Акценти

Започна прибирането на големите кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Тази седмица започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в закрита оранжерия. Топлолюбивите растения ще зимуват на температура от около 15°С в оранжерията. Там ще преживеят ниските зимни температури, характерни за нашите географски ширини, до настъпването на пролетта...

публикувано на 19.10.18 в 15:20

Еврокомисар и кмет влязоха в час по география

Кметът Иван Портних и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество, влязоха в час по география в 6-ти клас, провеждан в дигитална стая, създадена по проект на възпитаници на  Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Визитата в училището бе част от програмата на еврокомисаря във Варна, която пристигна в морската столица, за..

публикувано на 19.10.18 в 15:08

ЕК инвестира 1,5 милиарда евро в изкуствен интелект

До 2020-та година от Европейската комисия ще инвестират 1,5 милиарда евро за въвеждането на изкуствения интелект. Това съобщи във Варна еврокомисарят Мария Габриел. Тя допълни, че в стратегията по този повод обаче един от основните акценти е влиянието върху пазара на труда и етичните аспекти на въвеждането. Мария Габриел участва в..

публикувано на 19.10.18 в 14:32

18 български града се включват в поход в подкрепа на жертвите на трафик на хора

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда едновременно в 18 български града, съобщават организаторите. Информационната кампания се организира за пета поредна година и е посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18-ти октомври. Инициативата събира граждани с активна обществена позиция,..

публикувано на 19.10.18 в 14:15

Професор Демиров разказва за варненската легенда Бянов

Професор Павел Василев Демиров е преподавател във военната академия, а в същото време е и автор на една изключително интересна книга. Тя е посветена на един варненец. Става дума за Боян Бянов.Той е български футболист, първият капитан на националния отбор по футбол на България и началник на Военна академия „Г. С. Раковски“. Боян Бянов е футболист на..

публикувано на 19.10.18 в 13:30

Двама руски близнаци донесоха ззлато за Варна

Двама близнаци, руснаците Прохор и Матвей Рязанови станаха шампиони на България по бокс. За тези успехи те получиха българско гражданство.  Двамата са състезатели на боксов клуб „Черно море„.Днес на официална церемония в боксовата зала на варненското спортно училище спонсорът на клуба Веселин Фъргов им връчи парични премии за спечелените титли...

публикувано на 19.10.18 в 13:24
Двореца в Балчик

Питат жителите на Балчик какво ще помогне за развитие на туризма в града

Раз­ви­ти­е­то на ту­ри­з­ма в об­щи­на Бал­чик е те­ма на ан­ке­т­но про­у­ч­ва­не, ко­е­то те­че в мо­мен­та сред ме­с­т­ни­те жи­те­ли. Ан­ке­та­та се от­на­ся за раз­ви­ти­е­то на об­щи­на Бал­чик, ка­то по­ве­че­то въ­п­ро­си са свър­за­ни с ту­ри­з­ма. Спо­ред по­ве­че­то от­го­во­ри­ли ту­ри­з­мът е ед­но от ос­но­в­ни­те пе­ра на до­хо­ди на..

публикувано на 19.10.18 в 12:47

100 лева глоба за пешеходец, който говори за телефона, докато пресича

100 лева глоба грозят всички пешеходци, които пресичат и говорят или пишат по телефона. Това предвиждат готвени промени в Закона за движение по пътищата, пише "Монитор". Частта, която се отнася към Пътна полиция след разделянето му на три, се очаква да бъде дописана в близките дни. С поправка в чл. 113 от закона към него ще бъде добавена..

публикувано на 19.10.18 в 12:36

Живот достоен за уважение и подражание

Професор Павел Василев Демиров На  20 октомври  2020г се навършва  120 годишнината  от рождението на полковник  Боян Златев Бянов.  Той е български футболист,  първият капитан на  националния отбор по футбол на България  и началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.  Боян Бянов е футболист на ФК“Тича“(сега Черно море) и на ФК“Левски“. Боян Златев..

публикувано на 19.10.18 в 12:31

Дариха още един кувьоз, закупен от кампанията за пластмасови капачки

Нов кувьоз с висок клас за интензивни грижи получи отделението по неонатология в АГ- болницата във Варна. Апаратурата е закупена със средства от събраните пласмасови капачки в кампанията „Аз вярвам и помагам “. Преди месец във Варна хората само за един ден предадоха 21 тона капачки, припомни Владислав Николов. Следващата кампания ще бъде през..

публикувано на 19.10.18 в 10:58

Двама туристи бяха задържани в Тайланд за рисуване на графити

Двама туристи бяха задържани в Тайланд за вандализъм, след като изрисуваха графити на стена в северния град Чианг Май и ако бъдат намерени за виновни ги грозят до 10 години затвор, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Британецът Фърлонг Лий и канадката Бритни Шнайдър, и двамата на по 23 години, бяха арестувани в Чианг Май вчера и са..

публикувано на 19.10.18 в 10:47

Стоимен Стоянов представя Nocktern в Огледалната зала в Добрич

Младият творец Стоимен Стоянов, известен с експериментите си в сферата на нео-класиката, трип-хопа, джаза и електрониката, ще се представи тази вечер /19 октомври/ с концерт – Nocktern, в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич от 19 ч. Nocktern е солов проект на Стоимен Стоянов, познат като електронен и нео-класически композитор и пианист..

публикувано на 19.10.18 в 10:42

Добричлии живеят средно с 5234 лева на година

5 234 лева е годишният общ доход на лице от домакинство в Добричка област през 2017 година. По данни на статистиката, този доход е нараснал с близо 7 % са една година, но е с 352 лева по-нисък от средния за страната.  Показателят включва доходите в пари и натура на всички членове на домакинството от работна заплата, пенсии, самостоятелна..

публикувано на 19.10.18 в 10:39

Ремонти на улици за 274 хил. лева започнаха в Генерал Тошево

Започна рехабилитацията на 7 улици в Генерал Тошево, включени в капиталовата програма за 2018 г., съобщиха от добруджанската община. Строителите работят по улиците  „Александър Гичев“,  „Йордан Йовков“, . „Васил Левски“ ,  „Антон Страшимиров“,  „Огоста“,  „Тунджа“ и  „Пирин Планина“. Стойността  ремонтите  е 274 000 лева.  В момента..

публикувано на 19.10.18 в 10:34

Джакпотът в американска лотария достигна близо 1 млрд. долара

Джакпотът в играта Mega Millions Lottery в Съединените американски щати достигна умопомрачителната сума от 970 млн. долара. Това е най-голямата потенциална печалба в цялата история на игрите на късмета. Mega Millions Lottery е най-популярната лотария в САЩ, а с..

публикувано на 19.10.18 в 10:29

Астрономи откриха гигантски обект в покрайнините на Вселената

Международен екип астрономи установи, че в ранната Вселена, около два милиарда години след Големия взрив, е съществувала гигантска структура, кръстена Хиперион, съобщи сайтът Физ.орг. Тя е предшественик на галактичните свръхкупове и по онова време била най-крупният обект. Учените поясниха, че за пръв път открили толкова масивен обект при..

публикувано на 19.10.18 в 10:24
UrbanBg

Градски дизайнери превръщат централна улица в София в "споделено място"

Последната среща от цикъла „Архитектурни срещи“,   ще се проведе на 19 октомври от 18 ч. в Икономически университет – Варна . Ще гостува екипа на софийското студио " place.make ", работещ по проекти в сферата на градския дизайн, градското планиране и изследвания. Те ще представят опита си по проекта „София – град за хората“ със Столична..

публикувано на 19.10.18 в 10:00

Адреси без вода

Добрич: работи се по отстраняване на аварии в ж.к. Добротица 22 и на ул. "Хан Тервел" 127. С нарушено водоподаване днес ще бъде и района на Лозята. Поради дейности извършвани от Воден Цикъл без водоснабдяване ще останат: кв. Балик и Червената пръст. В Балчик без вода днес са на ул. "Ивайло", в Тервел - на ул."Хан Аспарух". На 23.10.2018г. (вторник) ,..

публикувано на 19.10.18 в 09:44

Честата профилактика нaмaлявa pиcĸa от рак

На 19 октомври отбелязваме Международния ден за борба с рака на гърдата. Paĸът нa гъpдaтa e нaй-чecтият инвaзивeн paĸ пpи жeнитe и втopaтa ocнoвнa пpичинa зa cмъpт oт paĸ пpи жeни cлeд paĸ нa бeлитe дpoбoвe. Haпpeдъĸът в cĸpинингa и лeчeниeтo знaчитeлнo пoдoбpи пpoцeнтa нa лeчeниe oт 1989 г. нacaм. Bcяĸa гoдинa близo 4000 бългapĸи пoлyчaвaт диaгнoзaтa..

публикувано на 19.10.18 в 09:31

Проф. д-р Диана Петкова: Трансплантацията на всеки орган си има своята специфика

Трима души, чакащи за белодробна трансплантация, са починали само през последните две седмици. Същевременно за 15-те българи, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, няма подсигурена все още никаква възможност, защото операциите не се извършват у нас, а от германската клиника в град Есен, с която доскоро преговаряхме и уж бяхме пред..

публикувано на 19.10.18 в 09:19