Акценти

Зададените и незададени въпроси на Радичков

Паметниците показват душата на Радичков, който не беше "лакомник" за слава, смята неговият приятел от детството -  художникът проф. Галилей Симеонов. Тяхното приятелство започва още от ученическите години в Берковската гимназия. Преминава през различни изпитания на времето и остава чисто и днес, въпреки физическата раздяла с Мъдреца на Калиманица...

публикувано на 21.01.19 в 02:10
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: "Брекзит ще направи Европа по прагматична и по силна"

Във вторник парламентът във Великобритания даде наказателен вот за споразумението с Брюксел, уреждащо раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). На следващия ден правителството на Мей бе изправено пред вот на недоверие, като оцеля с разлика от само 19 гласа. Все повече анализатори говорят за хаос и безпътица които са обзели британските..

публикувано на 20.01.19 в 11:46

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

обновено на 19.01.19 в 08:11

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях...

публикувано на 10.01.19 в 07:05

Борим килограмите с ток

Само 20 минути на седмица са напълно достатъчни за интензивна тренировка на цялото тяло. Как? В следващите минути ще ви разкажем за един нов метод, с който успешно можем да имаме здрав дух в здраво тяло и без целулит! Тренировките чрез електро-мускулна стимулация, благодарение на последно поколение машини, извайват телата ни след многото..

обновено на 09.01.19 в 08:36

Нова транспортна схема ще има във Варна след края на ремонтите

Темите за градския транспорт, новите тарифи и бъдещите маршрути на автобусните линии коментира кметът Иван Портних. Целия разговор с него можете да чуете в прикачените звукови файлове. За електронната билетна система Всички линии на градския транспорт вече са във функционална готовност за въвеждане на електронната билетна система. Тоест там реално..

публикувано на 08.01.19 в 15:10

За хобито на един Иван

На Ивановден ви срещаме с един именик, изкушен от историята,   роден в Несебър, на работа -  в Девня. Това е Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня. Много знае и много може, но най-обича да резб о ва дърво – маски, иконостаси и най-вече риби красят стените на директорския му кабинет.  Лично пластиките от дърво там..

публикувано на 07.01.19 в 02:05

Фюжън кухня в експериментите на шеф Калоян Колев

Предстоят отново празнични дни, Йордановден и Ивановден. Отново гостуване, трапези и нови рецепти за позабравени ястия. Шеф-готвач Калоян Колев препоръчва специфичното за сезона  и за региона. Според него почти не са останали заведения, които да предлагат български ястия, приготвени по традиционен, български начин. Калоян Колев е шеф инструктор в..

публикувано на 05.01.19 в 06:00

Коледна трапеза по руски

За да опознаете една страна, първо трябва да видите красотата и очарованието на природата й, т.е. да я посетите. И в същото време е добре да се запознаете с нейната кухня. В руската кухня например има ястия, които са типични само за нея, но има и такава, която по нищо не се различава от онова, което слагат на масата в други части на света. В Русия,..

публикувано на 07.01.19 в 06:00

Бирена крафт революция и във Варна

В сферата на алкохолните напитки 2018-та година ще бъде запомнена с крафт бирена революция. Разбира се това е тенденция в световен мащаб и в развитите пазари. Там през тази година има значително увеличение на броя на пивоварните. В Европа, ако през 2017 е имало 9450 пивоварни, сега - в края на 2018 година те вече надхвърлят 10 700, от които близо 6000..

публикувано на 04.01.19 в 11:18

Какво интересно ще има в небето през 2019-а година

Астрономът Иван Иванов съобщи кои са по-интересните астрономически явления  през настоящата година.Някои от тях ще се наблюдават и от територията на България. Слънчевото затъмнение, което следва през януари, ще може да се види само от северните части на Канада. За сметка на това от България ще наблюдаваме, макар и само част от пълното лунно..

публикувано на 02.01.19 в 13:17

Мотоклубовете настояват за обезопасяване на мантинелите

„29-годишен моторист се блъсна в мантинела и загина!“„Моторист се заби в мантинела, с опасност за живота е!“, „Моторист остана инвалид за цял живот след удар в мантинела!“ Това са само три от заглавията, които излизат в световната търсачка, ако напишете „моторист“ и „мантинела“. Случаите са много повече. Преди четири години започва монтирането..

публикувано на 02.01.19 в 12:21

Как да изпратим старата година, за да ни е успешна новата?

Всеки път, когато посрещаме нова година си пожелаваме тя да е по-хубава от предишната. Казваме си - дано   следващата да е по-добра и се надяваме да оставим лошото зад гърба си. Успяваме или не – разбираме чак след 365 дни. Какво да направим, за да имаме една истински нова година и тя да е по-хубава от предишната?  Интервю с психолога и..

публикувано на 31.12.18 в 09:25

Георги Дамбов, бъдещ архитект: Оставам във Варна и искам да я променя

Във Варна трябва да има повече места, където младите хора да прекарват свободното си време, смята Георги Дамбов , студент 3 курс в  специалност "Строителство на сгради и съоръжения" във ВСУ "Черноризец Храбър".  Той е от активните хора в града - от 2 години управлява семеен бизнес; бил е в Европейския парламент в Страсбург; пътувал е много по..

публикувано на 26.12.18 в 07:35

Коледа по света през очите на една варненка

След 15 години отсъствие от семейните ппазници, този път  Рождество Христово с най-близките хора посреща Ивелина Тошева от Варна. С много любов е подготвила подаръците, защото ще ги поднесе лично на най-близките си хора. Обиколила е в пъти планетата Земя, била е на различни места. Убедена е, че най-хубавото е у дома, но има и какво да се види   по..

публикувано на 25.12.18 в 10:15