Българката Кристиана Витанова стана шампионка по художествена гимнастика на Великобритания

„Извинете ме, но не мога да ви почерпя с никакъв сладкиш, в нашата къща такива неща не се купуват от години“, това казва с усмивка, докато ме посреща в дома си, Кристиана Витанова, тазгодишната шампионка по художествена гимнастика на Великобритания при жените. Не се учудвам, наслушала се на истории за постоянния глад, на който се подлагат гимнастичките. Но съм респектирана, че близките й споделят заедно с нея тези лишения.

След като прие поканата ми за интервю, Кристиана ме покани да й гостувам в Лондонския квартал Чигуел, където живее.

Родена е в София, но семейството й се премества в Лондон, когато тя е на 1 година.

„Родителите ми ме записаха да тренирам художествена гимнастика, когато бях на 8 - имах огромна енергия, която трябваше да се овладява, непрекъснато подскачах, не можеха да ме спрат на едно място“, смее се Кристиана.

Започва да посещава най-близкия клуб в Северен Лондон. Там откриват потенциала й и още на втория месец тренировки я изпращат на международно състезание в Белгия. След него започват сериозните занимания с Кристиана.  Наскоро тя е навършила 18 години, два пъти е била шампионка на страната при девойките, а през 2019г. завоюва златото и при жените.

Нейната първа треньорка е българка – Даниела Балова, а шампионка я прави също българка – Ева Балова. „Българските и руските треньорки всъщност вдигат нивото на този спорт на Острова“, казва Кристиана.

От тази година тя се отказва от активната си спортна кариера. За съжаление, след всичките й успехи, Британската федерация по гимнастика не я подкрепя и не я изпраща на Световно първенство, макар че е покрила всички възможни критерии. Кристиана вижда причината в това, че първо художествената гимнастика не е достатъчно уважаван в страната спорт и, второ, тя е българка. „Затова, въпреки, че обожавам този спорт, вложила съм огромни  усилия и любов в него, съм принудена да спра да се състезавам“, казва Кристиана с горчивина. Хубавата новина е, че ще работи като треньор и скоро започва работа с малки деца в Лондон.

В колежа Кристиана учи в специалността „Спортни науки“. Тя ще й позволи в бъдеще да работи с атлети и да ги съветва във всеки аспект от подготовката им. Тя смята да продължи с тази специалност и в университет, след като се дипломира в колежа.

За дисциплината, трудностите, радостите, килограмите, художествената гимнастика в Англия, за победата тази година и бъдещето, чуйте от интервюто на Ина Николова с Кристиана Витанова в звуковите файлове.Галерия

Още от категорията

Цветана Водева

Цветана Водева: Ние, избралите да живеем извън България, сме приели един труден избор

Цветана Водева е учителка от България, която вече 20 години живее в столицата на Великобритания. В родния Велинград е преподавала информатика и английски език.  В момента преподава дигитални технологии в Сити Уестминстър Колидж в Лондон и..

публикувано на 17.11.19 в 11:50
Елина Стоянова пред книжарницата

Елина Стоянова: Мечтите се сбъдват, не се отказвайте

„Книжарницата е наша малка, българска общност, в която всички сме равни и изпитваме обща любов към литературата“. Така с едно изречение Елина Стоянова представя своето малко кътче, създадено за всички българи и приятели в центъра на лондонския квартал..

публикувано на 10.11.19 в 11:50
Калин Калпачев

Всяка следваща снимка е зрънце опит във фотографията

Калин Калпакчиев е от Казанлък, където е бил учител, търгувал е с компютри и е карал такси, а фотографията е била негово хоби. За Англия заминава през 2010 г., 7 години живее и работи в Лондон, а скоро се премества в Уелс. Във Великобритания..

публикувано на 20.10.19 в 11:50

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции..

публикувано на 13.10.19 в 11:50
Деси Колева

Деси Колева: Българският бизнес в чужбина преуспява

Днес ви представяме Деси Колева, една от дамите – основателки на Федерацията на националните бизнеси в Англия, които пък са инициатори на Българските бизнес награди. За тях ви разказвахме още през месец май, чрез участието на старозагорката..

публикувано на 06.10.19 в 11:50
архитект Елена Димитрова

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия. Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за..

публикувано на 29.09.19 в 11:50
Така изглеждат ученическите униформи в едно английско училище в Глостър

В британските училища най-важното е взаимното уважение

В седмицата, в която започна новата учебна година в рубриката „Британско-български истории“ ви представяме една българска учителка, която преподава в Лондон. Десислава Димитрова е работила повече от 18 години като учител и в системата на..

публикувано на 22.09.19 в 11:50

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50