Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път у нас - празник на слънцето в Айтос

Айтоско училище поставя началото на официалното честване на Международния ден на Слънцето у нас. Той ще се проведе на 30.04., сряда. Учениците от ІХ и Х клас на СОУ „Христо Ботев” са в трескава подготовка на слънчевото тържество, правейки макети, постери и презентации. В организацията участват седмокласници и ученици от начален курс, като те се включват в подготовката на конкурсите за Мис и Мистър "Слънце " и кулинарния конкурс "Слънчева трапеза".

Какво представлява Слънцето, кои негови характеристики го правят толкова подходящо за поддържането на живота на Земята и защо не можем без него - отговор на тези въпроси ще дадат презентациите, филмите и игрите по време на празника. Отсега участниците подготвят жълти и оранжеви костюми, в които ще бъдат облечени. Стотици флаери с надпис "Подари сърце" ще бъдат раздадени на празника. Рисунки на асфалт ще превърнат двора на училището в слънчева сцена.

"Бихме искали първият празник да е на 3.05., обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на Слънцето. Тъй като този ден е неучебен, изместихме честването на 30.04. Учениците са ентусиазирани и готвят много изненади. Ще има аборигенски танц на слънцето, викторини на български и английски език", каза за BurgasNews Дида Димитрова, преподавател в СОУ „Христо Ботев”. Учениците се надяват инициативата им да се подеме от техни връстници в други градове и отправят покана към всички да се включат в празничните прояви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Варна коментира актуални теми за града (НА ЖИВО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментират кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Коцев..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна в изкоп зарит с чакъл. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се образуваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока към летището, по бул. "Васил Левски" (от РЗИ до бул. Осми приморски..

публикувано на 18.04.24 в 08:51

Катастрофа затруднява движението по пътя Добрич - Варна

Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътно произшествие.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Варна - Аксаково - Кичево - Долище - Новаково - Добрич. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

публикувано на 18.04.24 в 08:33

От днес се възстановява автобусна спирка "ЖП гара-3" във Варна

Днес ще бъде възстановено обслужването на автобусна спирка "ЖП гара-3" на пл. "Славейков" от автобусни линии 17 А, 20 и 39.  От понеделник, 22-ри април,  ще бъде възстановено обслужването на тролейбусни линии 82 и 83 от и до ЖП гара Варна. Информацията е на "Градски транспорт" - Варна.

публикувано на 18.04.24 в 08:19