Нюанси

СнимкаНЮАНСИ - 60-минутно радиопредаване за семейството, семейните ценности, взаимоотношенията, потребностите вътре и извън семейната система. За цветните неща в живота, за това което обагря ежедневието ни – всеки петък от 11 до 12 часа. Автор и водещ Ивелина Кръстева – дипломиран психолог, психотерапевт, фамилен консултант.

Казвам се Ивелина Иванова, по мъж – Кръстева. Кръстена съм на моя дядо Иван, който беше свещеник в една селска епархия. Детството ми – седем години, по дванадесет месеца, по четири седмици, белязани с много любов, топлота и мир с Вселената. Всяка година имахме ритуал с моя дядо, в стил „четири сезона”. Пролетта проверявахме дали лозите са оцелели след тежката зима, как са плодните дръвчета. После, през лятото задължително посрещахме Еньовското слънце, беряхме билки, ходехме за риба, а през есента, когато е и моят рожден ден, просто се разхождахме в гората и се радвахме на цветовете и безвремието. Идва зимата, с топлото огнище, с празниците, с именните дни на Христос – Богът наш, Йордан, Иван.... Това е светът на детството ми, където присъства бащиният дом, семейството. Това е една идилия, в пълен синхрон с поривите и страстите на природата и Твореца.

На Кръстов ден, за първи път започна излъчването на предаването НЮАНСИ – една продукция на фондация Европа и Радио Варна. Първи гост, в първото издание на НЮАНСИ бе отец Василий Шаган. Той отправи благослов към доброто начинание и слушателите на Радио Варна и отгори на въпроси, свързани с днешното място и значение на Църквата в живота на съвременния човек и разказа спомени от своето собствено семейство.

Първият ни гост в рубриката „Моето желано Аз” бе народната певица- Мария Иванова. Името й се свързва с Ансамбъл Варна, Оркестър „Камчия”, Музикална компания „Сънрайз Маринов”, носител на званието „Певица на Варна”, удостоена със „Златна лира” от Съюза на българските музиканти и със стотиците автентични народни песни, които е изпяла от душа и сърце. Майка на четирима сина, свекърва, баба, обичана съпруга и колега.

Учим се от традициите, от предците, от грешките си, от грешките на другите. Оглеждаме се в собствените си очи, в очите на приятелите, децата и на най-близките си. Очите на враговете ни са като пъклен огън, от който бягаме като Дявол от тамян. И се лутаме, въртим, състезаваме, борим, ръкомахаме, крещим, а накрая плачем със сълзи или замлъкваме завинаги. По-емоционалните се тревожим за бъдещето, по-прагматичните – за насъщния, а консуматорски настроените – броят материалните придобивки и строят кули от пясък. Не е ясно къде е истината, но ние ще я търсим и ще ви предизвикваме да споделяте с нас, в ефира на Радио Варна, вашата житейска история и истина. Мъдростта обикновено не е желан спътник и съветник в ежедневието на съвременния човек, защото тя носи в себе си смирение и малко тъга.


НЮАНСИ на 18 януари

В петък, 18 януари, ще почетем всички именици, защото е Атанасовден - Св. Атанасий Велики и св. Кирил Алексaндрийски. Според народните вярвания Свети Атанас е покровител на снега и леда. Той си облича кожуха и отива на върха на планината, за да вика..

публикувано на 18.01.19 в 06:05

НЮАНСИ на 11 януари

Камино – Пътят е един от най-старите поклоннически маршрути. Легендата разказва, че Яков бил рибар, брат на Йоан Кръстител и един от най-ревностните последователи на Христос. Загива като мъченик, а тялото му е пренесено с лодка от Ерусалим през Средиземно..

публикувано на 11.01.19 в 06:05

НЮАНСИ на 28 декември

Търсим и открояваме нюансите в живота, в ежедневието, в малките неща, които ни заобикалят, в големите събития, които определят посоката на развитието ни. Говорим си за семейството и различните форми, под които то съществува. Разбира се, вълнува ни и..

публикувано на 28.12.18 в 09:10

НЮАНСИ на 21 декември

Варна е нашият роден град или градът, в който живеем. "Варна е неповторим и космополитен град, нашият порив, нашето творчество, нашият дъх, нашият свят... Градът на нашия хоризонт, на нашата обич. Градът – смисъл на живота и съдбата ни.....

публикувано на 20.12.18 в 14:51

НЮАНСИ на 7 декември

Този петък, в студиото на НЮАНСИ ще ни гостува г-жа Дорет Димитрова – управител на Про вокс комюникейшън солюшънс и организатор на Тур Експо ДЕСТИНАЦИЯ ВАРНА. Изложението се проведе в дните между 28 и 30 ноември, в Двореца на културата и спорта. Ще..

публикувано на 07.12.18 в 06:05

НЮАНСИ на 30 ноември

В анонса за предаването този петък ще напишем просто: на сцената ще се появи дама - Магдалена Пюскюлева. Името й означава „ Мария от кулата”. Тя е млад колега – арт терапевт, консултант по позитивна психотерапия. Написала е книга: СИЛАТА НА СЕДЕМТЕ..

публикувано на 30.11.18 в 06:05

НЮАНСИ на 23 ноември

В дом, в който има любов, прошка, доброта, послушание, вяра, разбиране и загриженост, в него живее и Бог! Гост в предаването НЮАНСИ ще бъде професор Колев – Председател на организационния комитет на международно състезание по математика . С него ще..

публикувано на 23.11.18 в 06:05

НЮАНСИ на 16 ноември

В поредния брой на предаването ще гостува Апостол Апостолов – председател на Фондация БОТАНИКА ЛАЙФ.  Това е неправителствена организация, която се е посветила на каузи в обществена полза като: подкрепа на социални предприятия; творчество; иновации в..

публикувано на 16.11.18 в 06:05

НЮАНСИ на 9 ноември

На света има приблизително три и половина милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни, черни и бели… Има обаче нещо, което обединява огромен брой от тях: четирима от всеки пет мъже са нечии бащи. Дори и да не са биологични..

публикувано на 09.11.18 в 06:05

НЮАНСИ на 2 ноември

Поредният петъчен брой на предаването НЮАНСИ, ще се излъчи на 02.11. – ден след празника на Народните будители. По повод обявяването на празника за общонационален, тогавашният министър на образованието - Стоян Омарчевски, в далечната 1909 година,..

публикувано на 02.11.18 в 06:05