Адвокат Петър Славов:

Готови ли са ЦИК да въведат машинното гласуване

| обновено на 06.11.19 в 08:45
Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Питане до ЦИК във връзка с въвеждането на машинното гласуване за следващите избори, които по ред са парламентарните, внесоха бившите депутати адвокат Петър Славов и Мартин Димитров. С това те напомнят на ЦИК, че всички видове избори от тук нататък, според Изборния кодекс, следва да се провеждат само с машинно гласуване, каза за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов.

По думите му, ако ЦИК не са готови, те ще нарушат закона и ще поставят под съмнение, както честността на изборите, така и демократичния процес у нас.

В питането се настоява за план-график, как точно и кога ще бъдат готови с придобиването и осигуряването на машините, подготовката на членовете на комисии за работа с тях, осигуряването на софтуер и всичко останало, за да се въведе машинното гласуване достатъчно рано и навреме, уточни Славов.

Според него въвеждането на машинното гласуване ще предотврати невалидните бюлетини и неотчитането на преференциалните гласове. Не на последно място би и спестило много средства от закупуването на хартия, тонери, принтери, копирни машини и други консумативи.

С допълнителните 20 млн.лв., отпуснати за местните избори тази година и 9 млн.лв., колкото беше платено за наем на машините за евровота, биха могли да се купят машини и терминали, както и софтуер за тях, които машини да се използват в следващите 10 години, каза още Петър Славов.

Цялото интервю с адвокат Петър Славов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Граждански организации се обединяват в „Равни БГ“

През миналата седмица беше представено новото гражданско обединение „Равни БГ“. Това е коалиция от 30 граждански организации, работещи по въпросите на човешките права, проблемите на уязвимите групи, устойчивото развитие, свободата на словото и..

публикувано на 19.11.19 в 13:26

Частните пенсионни фондове предпазват парите от инфлация

Парадоксът, че двете пенсии могат да се окажат по- малко от една държавна ще се отнася най- много за хора, които, през последните 20 години са се осигурявали на сума по- близка до минималната работна заплата, коментира в предаване на Радио Стара Загора..

публикувано на 19.11.19 в 09:34

Дългоочаквана оперна премиера открива 50 издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора

С операта „Африканката“ на Джакомо Майербер, съвместна продукция на Държавна опера Стара Загора и Дойче опера Берлин, на 22 ноември ще бъде открито 50 юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Режисьор на тази..

публикувано на 18.11.19 в 16:18

Бюджет 2020г. е рецепта за фискална нестабилност и нарастващ дефицит

Като ляв бюджет с много проблеми определи икономистът Георги Вулджев финансовата рамка за 2020г. По думите му в него липсват фискални буфери, заложени са безразсъдни харчове, няма политики за стимулиране на растежа, а прогнозите за него са твърде..

публикувано на 14.11.19 в 08:25

Станислав Дечев: Още днес подписвам заповед да се премахне бариерата в Общината

Новоизбраният градоначалник на Хасково, който преди това повече от 2 год. бе областен управител - Станислав Дечев, встъпи днес официално в длъжност кмет на Община Хасково. Той бе издигнат от политическа партия ГЕРБ и спечели местния вот с почти 52 % на..

публикувано на 08.11.19 в 17:47

Росен Иванов, изп. директор на ИА "Медицински надзор": Донорството е в най-висша степен хуманен, милосърден и цивилизован акт на Възкресение!

Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация , живеят с надежда и очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мото място по брой..

публикувано на 08.11.19 в 14:15

Д-р Генка Пейчева: Неимунизираните деца поставят в риск имунизираните, ваксините не причиняват аутизъм

Като „изключително възмутително“ определи решението на Административния съд в Сливен неимунизирано дете да ходи на детска градина д-р Генка Пейчева инфекционист, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз Стара Загора...

публикувано на 08.11.19 в 09:24

Обединяващото ни в работа ще бъдат проблемите на община Стара Загора

" Не е възможно съветници от гражданските листи да направят коалиция в новия общински съвет на Стара Загора, заради идеологическите различия ", това заяви за Радио Стара Загора Петър Желязков от Движение "Нашият град", който беше избран за общински..

обновено на 05.11.19 в 16:20

Забравените и запомнените жени на Стара Загора заедно в изложба

Изложба „Старозагорки, известни и незаслужено забравени“ ще бъде открита на 5 ноември в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора и се осъществява с подкрепата на Български фонд за жените и партньорството на Регионалната библиотека. Идеята на проекта е..

публикувано на 01.11.19 в 15:50

Димитър Чорбаджиев: Дигитализация на общинските услуги в Стара Загора

Групата на „Демократична България“ в новия Общински съвет на Стара Загора ще работи за постигане на целите, заложени в предизборната програма на коалицията. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вече избраният за общински съветник водач на листата..

публикувано на 01.11.19 в 12:55