Акценти

„Мила моя, мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00

"Будни сънища" с много цвят в живописна изложба

От 16 до 24  август в Градската художествена галерия може да разгледате изложба живопис на художничката Соня Русков със заглавие БУДНИ СЪНИЩА.    Като възпитаник на Художествената академия в София и ученичка на Светлин Русев с магистратура по реставрация, Соня Русков е работила по възстановяването на стенописите в някои от най-известните..

публикувано на 16.08.17 в 15:27

Руснаци превърнаха старите шевици в нова мода

Александра Суркова е на 17 години. Тя е от Москва. Преди четири години семейството и се преселва във Варна. Нейната майка много харесва мотивите на българските шевици и ги решава да направи с тях кърпи за глава и други предмети. Така автентичните шарки се оказват върху съвременни материи и артикули, а шевиците изпъстрят ежедневните..

публикувано на 16.08.17 в 12:48

Лятото на един докторант по археология

В разгара на археологическото лято ви срещаме със Станимир Първанов /на снимката първият в ляво/, докторант по археология в Софийския университет. Той е на 26 години. Четири години поред, всяко лято работи на разкопките в местността Корията край Суворово, където се изследва  селище от каменномедната епоха. Там се проучват останките от опожарена..

публикувано на 16.08.17 в 10:06

Български пчелен крем с патент за световни открития

Качествена козметика с пчелни продукти предлага на Панаира на занаятите в Морската градина във Варна семейство Георги и Сашка Ватрачки. Те са производители на патентованата и нотифицирана марка пpиpoднo чиcтите  кремове и балсами за кожа „BАТРАСИН”. Нaпpaвeни са oт pacтитeлни мacлa и пчeлни пpoдyĸти c нaй-виcoĸo ĸaчecтвo и съдържат..

обновено на 15.08.17 в 18:16

Рецептата за баниците е една, майсторлъкът е важен!

Няма варненец, който като чуе името „Иглика” да не изплува в съзнанието му едноименната баничарница в центъра на Варна, сгушена между кафенета и магазини, разположена срещу високия хотел „Черно море”. Фурната е обичано и предпочитано място от поколения наред варненци, защото предлага винаги пресни и ръчно приготвени закуски по традиционни..

публикувано на 15.08.17 в 09:51
Божана Апостолова

Божана Апостолова: Свързвам Варна с приятелите

„Нощта е също слънце“ е роман за любовта казва неговият автор Божана Апостолова, популярен български съвременен автор и издател. Тя разказва любовната история на талантлив художник и гимназиална учителка по руски език и литература. Божана Апостолова бе във Варна и представи „Нощта е също слънце“ пред варненските читатели. А за Радио Варна специално..

публикувано на 14.08.17 в 15:46

Илюстраторът Цвета Петрова: Що е то караконджул и къде да го намерим

Цвета Петрова е български илюстратор, живеещ в Англия. Тя е на 23 г. и е завършила визуални изкуства в Бордо, Франция. До месец ще се дипломира с магистърска степен по илюстрация в Лондон. Книжката ѝ "Български митологични персонажи", чието представяне е на 14 август, е един от най- големите проекти , с които се е захващала досега. Как..

публикувано на 14.08.17 в 12:22

Поезията е бягство, но и спасение

Добрин Паскалев е роден на 25 декември 1954 г. във Варна. Второ поколение лекар, той завършва медицина през 1980 в Медицинския университет – Варна. Има две специалности – вътрешни болести и нефрология. Защитава докторска дисертация в областта на диализата. Автор и съавтор на повече от 150 научни статии, съобщения, монографии, учебници и..

публикувано на 14.08.17 в 11:23

17-годишен младеж: "Розата винаги има бодли!"

Успехите са възможни и в България, това разказва едно 17-годишно момче, което от 4 години помага в семейния бизнес. Не се страхува лично да бере шипки сред дивите поляни, където освен бодлите на   храстите се срещат и разни влечуги. Белезите от одраскванията още личат по ръцете му, въпреки че вече не бере лично шипки. Има амбицията да са стане..

обновено на 13.08.17 в 18:50

Българското вино е сред 5-те най-качествените вина в света, смята инж.Красимир Коев, директор на Агенцията по лозата и виното

Красимир Коев е роден през 1971 г. в Ямбол. Завършил е Техническия университет - София, специалност „Стопанско управление на малки и средни предприятия”, както и специалност „Екология и опазване на природната среда“ в Лесотехническия университет в София. Специализирал е в Държавен департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания. До момента..

публикувано на 12.08.17 в 10:24

Константин Арабаджиев от КЗП: "Не препоръчваме на търговците да повтарят нарушенията. Глобите достигат до 30 хил лв"

Комисията за защита на потребителите от началото на лятото започна активни проверки по Черноморието. По Северното те са над 500, каза за Радио Варна Константин Арабаджиев от КЗП. Екипите на комисията са пръснати по цялото Черноморие и следят за нередности.Съставените актове до момента са над 120. Проверяват се хотели, ресторанти и улични търговски..

публикувано на 11.08.17 в 12:28
Теодор Роков

Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г. Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България под османска власт е на Янко Кутин. Замислът е епизодите в комикса да бъдат готови към 15..

публикувано на 12.08.17 в 09:05

Картички от пленнически лагер в Осака на кап. Димитър Добрев - в нова изложба

"Филателно море" е името на изложбата, която до края на октомври показва пощенски марки и картички на морска тематика във Варна. Посетителите ще видят над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей . Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване и водни спортове. Особен интерес представляват сериите марки..

обновено на 11.08.17 в 10:12

Местността Корията крие тайни от преди 6 500 години

Археологическите разкопки   на селището от каменномедната епоха в местността Корията край Суворово приключиха за тази година. Днес екипът засипва  обекта, за да го запази в този му вид до следващото лято. Разкопките  се провеждат за шеста поредна година, а на обекта работиха специалисти от Регионалния исторически музей – Варна и доброволци. За..

обновено на 11.08.17 в 08:40

Канада през погледа на един българин

Какъв е животът в Канада? Съизмерим ли е стандартът с този в България?  И още... за мечките и студа при – 50 градуса разказва в интервю за Радио Варна един българин, инженер, който от години има шанса да работи на различни точки по света, опознавайки чужди култури, нрави и обичаи. Георги Мазнев работи по енергийни проекти за големи чужди..

обновено на 10.08.17 в 13:16

Маркетологът Тодор Тодоров: Баничката е българският снакс

Тодор Тодоров е прекарал близо 10 години в обучение и живот извън България. Бил е временен жител на Дания, Индия, Португалия, Колумбия. Покрай пристрастията си към храната и виното създава във Варна първите кулинарни обиколки на града. Засега само два пъти седмично, адресирани предимно към чужденците, които посещават Варна, но отворени за всички,..

публикувано на 09.08.17 в 12:31

Моряшката любов ръжда не хваща

Атанас Иванов е прекарал по-голямата част от живота си в морската шир. От 1967 година започва да плава уж за година-две, а годините като вълни се нижат, та чак до пенсия. И сега, когато е пенсионер, не го свърта вкъщи. Все морето го тегли. На брега пуска котва, иска да посреща изгреви и да изпраща залези, да е в магията на морското очарование.  За да е в..

публикувано на 09.08.17 в 11:32