В търсене на спомени: 70 години от рождението на Стефан Мутафчиев

Стефан Мутафчиев
Снимка: Интернет
Първата среща на интернет мрежата със спомени за твореца
                                                                 

На 27 октомври се навършиха 70 години от рождението на композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев /1942-1997/. Седмица преди това пръстите ми нетърпеливо тракаха по клавиатурата в търсене на информация за твореца. Вписвайки името му в най-голямата интернет търсачка с изненада установих, че резулататите се крепят на: икономичен пакет биографични данни; информация за няколко издадени CD-та с негова музика (пестеливо описани); информация за плочата “Дълъг път” от 1987г. в сътрудничество с кавалджията Теодосий Спасов; ... и десетки препратки към актьора Христо Мутафчиев (!?).

Крайно недостатъчно, недопустимо и неприемливо отношение към музикант с огромен принос за българската музикална култура.

И така поставяме началото...

Биографични данни за Стефан Мутафчиев може да откриете тук и тук. По-любопитен обаче бях да узная какви спомени пазят за Стефан Мутафчиев приятели, колеги и студенти. Всеки от тях е различна гледна точка към личността и делото на Стефан Мутафчиев. Разбира се, това е една много малка част от историята на/за музиканта, която трябва да бъде вписана в глобалната мрежа.Проф. Николай Стойков
(композитор и педагог ) е единственият жив творец от плодоносния триумвират Кирил Дженев/Николай Стойков/Стефан Мутафчиев, създатели през 1974г.  Ансамбъл Тракия.

Доц. Иван Делирадев
е бил сред близките близките приятели и колеги на Стефан Мутафчиев. За часовете прекарани във беседи за музиката, за различните гледни точки и пораждащите се понякога творчески спорове, словоохотливо си спомня доц. Делирадев.

Проф. Василка Спасова
е уважаван диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив. Диригент на Академичния народен хор в периода 1981г.- 2004г. В записа проф. Спасова говори за познанството си и работата със Стефан Мутафчиев. Също и хвърля светлина  върху факта, че именно той е създател на Академичния народен хор при АМТИИ.

През 1986г. Рада Славинска (диригент) е назначена като млад корепетитор в Музикалната академия в Пловдив. Започва да работи именно със Стефан Мутафчиев.  Последните 11 години от живота на Мутафчиев тя е единствения пряк наблюдател в работата му със студентите.

Всички ще се съгласим, че е уникален звуковият спомен увековечен в плочата “Дълъг път” (Балкантон, 1987г.) на Теодосий Спасов и Стефан Мутафчиев. За работата по записите и за приятелството между двамата творци си спомня прочутия кавалджия.

Сашка Ченкова
е уважаван педагог в сферата на българската народна музика, понастоящем преподавател в НУФИ "Филип Кутев", гр. Котел и Шуменски университет  “Епископ Константин Преславски”. Г-жа Сашка Ченкова е била сред студентите в класа по дирижиране на доц. Стефан Мутафчиев в Музикалната академия в гр. Пловдив.

Златка Стефанова
е хормайстор в Ансамбъл Тракия. Първите професионални крачки в хоровото изкуство прави благодарение на работата си с композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев. Работила е 20 години като хорист под негово диригентство. Била е и сред студентите му по дирижиране в Музикалната академия в Пловдив. 
                                                             
Използвана музика от Стефан Мутафчиев:


Казаци" - изп. АНТП Тракия

"Фимийко" - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

"Стоян на механа отива", "Пролетни песни" - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. доц. д-р Костадин Бураджиев, Документален запис от 13.11.2010г., Камерната зала „България”, София

Листни са, горо” - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. проф. Василка Спасова

Седи мома” - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

Ой, шопе, шопе” - АНТП Тракия, дир. Стефан Мутафчиев

Седнало е Гьоре” - АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

“Бавна мелодия” - изп. Теодосий Спасов, съпр ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев
Ботьо на Плевен отиде” - изп. Теодосий Спасов, съпр. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. Стефан Мутафчиев
Старо добруджанско хоро” - изп. Теодосий Спасов, съпр.ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев 

Шест песни от Варненско”- изп. АНТП Тракия, дир.Николай Мутафчиев

Севдим Кальо” – изп. АНТП Тракия, дир. Димитър Христов 
 

"Секой фали" - изп. АНТП Тракия

"Брала мома ружа цвете" - изп. Ансамбъла за народни песни при Комитета за радио и телевизия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"POST FACTUM" на 19 ноември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути Когато протестът е резултатен - оставка, а хората все още са на улицата, промени ли се с нещо животът на бунтарите? Разговор с Галя Койчева, участник в протестите "Системата ни убива"  892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна, числата бяха изнесени в Деня на тоалетната. Заедно с ученици и..

публикувано на 19.11.18 в 16:08

”На светло” на 19 ноември с Мариела Димитрова

Проект „Топъл обяд” в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК започна в ОУ „Христо Ботев“, кв. „Аспарухово“. В продължение на 106 учебни дни за 50 ученика от семейства в уязвимо положение ще бъде осигурен топъл обяд. Репортаж 14.15 часа. Броят на недоносените деца непрекъснато нараства и затова много специалисти помагат и на..

публикувано на 19.11.18 в 12:06

"Новият ден" в понеделник, 19 ноември

Репортаж от варненската ул. „Прилеп” , където през почивните дни кипеше ремонт – какво е свършено?; Здравна рубрика с д-р Емилова; Какво е да пишеш писма до непознат? Литературен конкурс Коледно писмо на тема „Силата на желанието” ще мотивира малки и големи да разкажат своята история пред непознат. Има и награден фонд, подробности от..

публикувано на 19.11.18 в 06:00

"Позиция" с Валери Великов, на 17 ноември

Протестите, напрежението в страната и оставката на Валери Симеонов коментираме с политолозите Арман Бабикян и Антоний Гълъбов. Скандалът, науката и академичността - разговор в студиото с временно изпълняващият длъжността ректор на Техническия университет във Варна проф. Розалина Димова. Тази седмица кметът на Добрич представи отчета на екипа си..

публикувано на 17.11.18 в 08:15

На село в Пчелник

Здравейте! Дестинацията на предаването „За селото” днес е в посока община Долни чифлик, конкретно ще сме в село Пчелник. Аз съм Ваня Славова. Звукорежисьор е Недялко Добрев. Започваме с пожеланието за ведро настроение и приятен почивен ден! Пчелник е село в Североизточна България. То се намира в община Долни чифлик, на 50..

публикувано на 17.11.18 в 06:05

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 ноември със Светлана Вълкова

Нощ на театрите във Варна на 16, 17 и 18 ноември Вилиана Вълчева дирижира концерт, посветен на швейцарския композитор Паул Хубер Издателят Наско Якимов за библиотеката „Музей на българските писатели” „Камино: Пътят на завръщането“ – разговор с автора Тихомир Иванов Киномания 2018 във Варна от днес Кокимото с нова..

публикувано на 16.11.18 в 13:30
Chart

#518 ТОП 20 (16.11.2018-23.11.2018)

публикувано на 16.11.18 в 08:11