Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Концертно в 7/8" ви среща с американския женски хор “Дунава” от гр. Сиатъл

| обновено на 16.07.14 в 16:16

17 юли, четвъртък, Концертно студио на Радио Варна, 19:30 часа

Изявите на хор “Дунава” - Сиатъл започват през 2005г., като това са предимно участия в местни фестивали и концерти. До този момент имат записани два самостоятелни компакдиска, като във вторият, който е записан през 2013 откриваме традиционни и обработени български народни песни.

Основетел не състава е Dina Trageser, която има хоров опит от най-различни класически и народни хорове (Eugene Concert Choir, Eugene Vocal Arts Ensemble, Pacific University Chamber Singers (Oregon), Seattle Pro Musica, the Radost Women's Choir Kosava, Russian vocal ensemble Pava). В състава пее и българката Теодора Димитрова, възпитаник на СМУ “Филип Кутев” гр. Котел, където е учила пеене и тамбура, която от 2007г. живее в Сиатъл. 

Американският женски хор “Дунава” от гр. Сиатъл идва за първи път в България. Обединява ги общата страст към музиката от Източна Европа. Деветте дами са специализирали пеене на фолклорна музика от Балканските страни. Репертоарът им включва песни от градовете и селата на Албания, Босна, България, Хърватска, Кавказ Грузия, Гърция, Македония, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна.  

 В продължение на две седмици хористите ще посетят различни етнографски райони на България и ще се срещнат изпълнители и състави носители на автентичен и обработен фолклор. Пристига заедно с музикалното семейството Цветанка и Иван Варимезови, които от 2001г. живеят в САЩ  и преподават във факултета по Етномузикология към Калифорнийския Университет в Лос Анжелис, като също така са организатори на многобройни концерти и уъркшопи в Америка.

Концертът е с начало 19:30ч. и в него ще вземат участие освен американският хор, Народен хор при НУИ “Добри Христов” с дир. Йорданка Неделчева, Детско юношески народен оркестър “Орфеони” и Кавалджийска група “Варна” с рък. Николай Докторов, Камерна група “Братя Цветкови” и певицата Цветанка Варимезова и съпруга й гайдаря Иван Варимезов.

Вход свободен




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия