още от категорията

Тежко е състоянието на две от жените от катастрофата при Котел

Продължава да бъде тежко състоянието на две от жените ранени при снощната катастрофа между микробус и кон на мост в района на село Градец, община Котел, съобщават от МБАЛ „Д-р Иван Селимиски“ Сливен. При катастрофата пострадаха общо пет души, след..

обновено на 16.11.19 в 18:12

Изложение „Обичам българска риба“ се проведе в Стара Загора

Изложението „Обичам българската риба“ се провежда днес в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Министерство на земеделието, храните и горите. На 12 щанда регионални..

публикувано на 16.11.19 в 16:25

В община Стралджа започна изграждането на система за видеонаблюдение

В община Стралджа започна изграждането на система за видеонаблюдение като част от мерките за ограничаване на битовата престъпност. От няколко години в града е създадена общинска полиция, а статистиката показва значителен спад на кражбите на..

публикувано на 16.11.19 в 16:00

Изложение „Обичам българска риба“ ще се проведе в Стара Загора

Днес в Стара Загора ще се проведе изложение „Обичам българската риба“, организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Министерство на земеделието, храните и горите. На 12 щанда регионални производители ще продават прясна българска..

публикувано на 16.11.19 в 10:45

Откриват паметник на Петко войвода на границата с Гърция

На церемония от 11:00 ч., на Граничния пункт за Гърция край Свиленград ще бъде открит паметник на капитан Петко войвода. Инициативата е дело на Съюза на тракийските дружества в България и общината в Свиленград. На церемонията ще присъстват..

публикувано на 16.11.19 в 10:35

Празникът на райската ябълка очаква гости за 13-та поредна година

За 13-та поредна година в старозагорското село Хрищени се организира Празник на райската ябълка. Той се открива в 11.00 часа пред кметството на селото. Тематични изложби и кулинарни изкушения от вкусния, необичаен и много полезен плод  очакват..

публикувано на 16.11.19 в 10:30

"Африканката" на Майербер открива ФОБИ в Стара Загора

На сцената на Старозагорската опера ще се проведе среща с публиката на диригента  Ивайло Кринчев и драматурга Соня Немирова преди дългоочакваната премиера на грандиозната опера на Джакомо Майербер „Африканката“ – съвместна продукция с Дойче..

публикувано на 15.11.19 в 16:04

За поредна година Операция "Плюшено мече" събира коледни подаръци за децата в институции

270 деца от девет социални институции в областта са включени в ежегодната благотворителна кампания Операция “Плюшено мече”, която се провежда в цялата страна. Тя е насочена към деца и младежи в неравностойно положение, а идеята е всички те да получат..

публикувано на 15.11.19 в 15:47

Прокуратурата се сезира за нарушенията в с. Змейово

Под наблюдението на Районна прокуратура започна полицейска проверка за нередности и оказване на натиск при упражняване на избирателното право в старозагорското село Змейово, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура- Пловдив.     Районна..

публикувано на 15.11.19 в 15:35
Ваня Григорова

Синдикатите обмислят протести срещу предложението първият ден от болничните да не се заплаща

Силно се надявам на повече разум у управляващите да не подадат за разглеждане в Народното събрание предложението първият ден от болничните да не се плаща. В основата на това предложение е желанието да се спестят средства на работодателите, а не борба с..

публикувано на 15.11.19 в 15:33