Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към историята на Радио Варна

| обновено на 12.10.17 в 17:51 БНР Новини

НАЧАЛОТО 

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз "Родно радио" е учреден Радиоклуб "Варна". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.
Ето каква е била например програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. според публикация в тогавашния вестник "Черно море":

9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;
11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;
11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;
12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;
1 ч. сл. об. Камерна музика;
5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,
I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,
II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,
III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.


СнимкаОфициалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София.   

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател,  унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

НАСТОЯЩЕ

Днес, като част от БНР, Радио Варна излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени водещи позиции в Североизточна България и по Черноморието.

Фактите сочат, че слушателите на Радио Варна са от всички възрастови групи. Тази широкоспектърна аудитория предопределя и политематичността  в програмата. Приоритет имат новините, които се отличават с бързина, оперативност, богата звукова картина и честота на излъчване. Акцентът е върху регионалния  информационен поток. Сутрешният блок "Новият ден" има динамично съдържание, включително синоптична прогноза, сервизна информация, културен афиш, валутен коментар.

В следобедния блок "На светло" екипът на Радио Варна отразява и проследява актуалните събития и  прояви през деня. Тук основно място имат преките включвания на репортерите, анкетите и информациите, репортажите и  кореспонденциите от Бургас, Добрич и Балчик и от други общини по Черноморието. Коментарите, свързани със събития в културния живот са изведени в 180-минутен блок "Гравитация Нула" в края на седмицата.

Със силен тематичен акцент са съботните и неделните предавания – едночасовите мозайки за туризма, семейството, хоби и развлечения, предаванията за политика с коментари и анализи, концертите „на живо” и на открито, фолклорните събори и надпявания, конкурсите, фестивалите, детските празници...

Емблематични за медията повече от 20 години са седмичното обзорно политическо предаване "Позиция", фолклорното "Съботна трапеза", развлекателното "Неделна  наздравица", музикалното "Може би "Да". В своята дългогодишна история Радио Варна е и родоначалник на радиотеатъра у нас, на предавания и специална програма на чужди езици, инициатор и организатор вече 56 години на лекоатлетическа щафетна обиколка, посветена на Националния празник 3 март.

Новите предавания, които Радио Варна предлага на своите слушатели са в делничната линия от 11.00 до 12.00 часа. В понеделник Доротея Николова ще ви представя в „START UP” интересни и финансово успешни примери за регионално и национално предприемачество.

Във вторник Ваш домакин ще бъде Атанас Илиев. В 60-те минути на „В ЕФИР СТЕ!” всеки от Вас ще може да участва в разговора за проблемите и НЕпроблемите – малки и големи, лични и обществени, на живеещите по Черноморието и в Добруджа. Атанас Илиев ще ви очаква на ефирния телефон 052 602 802. Пише му и в интернет на адрес radiovarna@bnr.bg.

За морето и хората, обвързали живота си с него, чрез разнообразие от теми, проблеми и събеседници ще продължи да Ви информира Валери Великов. Предаването „МОРЕ И БРЯГ” очаквайте в сряда.

Четвъртъкът е ден за отличници. Валерия Василева ще коментира със своите събеседници проблемите и добрите практики в образованието – средно, висше и надграждащо в предаването „Отличен 6”.

Предвкусвайки почивните дни, запазихме времето от 11 до 12.00ч. в петък за пътешествия в радиоефира. „Нюанси” – с Ивелина Кръстева ще Ви предложат и идеи за близки и далечни пътешествия, и практически съвети за икономична почивката.

Слушайте всеки делник JAM SESSION – новото музикално предаване на Радио Варна! Всеки работен ден от 12.30 до 14.00ч.  музикалните редактори на Радио Варна ще Ви предлагат 90 минути свободни от новини, политика и градски шум. Времето на JAM SESSION ще Ви разтовари, но и презареди за „нови трудови успехи” в продължението на деня...

Финалът на делника ще бъде аналитично – коментарен. В новото предаване РOST FACTUM Емилия Николова, Жоро Бекяров и Валери Василев ще търсят причините и обясненията защо живеем така – лошо, добре... или „малко напротив”. В 90-те му минути ще бъде отделено време и за анализ на международните събития. РOST FACTUM се излъчва всеки делничен ден от 17.30 до 19ч.

Новости в ефира на Радио Варна Ви очакват и през уикенда. Очакват Ви 60 минути смях на живо в ефира с Хубостин – Здравко Буйнов. Скечът ще бъде основна форма на комуникация, а гостите на предаването със сигурност няма да говорят за политика, работа и проблеми. АВТО + е предаване на спортните репортери на Радио Варна Иван Симеонов и Румен Генов. Замислено като време, в което шофьори, кандидат – шофьори, пешеходци, пътни полицаи, любители на автомобилизма... ще се чувстват на собствена територия.

24-часовата  програма на Радио Варна е съобразена със стратегията на БНР за  съвместни програми за отразяване на процесите в икономическия, социалния и културния живот в страната. С най-дълъг живот в ефира на програма "Хоризонт" и на регионалните радиостанции на БНР е предаването "По първи петли". Радио Варна подготвя срещата със слушатели всеки понеделник между 4.00 и 6.00 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19