В търсене на спомени: 70 години от рождението на Стефан Мутафчиев

19
Стефан Мутафчиев
Снимка: Интернет
Първата среща на интернет мрежата със спомени за твореца
                                                                 

На 27 октомври се навършиха 70 години от рождението на композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев /1942-1997/. Седмица преди това пръстите ми нетърпеливо тракаха по клавиатурата в търсене на информация за твореца. Вписвайки името му в най-голямата интернет търсачка с изненада установих, че резулататите се крепят на: икономичен пакет биографични данни; информация за няколко издадени CD-та с негова музика (пестеливо описани); информация за плочата “Дълъг път” от 1987г. в сътрудничество с кавалджията Теодосий Спасов; ... и десетки препратки към актьора Христо Мутафчиев (!?).

Крайно недостатъчно, недопустимо и неприемливо отношение към музикант с огромен принос за българската музикална култура.

И така поставяме началото...

Биографични данни за Стефан Мутафчиев може да откриете тук и тук. По-любопитен обаче бях да узная какви спомени пазят за Стефан Мутафчиев приятели, колеги и студенти. Всеки от тях е различна гледна точка към личността и делото на Стефан Мутафчиев. Разбира се, това е една много малка част от историята на/за музиканта, която трябва да бъде вписана в глобалната мрежа.Проф. Николай Стойков
(композитор и педагог ) е единственият жив творец от плодоносния триумвират Кирил Дженев/Николай Стойков/Стефан Мутафчиев, създатели през 1974г.  Ансамбъл Тракия.

Доц. Иван Делирадев
е бил сред близките близките приятели и колеги на Стефан Мутафчиев. За часовете прекарани във беседи за музиката, за различните гледни точки и пораждащите се понякога творчески спорове, словоохотливо си спомня доц. Делирадев.

Проф. Василка Спасова
е уважаван диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив. Диригент на Академичния народен хор в периода 1981г.- 2004г. В записа проф. Спасова говори за познанството си и работата със Стефан Мутафчиев. Също и хвърля светлина  върху факта, че именно той е създател на Академичния народен хор при АМТИИ.

През 1986г. Рада Славинска (диригент) е назначена като млад корепетитор в Музикалната академия в Пловдив. Започва да работи именно със Стефан Мутафчиев.  Последните 11 години от живота на Мутафчиев тя е единствения пряк наблюдател в работата му със студентите.

Всички ще се съгласим, че е уникален звуковият спомен увековечен в плочата “Дълъг път” (Балкантон, 1987г.) на Теодосий Спасов и Стефан Мутафчиев. За работата по записите и за приятелството между двамата творци си спомня прочутия кавалджия.

Сашка Ченкова
е уважаван педагог в сферата на българската народна музика, понастоящем преподавател в НУФИ "Филип Кутев", гр. Котел и Шуменски университет  “Епископ Константин Преславски”. Г-жа Сашка Ченкова е била сред студентите в класа по дирижиране на доц. Стефан Мутафчиев в Музикалната академия в гр. Пловдив.

Златка Стефанова
е хормайстор в Ансамбъл Тракия. Първите професионални крачки в хоровото изкуство прави благодарение на работата си с композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев. Работила е 20 години като хорист под негово диригентство. Била е и сред студентите му по дирижиране в Музикалната академия в Пловдив. 
                                                             
Използвана музика от Стефан Мутафчиев:


Казаци" - изп. АНТП Тракия

"Фимийко" - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

"Стоян на механа отива", "Пролетни песни" - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. доц. д-р Костадин Бураджиев, Документален запис от 13.11.2010г., Камерната зала „България”, София

Листни са, горо” - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. проф. Василка Спасова

Седи мома” - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

Ой, шопе, шопе” - АНТП Тракия, дир. Стефан Мутафчиев

Седнало е Гьоре” - АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

“Бавна мелодия” - изп. Теодосий Спасов, съпр ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев
Ботьо на Плевен отиде” - изп. Теодосий Спасов, съпр. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. Стефан Мутафчиев
Старо добруджанско хоро” - изп. Теодосий Спасов, съпр.ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев 

Шест песни от Варненско”- изп. АНТП Тракия, дир.Николай Мутафчиев

Севдим Кальо” – изп. АНТП Тракия, дир. Димитър Христов 
 

"Секой фали" - изп. АНТП Тракия

"Брала мома ружа цвете" - изп. Ансамбъла за народни песни при Комитета за радио и телевизия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#538 ТОП 20 (19.04.2019-03.05.2019)

публикувано на 19.04.19 в 18:37

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 19 април със Светлана Вълкова

„Монтажът на моя филм” – премиера във Варненския драматичен театър, адаптация по романа „Наръчник на оптимиста”, гостуват актьорите Станислав Кондов и Цветина Петрова Пожарът в Нотр Дам – как защитаваме паметниците на културата от подобни бедствия – проф.Петър Христов „Любовта никога не умира“ – премиерен мюзикъл от Андрю Лойд Уебър на варненска сцена –..

публикувано на 19.04.19 в 13:48

"Новият ден" на 19 април

Ще има или няма да има синя зона в центъра на Варна в делнични дни до 20 ч. и в почивни и празнични дни? Отговорът търсим с Даниела Стойнова. Предаването на Радио Варна „На село“ тази събота ни отвежда в Дъбравино. За интересните места там, за църквата в селото, историята, бита и фолклора му, както и разказите на местните слушаме в аванс от..

публикувано на 19.04.19 в 07:06

НА СВЕТЛО на 18 април със Светлана Вълкова

80 младежи от 14 европейски държави ще преминат през Европа с велосипеди по проект „Пътища за нашето бъдеще“ Изложение „Ден на кариерата 2019” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” Репортаж от общинската комисия „Собственост и стопанство”  Роби Лакатош – цигуларят с най-бързите пръсти с концерт във Варна Варненска премиера на..

публикувано на 18.04.19 в 13:25

"Новият ден" на 18 април 2019 г. с Димитрина Дончева

Казваме Ви  "Добро утро” с Юри Георгиев -   варненецът, който обича вятъра, свободата на полета и цветните феерии. Пилот по професия, днес се занимава с изработването на хвърчила и пътува по целия свят, за да участва във фестивали на хвърчилата. Какво подари Стойчо Стоев от Провадия на своите съграждани за Цветница - празника на града?..

публикувано на 18.04.19 в 06:00
Варна

НА СВЕТЛО на 17 април, сряда

Каква ще е организацията по провеждането на Европейските избори?; Отзвук от втората национална среща, посветена на плановете за устойчива градска мобилност; Решенията от заседанията на комисиите към Варненския общински съвет: "Социални дейности", "Здравеопазване" и „Европейски въпроси и международно сътрудничество”; Гостува ни Петя..

публикувано на 17.04.19 в 10:44

"Новият ден" на 17 април с Мариела Димитрова

Ще бъдат ли спасени дюните в промените в Закона за Черноморското крайбрежие с гледни точки по темата в 7.45 часа Валери Великов, който ще продължи темата е предаването ни „Море и бряг” днес след 11 часа. Презастрояването на централната градска част на Варна затруднява циркулацията на въздуха и повишава замърсяването, изтъкнаха..

публикувано на 17.04.19 в 06:48