Акценти

Ден без автомобили - снимки

С различни  идеи и много игри и този път във Варна отбелязват Денят без автомобили. До 19 часа остава затворен  булевард "Княз Борис |"  от Севастопол до Икономическия университет . Играта на шах с големи фигури традиционно присъства в пешеходната зона. И тъй като е ден за разходка, някой от малчуганите се придвижват между царицата и пешката с..

обновено на 22.09.18 в 15:50

"Засади в квартала" с акция в Аспарухово

Декоративни дървета и храсти бяха посадени днес на две места в квартал Аспарухово в рамките на инициативата „Засади в квартала“. Тя предвижда засаждане и облагородяване на различни места във Варна. Според графика, в четвъртък – 27 септември, ще бъдат засадени кашпи над подлеза на ул. „Шипка“, в следващата събота ще се работи на две места..

публикувано на 22.09.18 в 15:23

Търсят идеи за намаляване на автомобилния трафик във Варна

Повече места за ходене на пеша и велоалеи искат варненци в Световния ден без автомобили. Мнението си те изразяват чрез попълване на анкети на булевард  "Княз Борис Първи" в морската столица. Улицата е затворена за движение на автомобили до 19 часа като част от инициативите за отбелязване на 22 септември - Ден без автомобили. Запрашеността на въздуха..

публикувано на 22.09.18 в 14:50
Морска гимназия

Две гимназии от Варна са посланици на Европарламента

Две варненски гимназии – 4-та езикова и морската гимназия в Аспарухово, както и Средно училище „Св. Климент Охридски“ в Добрич станаха училища посланици на Европейския парламент. В програмата на европарламента за тази учебна година присъстват общо 40 учебни заведения от цялата страна. Целта на инициативата е да увеличи знанията сред..

публикувано на 22.09.18 в 14:32
Милко Петров

Милко Петров: Общество, което не защитава своята честна журналистика, ще бъде в плен на лъжливата!

„Властта на медиите и медиите на властта” – така условно озаглавих разговора ни за независимостта на българската журналистика с професор Милко Петров от Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Медиите много умело мимикрират. Борбите между медийни групи често се представят като борба за кауза или свобода", заяви Милко Петров, който е..

публикувано на 22.09.18 в 12:22

Позиция: Най-трудната независимост

“Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“. Ами това е!..

публикувано на 22.09.18 в 11:37

Местата без вода

До около 14 часа на сухо ще остане част от квартал "Аспарухово" във Варна. Без вода ще бъдат абонатите между улиците "Гривица" , "Средец" и "Тунджа", съобщава на сайта си ВиК - Варна. До 15 часа ще бъде отстранена аварията,  която засяга  водоподаването на част от местност Евксиноград. В 16 часа се очаква отново да имат вода  в част от..

публикувано на 22.09.18 в 09:54

Фестивал на хвърчилата в Шабла

Осмото издание на Фестивала на хвърчилата ще се проведе днес, южно от фара на нос Шабла, в местността „Малкото море“.Фестивалът е посветен на хората и птиците от Приморска Добруджа и е организиран от Община Шабла и Зеления образователен център в крайморския град. Фестивалът на хвърчилата край Шабла ще предложи арт-работилници за изработка на..

публикувано на 22.09.18 в 09:31

Ден без автомобили във Варна

Днес “Варна - Европейска младежка столица” призовава жителите и гостите на града да се разходят пеша или с велосипеди, и да се включат в организираните прояви по случай иницаитивата “ Ден без автомобили” . Затворена зона за пешеходци е бул. "Сливница" - в частта от кръстовището с бул."Мария Луиза" до кръстовището с бул."Княз Борис I" - в частта..

публикувано на 22.09.18 в 08:30

Троен празник в Балчик

 До 24 септември ви Белият град е домакин и организатор на поредното издание на националния фолклорен фестивал „Море от ритми“. На 21 септември 2018 Балчик отпразнувава 78 години от освобождението от румънска окупация. Днес, на 22 септември се навършват 110 години от обявяване на Независимостта на България от Османската империя. Освен български..

публикувано на 22.09.18 в 07:08

Ще е слънчево

Ще има  временни увеличения на облачността. Сутринта на места видимостта за кратко ще е намалена от мъгла. Ще е почти тихо, по крайбрежието след обяд ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури от 27 до 32 градуса, по крайбрежието 24-27, за Варна около 27 градуса. Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 22-24..

публикувано на 22.09.18 в 05:50

Варна отбелязва независимостта с военно-историческа възстановка

Мащабна военно-историческа възстановка на различните периоди от създаването на българската армия досега ще бъде показана в Аспаруховския парк във Варна на 22 септември - Деня на независимостта на България. Началото на спектакъла е в 11 часа, осигурени са всички мерки за безопасност за зрителите, уточниха организаторите от Министерството на..

обновено на 21.09.18 в 18:55

Дигитализацията и глобализацията като съвременни бизнес модели бяха дискутирани в Икономическия университет във Варна

Дискусионен форум на тема „Дигитализация и глобализация - съвременни бизнес модели и форми на труд „се проведе в Икономическия университет във Варна. Научноизследователският институт и катедра „Правни науки” със съдействието на Асоциацията на индустриалния капитал в България и организира актуалната дискусия с участието и на представители на..

публикувано на 21.09.18 в 16:52

„Топъл обяд” ще получават още 100 човека във Вълчи дол

От 10 октомври още 100 човека от уязвимите групи в община Вълчи дол ще получават топъл обяд по европроект, съобщи за Радио Варна администраторът на проекта Стилияна Стоянова. Това стана възможно благодарение на допълнителното към Договора за безвъзмездна финансова помощ, което общината сключи. Така броят на лицата, ползващи социалната услугата..

публикувано на 21.09.18 в 16:43

Бившият областен управител на Добрич беше осъден за престъпления по служба

Осъдителни присъди за престъпления по служба постанови Окръжният съд в Добрич срещу бившия областен управител Динчер Хаджиев, бившия шеф на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Великов – бивш началник на отдел в Службата по кадастър в Добрич. Бившият..

публикувано на 21.09.18 в 16:32

Горските в Тервел се погрижиха са 141 дка млади дървета

Лесовъдите от Държавното ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на две- и тригодишни горски култури в землищата на селата Коларци и Ангеларий. На площ от общо 141 дка в община Тервел се извършиха ръчно плевене, окопаване и осветление, съобщават от североизточното държавно предприятие. „Механизирано – с помощта на горски косачки от..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Курсанти и военни лекари положиха клетва

21 курсанти за Военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Курсантите ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. Положилите клетва бяха поздравени от началника на Морското училище..

публикувано на 21.09.18 в 15:48

Общината подпомага 12 варненски двойки с репродуктивни проблеми

12 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общината. Решението за отпускане на средствата беше взето на днешното заседание на постоянната комисия „Здравеопазване“ към Варненския общински съвет. Десет от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лeва, а другите две с по 2 000 лева за инвитро процедури. Няма..

публикувано на 21.09.18 в 15:08

Община Варна с най-много средства от държавния бюджет

"Община Варна е получила 272 лева на човек от населението след разпределение на излишъка в държавния бюджет, което е най-много от всички български общини". Данните са от одитния доклад на Сметната палата за изпълнение на бюджета за 2017 година, който беше приет единодушно от постоянната комисия "Финанси и бюджет", и бяха съобщени от..

публикувано на 21.09.18 в 14:15

Движението на камиони над дванайсет тона по пътя Варна-Бургас е забранено от 16 до 20 ч.

Движението на камионите над 12 тона ще бъде спряно по магистралите и най-натоварените пътища днес от 16 до 20 ч., съобщиха от АПИ. Ограничението е в сила за шосето от  Варна до Бургас, а също и за отсечките  пътен възел "Коритна" - Велико Търново - Шумен; Бургас - Царево, Русе - Велико Търново. Забраната е в сила и за пътя от село..

публикувано на 21.09.18 в 12:53