В търсене на спомени: 70 години от рождението на Стефан Мутафчиев

19
Стефан Мутафчиев
Снимка: Интернет
Първата среща на интернет мрежата със спомени за твореца
                                                                 

На 27 октомври се навършиха 70 години от рождението на композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев /1942-1997/. Седмица преди това пръстите ми нетърпеливо тракаха по клавиатурата в търсене на информация за твореца. Вписвайки името му в най-голямата интернет търсачка с изненада установих, че резулататите се крепят на: икономичен пакет биографични данни; информация за няколко издадени CD-та с негова музика (пестеливо описани); информация за плочата “Дълъг път” от 1987г. в сътрудничество с кавалджията Теодосий Спасов; ... и десетки препратки към актьора Христо Мутафчиев (!?).

Крайно недостатъчно, недопустимо и неприемливо отношение към музикант с огромен принос за българската музикална култура.

И така поставяме началото...

Биографични данни за Стефан Мутафчиев може да откриете тук и тук. По-любопитен обаче бях да узная какви спомени пазят за Стефан Мутафчиев приятели, колеги и студенти. Всеки от тях е различна гледна точка към личността и делото на Стефан Мутафчиев. Разбира се, това е една много малка част от историята на/за музиканта, която трябва да бъде вписана в глобалната мрежа.Проф. Николай Стойков
(композитор и педагог ) е единственият жив творец от плодоносния триумвират Кирил Дженев/Николай Стойков/Стефан Мутафчиев, създатели през 1974г.  Ансамбъл Тракия.

Доц. Иван Делирадев
е бил сред близките близките приятели и колеги на Стефан Мутафчиев. За часовете прекарани във беседи за музиката, за различните гледни точки и пораждащите се понякога творчески спорове, словоохотливо си спомня доц. Делирадев.

Проф. Василка Спасова
е уважаван диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив. Диригент на Академичния народен хор в периода 1981г.- 2004г. В записа проф. Спасова говори за познанството си и работата със Стефан Мутафчиев. Също и хвърля светлина  върху факта, че именно той е създател на Академичния народен хор при АМТИИ.

През 1986г. Рада Славинска (диригент) е назначена като млад корепетитор в Музикалната академия в Пловдив. Започва да работи именно със Стефан Мутафчиев.  Последните 11 години от живота на Мутафчиев тя е единствения пряк наблюдател в работата му със студентите.

Всички ще се съгласим, че е уникален звуковият спомен увековечен в плочата “Дълъг път” (Балкантон, 1987г.) на Теодосий Спасов и Стефан Мутафчиев. За работата по записите и за приятелството между двамата творци си спомня прочутия кавалджия.

Сашка Ченкова
е уважаван педагог в сферата на българската народна музика, понастоящем преподавател в НУФИ "Филип Кутев", гр. Котел и Шуменски университет  “Епископ Константин Преславски”. Г-жа Сашка Ченкова е била сред студентите в класа по дирижиране на доц. Стефан Мутафчиев в Музикалната академия в гр. Пловдив.

Златка Стефанова
е хормайстор в Ансамбъл Тракия. Първите професионални крачки в хоровото изкуство прави благодарение на работата си с композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев. Работила е 20 години като хорист под негово диригентство. Била е и сред студентите му по дирижиране в Музикалната академия в Пловдив. 
                                                             
Използвана музика от Стефан Мутафчиев:


Казаци" - изп. АНТП Тракия

"Фимийко" - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

"Стоян на механа отива", "Пролетни песни" - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. доц. д-р Костадин Бураджиев, Документален запис от 13.11.2010г., Камерната зала „България”, София

Листни са, горо” - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. проф. Василка Спасова

Седи мома” - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

Ой, шопе, шопе” - АНТП Тракия, дир. Стефан Мутафчиев

Седнало е Гьоре” - АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

“Бавна мелодия” - изп. Теодосий Спасов, съпр ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев
Ботьо на Плевен отиде” - изп. Теодосий Спасов, съпр. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. Стефан Мутафчиев
Старо добруджанско хоро” - изп. Теодосий Спасов, съпр.ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев 

Шест песни от Варненско”- изп. АНТП Тракия, дир.Николай Мутафчиев

Севдим Кальо” – изп. АНТП Тракия, дир. Димитър Христов 
 

"Секой фали" - изп. АНТП Тракия

"Брала мома ружа цвете" - изп. Ансамбъла за народни песни при Комитета за радио и телевизия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 23 януари с Доротея Николова

Само след два дни ще станат известни тазгодишните носители на наградата "Сирак Скитник" . 3+1 се оказват номинациите, свързани с екипа на Радио Варна. Директорът Наталия Чешмеджиева на живо в студиото с още подробности. След началото на ремонтите и облагородяването на частта в района на Гръцката махала във Варна, какво бъдеще очаква ул. "Цар Симеон I"..

публикувано на 23.01.19 в 13:27
Кап. Георги Славянов

"Море и бряг" с Валери Великов, на 23 януари

На утрешния 24 януари се навършват 126 години от рождението на капитан Георги Славянов. Той е командвал първата българска подводница УВ 18, бил е началник на Машинното училище. Създава службите Българско речно плаване и Морско крайбрежно плаване. Дава тласък на пристанищните корабостроителници в Русе и Варна. Още за големите заслуги на..

публикувано на 23.01.19 в 09:20

НОВИЯТ ДЕН на 23 януари 2019 със Светлана Вълкова

За случайните добрини на случайни хора – JUST DO ONE по идея на Катя Купенова В сезона на грипа и настинките как да се предпазим от заболяване? Специалистът по уши-нос-гърло д-р Денница Томова За качеството на закуските, които се полагат на децата от I до IV клас Нови дейности в проекто-бюджета на Община Варна за образование..

публикувано на 23.01.19 в 05:50

"На светло" на 22 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

Парите на Варна „влизат” в ресорните комисии към Общинския съвет тази седмица, за да бъдат гласувани преди сесията на местния парламент. Колко са планирани в секторите чистота, образование и социални дейности и за какво ще бъдат похарчени? Очаквайте репортажи в следобедното предаване „На светло”. Какви са очакванията за новия туристически..

публикувано на 22.01.19 в 13:05

"Новият ден" на 22 януари

Как ще изглежда Шишковата градинка след ремонта, започнал буквално преди малко по-малко от 24 часа? Интервю на Мариела Димитрова с един от проектантите, които спечелиха конкурса за благоустройство на зоната на Шишковата градинка - арх.Жулиaн Начев. Сред причините, именно тази идея да събере овациите, е и факта, че след ремонта на Шишковата..

публикувано на 22.01.19 в 08:19

"На светло" на 21 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

И тази седмица започна празнично с хубавия български народен празник Бабинден.   Да засвидетелстваме почит и уважение към всички, помогнали за появата на нов живот – това е в основата на обредността на празника, който остава в съвремието ни  като ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Да бъдат здрави и честити. Как..

публикувано на 21.01.19 в 12:52

"Новият ден" на 21 януари с Мариела Димитрова

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени,..

публикувано на 21.01.19 в 06:30