Хайри Хамдан знае как се строят мостове от думи

Снимка: БНТ

Общуването от разстояние крие трудности, а неудобството на радиото е, че когато трябва да направиш запис, телефонът улавя само вибрациите на гласа, но не и мимиката, жестовете и изражението на събеседника. Случи се така, че уговорката за запис с Хайри Хамдан трябваше да бъде отложена, за по- късно. Чакайки минутите, да се приближат до определеното от него време, чух песента на Орлин Павлов и The Brassstones, в която упорито се повтаряше: "всеки ден е специален, всеки ден е уникален..." Приех това за добър знак, а когато събеседникът е роден в Палестина, емигрирал със семейството в Йордания и получил образование в Техническия университет в България, чакането не е от значение.

Хайри Хамдан е инженер по образование. Той е преводач, поет, писател и драматург. По усърдието, което влага в преводите от арабски на български и от български на арабски прилича на тъкачите на килими. Непрекъснато работи, за да вплита думите, така, че те да стигнат до сърцето на читателя. Признава, че чете всяка книга, която превежда от а до я, по няколко пъти. Нахвърлям си първите няколко въпроса на лист и зачитам редове от биографията му:    

"През 80-те години написва първите си стихове на български език. предлага ги за печат във вестник "Технически авангард". По- късно става един от членовете на редколегията на изданието. През 1993 издава първата си стихосбирка"Очите на бурята". Паралелно публикува в "Литературен фронт", вестник "Пулс", алманаха "Море". През 2000 година излиза втората му поетична книга  със заглавието "Мариямин". Следват романите "Живи в царството на рака"/2005/ и "Европеец по никое време" /2006/, както и стихосбирката "Хронична любов". През годините негови творби намират място във водещите периодични издания в България, като "ЛитерНет", "Кръстопът", "Литературен свят", Нова социална поезия, Нова асоциална поезия. Автор е на пиесите "Чува ли ме някой", "Нека живея, нека умра"/2011/.    

През 2014 година издава романа „Дневникът на позора“, а през 2016  стихосбирката „Един живот не е достатъчен“. На арабски език издава сборника с разкази „Съблазънта на средната възраст“ и романа „Неспокойни души“.

Превел е над 100 български автори на арабски език, съставител на антологията на българската поезия „Вятърът разпръсна моите слова“ и антологията с български разкази „В началото бе епилогът“..."

Поглеждам съобщенията в телефона си и там намирам дописката, че първата национална  премиера на "Водните лилии на паметта", последната издадена стихосбирка, на Хайри Хамдан ще бъде на 13 ноември в Казанлък. След това в Литературен клуб "Перото" в столицата, а на 12 декември по време на Коледния панаир на книгата в НДК.

Телефонът звъни! Сигнал за есенни откровения и литературни новини.  

След спомените от детството, прашните улици, барабаненето на  дъжда по тенекиените покриви, решението за следване в  България, трудностите на обучението, първата радост от публикуваните стихове, поканите за срещи и похвални отзиви идва ред на....  Любовта.

Във втората част от разговора деликатно вдигаме завесата към личния свят на Хайри Хамдан. 


Още от категорията

Общински детски съвет избират в Стара Загора

За трета поредна в Стара Загора ще работи Общински детски съвет . Сформирането на тазгодишния ще се състои на 20.11. 2019 г. , от 18:00 часа в залата на Младежки дом , информират от пресценътра на община Стара Загора. Представители на осем училища -..

публикувано на 19.11.19 в 11:46

Нидал Алгафари представи най-новия си роман "Рано или късно" в Стара Загора

Нидал Ахмад Алгафари е български режисьор, писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Завършва НАТФИЗ, спец. „Кинорежисура“. Баща му е сириец, а майка му е българка. Женен е за Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син. Автор и режисьор..

публикувано на 19.11.19 в 11:29

Регионален исторически музей в Стара Загора се включи в Седмицата на бащата

Регионален исторически музей –Стара Загора се включва в Националната кампания „Да бъдеш БАЩА“ – Седмица на бащата“ и обявява вход свободен за деца и техните придружители. Това съобщи за Радио Стара Загора Пламена Бакалова – уредник към отдел „Работа..

публикувано на 17.11.19 в 10:18

Вкусен тридневен фестивал в Елена

Безспорно, еленският бут е великолепен местен деликатес, който още от стари времена скътвали във всяка къща за най-драгите си гости. Откакто вкусното изкушение си има и празник, славата на балканския град нарасна още повече.  За осми пореден път община..

публикувано на 15.11.19 в 11:24

Вълнуващата история на Мария Тертер е при първите си читатели

Един нов, исторически, български, роман започна своето чакано пътешествие към читателите. Той излиза от печатницата на Издателска къща "Знаци". Неговото име е "Мария Тертер- Царицата", а вълнуващата история за тази изключителна жена останала в сянката на..

публикувано на 14.11.19 в 19:19

Художествената галерия в Сливен организира ателиета за ученици "Коледна фантазия"

Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен организира съботни ателиета за ученици "Коледна фантазия". Това разкри директорът на културната институция Маргарита Пенева. Работилниците ще бъдат всяка събота на месец декември в къща..

публикувано на 14.11.19 в 15:41

Втори салон на казанлъшките фотографи откриват днес

Изложба събира снимките на 36 автори във Втория салон на казанлъшките фотографи. Експозицията се открива днес от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. В изложбата ще бъдат показани 51 фотографии, съобщи..

публикувано на 14.11.19 в 15:21

Съборът „Китна Тракия“ и паметникът на Богородица се борят за награди в туризма

Общините Хасково, Ивайловград, Минерални бани и Тополовград участват със свои забележителности в Годишните награди на Министерството на туризма. По традиция голямата награда в категорията „Изборът на българите“ ще бъде определена сред всички..

публикувано на 12.11.19 в 15:06

Интересни инициативи за Седмицата на бащата в Казанлък

С две интересни инициативи Сдружение „Бъдеще за децата“ ще отбележи тази година Седмицата на бащата в Казанлък. Първата е „Играй с Приказки без край“ ,бащи ще четат приказки на децата си , а втората Фейсбук игра. Кампанията ще даде възможност..

публикувано на 11.11.19 в 16:14

Бутат "Берлинската стена" с трабант на фест в Павел баня

Уникален "Трабант фест" организират в събота в Павел баня. Тогава ще се проведе и възстановка на събитията по събарянето на Берлинската стена от 9 ноември 1989 г., в която важно място ще играе и култовото източногерманско возило, разказа Ангел..

обновено на 09.11.19 в 09:40