Акценти

Микрозеленчуците - концентрат от витамини и минерали

В последните години на пазара все повече се налагат микро растенията. Това са зеленчуци, които са отгледани в почва и се откъсват когато са само няколко сантиметра. Смята се, че в тях се съдържа цялата енергия, която ще се разпростре в порасналото вече растение. От десет години на българския пазар ги внася Светла Ненкова. Макар и трудно,..

обновено на 24.04.18 в 08:30

Да станем част от света на приказките в деня на книгата

Това споделя Марияна Желева, която научила това от своята майка и това предава и на своите деца. 36-годишният банков служител не пропуска възможност да посети библиотеката и да влезе в света на книгите, където води 4-годишната   Виктория и  Живодар, който е на година и половина. На 23 април се отбелязва Световният ден на книгите и във..

обновено на 23.04.18 в 06:35

Славян Стоянов: Съдбата реши рисуването ми да е свързано с историята

Художникът Славян Стоянов е роден през 1975 година. Древната ни история, любопитните археологически находки, накитите и български носии от миналото са нещата, които го вдъхновяват. Името му свързваме с усилията, вложени за възстановяването на Кромлеха на село Старо Железаре, със създадения "Фестивал на шевицата" ,  както и с "Виртуален музей на..

обновено на 20.04.18 в 13:35
„Джак Еридън – Крадецът на спомени”

България все още няма комикс герой като Батман

Историята на българския комикс е съществена част от културната ни история. В силните си години (1979–1992) списанията „Дъга" и „Чуден свят" продават повече от десет милиона копия. Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват вълнуващи истории с продължение за воини и магьосници,..

публикувано на 20.04.18 в 11:11
Близо до финала на Maratona di Roma

Да покориш Рим като маратонец

Варненката Нора Вакарелова покори любимия си град Рим като маратонец. Преди дни тя се завърна с медал за участието си в традиционния международен маратон на италианската столица. Тя е историк по образование, дизайнер на дрехи по занимание и любител на колоезденето и бягането за удоволствие. В студиото идва с медала от участието на гърдите си: Какви..

обновено на 18.04.18 в 11:14

Знаем ли правата и задълженията си като пациенти?

Знаете ли какво е Право на информирано съгласие ? Повечето от вас, ще си кажат, да! Но, оказва се, когато се наложи да подпишем документи, свързани с това ни право, не сме наясно с доста неща. По темата разговаряме с адвокат Олга Томова-Куцарова, която практикува медицинско право и е председател на НПО - Сдружение за равни права в здравеопазването :..

публикувано на 18.04.18 в 10:50

Можем ли да се опазим от умните хакери?

Хакери разбиват профили в социалните мрежи, за да точат банкови сметки. Те са нащрек и докато си правим резервации за почивки в туристически сайтове. Онлайн банкирането и плащането в интернет са другите капани, които ни дебнат в мрежата. Експертите съветват да си отваряме очите на четири, за да не „изгорим”. Някои съвети дава IT анализаторът..

публикувано на 17.04.18 в 16:50

Късото кафе е полезно, дългото може да бъде вредно

Виктор Стоянов има магазин за кафе. Не си представя живота без кафе. Посветил му е една голяма част от времето си. 5 години е бил на специализация в Германия. И постоянно се усъвършенства. - Защо избрахте точно Германия, свикнали сме да асоциираме кафето с Италия по-скоро? - Когато се замислите за Германия и напитки, простено ви е, че първото,..

обновено на 16.04.18 в 11:00

Бела, която не спира да снима фаровете

Бела Бенова е пътешественик, писател и фотограф. Родена е във Варна, завършила е Френската гимназия и Техническия университет в София, следвала е и във Франция. Вече 12-та поред интересът й към морските фарове я води по крайбрежията на десетки държави в пътешествия с велосипеди, лодки и кораби. Първото ѝ пътуване по пътя на пулсиращата светлина..

публикувано на 16.04.18 в 09:30

Да пътуваш в други светове

"Истории от други светове"- така се нарича първата самостоятелна книга на Александър Габровски. Той е само на 15 години, пише от 7 годишен, в 7 клас вече е наясно, че не може да си представи живота без изкуство. И без въображение. Носител е на десетки национални награди и стипендии на МОН.  Сега е в 9 клас на Първа езикова гимназия във Варна. От 5..

публикувано на 14.04.18 в 15:15

В чужбина порастваш по-бързо, но във Варна се диша по-спокойно

Това споделя Анелия   Калчева от Варна. Тя е на 23 години. Учи медии в Шотландия, била е на обмен в Австралия, желае да продължи обучението си  в Италия, знае основните международни езици и вече е убедена, че може да се реализира където и да е по света. Млад човек, който  е впечатлен от силата на съвременните медии и активно участва в..

публикувано на 14.04.18 в 10:15

Иво Симеонов, летец: Всяка сутрин ни изпращаха с прегръдки, защото не знаеха дали ще се върнем вечерта

На днешната дата 12 април отбелязваме международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата е свързана с годишнина от първия полет на човек в Космоса. За страстта да си високо в небето, за рисковете на професията и за хуманността във всички сезони на живота разказа в сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден" капитан о. з. Иво Симеонов – пилот..

обновено на 12.04.18 в 11:44

Д-р Полина Лъжанска: Нямаме политика за онкоболните

Страната ни няма политика по отношение на онкоболните. Няма достатъчно химиотерапевти, макар че лечението в онкологичните центрове е на световно ниво. Това каза за Радио Варна председателят на фондация „Победи рака” д-р Полина Лъжанска.  Фондацията, стои зад платформата Cancer care , която предлага първата у нас детайлна информация, подготвена от..

публикувано на 12.04.18 в 08:05

Варненска търговска гимназия - единственото професионално иновативно училище в областта

От тази учебна година Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски” е част от иновативните училища на Министерството на образованието. През 2017г. МОН одобри 185 кандидатури на учебни заведения от цялата страна да получат статут на иновативни, като професионалните гимназии са само 21. Гимназията, с над 100-годишна история, се гордее от..

публикувано на 10.04.18 в 11:35

Анета Недялкова: Нищо не е завинаги!

Анета Недялкова е родена във Варна, където завършва френската гимназия „Фредерик Жолио Кюри“, а после и специалност "Икономика на търговията в Икономическия университет. Била е директор на Alliance Francaise във Варна, дълго време е работила в сферата на франчайза, в маркетинга на "Лагард", създава и управлява и PR агенцията „Anettevents”, след което..

обновено на 09.04.18 в 14:54

Марио Мишев: Ще разкажем за българските учени със световни достижения

Нова серия от епизоди, които прославят българските достижения, този път не военните ни победи, а за световните достижения на 10 български учени започва да представя от средата на месеца сайтът "Българска история" . Марио Мишев - един от създателите му, разказва още за значението на „Българския Великден” в контекста на 21-ви век, както и за..

публикувано на 09.04.18 в 16:50
Петър Пройков

Различният път към успеха

Как да бъдем успешни, да преследваме цел и да я постигаме? За преоткриването на собствените ни възможности и шанса, който сами трябва да си дадем, за да успеем - е следващият разговор с 28-годишния Петър Пройков, възпитаник на Икономическия университет, сега част от екипа на Фондация „Заедно в час”...

обновено на 09.04.18 в 08:59
Старата църква в с. Манастир

Великден в с. Добрина и с. Манастир

Христос Воскресе! Воистина воскресе! Навръх Великден ще ви разходим из китните провадийски селца Добрина и Манастир. Ще ви запознаем с хората, с които се срещнах седмица преди празника – кметицата на с. Добрина Димитричка Дичева и Минка Великова – председател на НЧ "Илия Добрев 1899" в с. Манастир. Добрина̀ е село в Североизточна България,..

обновено на 08.04.18 в 17:33

Любовта между Ница и Варна

Бенждамин Крон е роден в Ница, живял е на различни   места в Западна Европа, а от няколко години е във Варна. Любовта е тази, която го довежда в морската столица. Сега е щастлив баща и радва и други малчугани  с това, което прави - ръчно карамелизирани фъстъци. Занаятът  наследява от своя баща,  с когото ще работи заедно през лятото. Работи и..

публикувано на 08.04.18 в 13:53

Добромир Димитров: Смъртта за християнина е заспиване, след което има събуждане

Празникът Възкресение Христово се празнува още през II век и е централното събитие на целия годишен празничен кръг на ранната Църква. След Миланския едикт през 313 година, чрез който Св. император Константин Велики провъзгласява християнството за равноправна религия в Римската империя, празникът Възкресение Христово се е отбелязвал най-тържествено. На..

публикувано на 08.04.18 в 13:05