Пореден протест на медицински специалисти се проведе в Стара Загора

Пореден протест на медицински сестри и специалисти в здравеопазването се проведе в Стара Загора. На него присъства и националният омбудсман Мая Манолова.

Към протеста на старозагорските медицинските специалисти се присъединиха и медицински сестри от София, Казанлък, Момчилград, Кърджали, Крумовград и Златоград. Те отново заявиха исканията си за достойно заплащане на труда им и промени в здравеопазването.

Макар и единици до протестиращите сестри застанаха и граждани.

Стоя зад всяко едно от вашите справедливи искания докато не бъдат изпълнени, заяви  националният омбудсман Мая Манолова и подчерта:

"Излизат да протестират медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, сестрите в училищното здравеопазване и детските ясли, излизат да протестират лекарите, цели болници и съсловия. Това  означава едно - има нужда от реформа, нужда от дългосрочни мерки, от дългосрочни действия."     

Много се надявам всички да разберат, че битката не е само за нашите заплати, битката е за промяна в цялостната система на здравеопазване, защото това, което се случва в момента, е не това, което трябва и което искаме, каза и Мая Илиева, която е сред организаторите на протестите на национално ниво.Тя допълни, че въпреки обещанията за увеличение на трудовите възнаграждения и  заявените допълнителни средства за болниците, реално по-високи заплати все още няма.

Предвижда се на 15 май медицински специалисти от цялата страна да излязат на национален протест пред Министерския съвет.

Репортаж от протеста чуйте в звуковия файл.


Галерия