Акценти

На Атанасовден - за "безсмъртието" на българския дух

На Атанасовден ви срещаме с един именик - Атанас Георгиев от Вълчи дол. Кръстен е на своя дядо и така е спазена традицията за "подновяване"  на името в рода.  Името е от гръцки  и означава "безсмъртен". Той няма подобно желание в буквалния смисъл на думата, но се старае да вдъхне нов живот на нещо, което "отмира" - традиционните български занаяти.Обикаля..

обновено на 18.01.18 в 21:46

Между класиката и занаята

Милко Димитров е точилар трето поколение и шесто– музикант. Наследник е и на   известния възрожденец и майстор на Градския часовник във Варна  От он Иванов. Един от феновете на „Черно море” посреща с усмивка всеки, който влезе в работилницата . Той е млад човек, но много позитивен. Всеки ден празнувам... но днес е по-особен ден,..

обновено на 18.01.18 в 21:31

Когато излизат искри от ножове...

Работилница със струг, шмиргел и фреза с десетки подредени в шкафове инструменти – това е работното място на Мъгърдич Киркоров. Той е от малкото хора във Варна, които продължават да се занимават със занаяти. Иначе е първият, който се е регистрирал на известната улица „Направи си сам” . Той е стругар повече от 30 години, на частно работи след като..

обновено на 17.01.18 в 17:43

Проверявайте за животни под капака на колата през зимата

В последните дни температурите навън започнаха да ни напомнят, че е зима. С падането на градусите надолу и със снега (на места), уличните животни откриват все по-трудно храна и успяват да препитават. Може би не веднъж сте виждали подобни публикации в социалните мрежи, които призовават преди да седнем зад волана, да огледаме колата си..

публикувано на 17.01.18 в 11:25

Рисуването като бягство от реалността

Eдна нетрадиционна идея, която съчетава любовта към изкуството и виното, ни откъсва от натоварения работен ден, за да получим едно одухотворение и пробуждане на сетивата. От около седем месеца във Варна се провеждат срещите извън работно време, в които непрофесионални художници изливат онова, което им харесват на платна, на картини, които след това..

публикувано на 16.01.18 в 12:50

Косьо Любенов: Българските билки са най-качествените

За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва..

обновено на 16.01.18 в 11:38

Успешно земеделие с цел, труд и упоритост

"Когато човек има желание за работа, тогава се ражда и идеята как точно да се случат нещата". В това вярва Димитър Димитров, който от 16 години се занимава със земеделие в района на Вълчи дол. Преоткрива това поприще в зряла възраст, когато решава да се върне към корените си буквално и преносно близо до земята. Така тя се превръща в негов поминък, за..

обновено на 15.01.18 в 18:55

Eдинственият дарак в Източна България

Единственият дарак, който работи само вълна,   в цяла Източна България, е във Вълчи дол. Това разказва семейството, което се е посветило на това майсторство. Венета Даракчиева е от Вълчи дол. Тя е трето поколение в нейния род, което се занимава с обработката на вълна. Дядото го правел преди 1944 година, но го национализирали. След това..

обновено на 14.01.18 в 09:21

Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно,..

публикувано на 12.01.18 в 14:36

И управляващите избраха да рекламират България с природата й

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша” ...

обновено на 11.01.18 в 11:59

Проф.Каприев: Нямаме сериозна политика за културния принос на България

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" е официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. С гледна точка към тази роля на страната ни в управлението и определянето на приоритетите на Съюза чуйте философа проф.Георги Каприев, ръководител на  катедра "История на философията" към Философския факултет на СУ „Св. Климент..

публикувано на 11.01.18 в 15:10

Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев. Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е..

обновено на 10.01.18 в 18:49

Между майчинството и модата

Да живееш в малко населено място, където въздухът е чист и децата се чувстват спокойно, защото   всички се познават и поздравяват - това избира семейството на Милена Петрова. През лятото се грижи за 1 декар ягоди, когато няма продавач – работи и в магазина на съпруга. Тя е и дизайнер - от 1999 година,  има няколко участия в национални модни изяви,..

обновено на 10.01.18 в 18:49

БАН: Средно с 6 години жените в България надживяват мъжете

Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно задържане на броя на ражданията около 64-65 хиляди деца. Това съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН за предаването „ POST FACTUM”. Тя посочи, че през 2016-а..

публикувано на 09.01.18 в 15:34

Да летиш с балон с Радост... Касабова

Варненката Радостина Касабова е най-младият лицензиран пилот на балон у нас Днес, на 9 януари се навършват 225 години от първия полет /1793/ с балон над територията на Америка , осъществен от френския изобретател и пионер на авиацията Жан-Пиер Бланшар . Той поема от Филаделфия, Пенсилвания, и се приземява в Дептфорд, Ню Джърси...

публикувано на 09.01.18 в 12:43

Децата, родени със секцио, са свръхбудни и по-активни

Връзката по начина, по който се раждаме и начина, по който живеем е доста пряка, според доц. Диана Димитрова – акушер, доктор по психология и преподавател в Медицински университет – Варна. С нея Ви срещаме по повод Бабинден (по нов стил) – един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, помагали на родилките при..

публикувано на 08.01.18 в 11:50

Варненка кани Теодосий Спасов на "Фестивал на българската култура" в Канада

Варненката Ели Йорданова живее в Канада вече четвърт век и от няколко години насам любовта й към изкуството се проявява в организирания от нея "Фестивал на българската култура" в северноамериканската държава.  Официален гост на тазгодишното издание е Теодосий Спасов с фолклорния му квинтет, а фестивалът е посветен на европредседателството на..

публикувано на 06.01.18 в 10:20

Нарът е задължителен за арменската Коледна трапеза

Тази вечер арменците празнуват Бъдни вечер.Традицията повелява вечерта на 5 януари  да бъде отслужена тържествена църковна литургия, на която свещеникът да възвести Христовото рождение. Питката с късмети се разчупва от най-възрастния член на семейството и се раздава на останалите, като първото парче се слага пред иконата на..

публикувано на 05.01.18 в 11:09

Украинец прави бонбони с надпис "Варна"

Близо 250 украинци живеят във Варна. От година и половина свой бизнес тук развива семейството на Владимир Дживаго. Твърди, че първи не само във Варна, но в цяла България, ръчно изработва бонбони с надпис вътре, като оцветителите са изцяло натурални. По неговите думи, подобни бонбони и близалки са много популярни в Европа, туристите ги..

обновено на 05.01.18 в 09:43

Небесно шоу през 2018 г. – пет затъмнения, три комети и две Сини луни

През 2018 г. ще има поредица от общо пет затъмнения, сред които и най-продължителното от сто години насам. Три комети също ще преминат покрай Земята. Новата година започна със Супер луна още в първия си ден. Още за астрономическите явления, които ни "заливат" през 2018 г., чуйте в прикачения звуков файл от астронома Иванка Гецова от..

публикувано на 04.01.18 в 11:40