Акценти

Докъде стигат мечтите, когато знаеш чужди езици?

Географията присъства в биографията на едно младо момиче, което изучава медицина във Варна. Майката е от Омуртаг, учи в Русе, където се запознава със съпруга си, който пък е от африканската република Бенин. Лора ще бъде втори курс медицина във Варна. Докъде стигат мечтите, когато родителите говорят различни езици? Габриела Гаврилова ни..

публикувано на 21.07.18 в 19:15
Марк Киричев

Марк Киричев - победителят от Сеул

Когато математиката е любимо занимание, когато решаването на задачи е удоволствие, а не задължение и когато искаш да си като хората, които променят света - то значи става дума за Марк Киричев. 16-годишен от Варна,  възпитаник на Математическата гимназия. Обича математиката и може да стигне до верния отговор на една задача по няколко различни начина...

обновено на 20.07.18 в 10:27

Нов "живот" за икона на 400 години

Стара икона на близо 400 години посреща миряните в храм „ Свети Пророк Илия” във Варна. Рисувана е в техника от Средновековието, която след това е забравена и през Възраждането златния   фон се замества от син цвят. Направена е само от една дъска, която почти не е изкривена през вековете. Какви инструменти са използвали преди векове..

публикувано на 19.07.18 в 17:45

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00

Германски пътен полицай ще помага на родния КАТ с немските туристи

Комисар Виктор Селецин- родом от Николаев, живее от 13-годишен в Вайсенфелс, провинция Саксония- Анхалт, Германия, полицай от пътна полиция от три години, 30-годишен. Даниела Стойнова го попита, какво го е накарало да стане полицай и защо е решил да дойде в България: -Решението дойде спонтанно, моят най- добър приятел винаги е искал да..

публикувано на 08.07.18 в 17:38
д-р Снежина Райнова

Как да разпознаем рисковите бенки?

Защо се появяват бенки по тялото ни?... Как да разпознаем рисковите от тях? Трябва ли да ги отстраняваме и към кого да се обърнем? Това са част от въпросите, чиито отговорихме от дерматолога с 30-годишен стаж зад гърба си д-р Снежина Райнова: - Д-р Райнова, как да разпознаем рисковите бенки? - Хората трябва да..

публикувано на 06.07.18 в 10:34

Варненка от Бостън: Камъкът си тежи тук!

Сувенир за спомен от България – това купуват стотиците наши сънародници в чужбина, които се върнаха за отпуската си в родината. Това направи и варненката Марияна Николаева.   Учителят по математика живее със семейството си в САЩ вече 6 години, но носталгията е по-силна от финансово осигурения живот зад граница. Срещнах се с Марияна..

публикувано на 04.07.18 в 18:44

Роден в лодка, рибар завинаги

Венко Калчев е човек с интересна съдба. Роден е на рибарската лодка на баща си. От малък тръгва с дядо си на риба. С притегателна сила го тегли морската шир, ден след ден. Не пропуска свободен момент, за да потопи в морето въдицата, а и себе си. Доволен е и когато хваща риба, и когато не успява. Защото синевата е в очите му, насладата идва от досега с..

публикувано на 03.07.18 в 16:00

България - най-големият производител на гъби шийтаке в Европа?

Това казва Кунка Петкова, собственик на една от големите български фирми, които произвеждат японската гъба у нас. Според нея условията в България са много благоприятни за отглеждане на шийтаке, която има над 3000 годишна история на отглеждане в Япония. Преди 600 години е използвана профилактично от династията Мин и придворните на Императора..

публикувано на 03.07.18 в 15:35

Китарата улавя трептенето на човешката душа

Китарата е емоция, защото  улавя и най-малкото трептене на човешката душа, това споделя Манол Райчев. Той е автор на алтернативен метод за преподаване на този интрумент. Сам прави аранжименти, защото иска да покаже възможностите на китарата да звучи със съвременна вибрация. Споделя, че неговите пиеси са съвременно звучаща музика, аранжирана в много..

публикувано на 03.07.18 в 12:10

Павлина Мицева: Изпий кафе, посади фиданка!

Кампания да изпием 500 кафета, за да посадим 25 фиданки започнаха от едно от споделените работни места във Варна – Иноватор . Още за това, как се заражда инициативата разказват Павлина Мицева и Николай Николов: Как се зароди идеята? - Идеята дойде от един от нашите стажанти и решихме да направим нещо за Варна. В нашия офис почти всички пием..

публикувано на 03.07.18 в 11:10

Румен Генов : В спорта всичко е едно към едно

"Животът ми е спорт", казва спортният журналист на Радио Варна Румен Генов . Съвсем наскоро той навърши 50 години, половината от които са професионално отдадени на работата му в Радио Варна - неговото първо и засега единствено работно място. Тези, които го познават, знаят, че той винаги бърза, но и винаги успява да направи това, което е решил. Винаги е..

публикувано на 02.07.18 в 05:35