Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития във Варна и региона на 1 октомври

Варна с Аспаруховым мостом
Снимка: Мэрия Варны

От днес врати отварят 179 обществени трапезарии в цялата страна, които ще изхранват 13 250 крайно бедни българи.  Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб, които ще се раздават всеки ден без събота и неделя и официалните празници. Близо 2 милиона лева от бюджета на социалното министерство са заделени за издръжката на трапезариите. Очаква се европейско финансиране и за летните месеци, за да се осигури работата на трапезариите през цялата година.

Община Добрич стартира от 1 октомври проекта „Обществена трапезария“, който е на стойност 16 228 лв. Социалният проект обхваща 112 бенефициенти и ще продължи до 31 декември. Раздаването на храната  ще се осъществява в два определени за целта пункта  - в  храм „ Света Троица” по ул. „ Цар Иван Асен „ № 2 , и разливна към клуб на пенсионера по ул. „ Отец Паисий“ № 82, в часовете от 11.30 до 13,30 часа.

От 1 октомври се възобновява обществената трапезария в Балчик. Тя ще обхване 72-ма души, които ежедневно ще получават топъл обяд.. Предвижда се след изтичане на договора за финансиране социалната услуга да бъде продължена. 

За шеста поредна година в община Шабла ще бъде открита обществена трапезария. До 31 декември 27 социално слаби граждани ще получават всеки ден безплатен топъл обяд, съобщиха от крайморската община.

Тържество по случай 1 октомври – Международният ден на хората от третата възраст и деня на музиката и поезията организира Фондация „Съпричастие”  в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Варна. Началото е от 14.00 часа.

 Община Варна организира безплатен концерт по повод Международния ден на възрастните хора – 1-ви октомври. Представителите на третата възраст ще имат възможност да се порадват на музикалните и танцови изпълнения на възпитаниците на Общинския детски комплекс, които ще изнесат представлението си от 18.30 часа в зала „Концертна“ на Младежки дом.

На 1 октомври възрастните хора от община Балчик за поредна година ще се съберат в местността Текето край село Оброчище, за да отбележат международния си ден. Съборът се организира от Общинския съвет на пенсионерите и ще започне в 10,00 часа.

От днес започва масова дератизацията на каналните шахти и деретата във Варна, съобщават от Общинско предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. „Дератизацията включва залагане на отрови в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност”, посочват от предприятието. Обработката започва от район „Младост” и ще продължи по график при подходящи климатични условия.

От 16:00 часа в х-л „Астера“ в к.к. „Златни пясъци“ ще се проведе среща с медиите по повод посещението на световно известния кардиолог проф. Киис Хьовинг в България. Темата на срещата ще бъде „Диагностика и лечение на Фамилна хиперхолестеролемия “.

От 1 до 7 октомври Варна е домакин на XVI Международен куклен фестивал „Златният Делфин”. Театрални трупи от 9 страни ще се състезават за престижната статуетка. Официалното откриване е от 10.30 ч. в зала Куклен театър, а първият спектакъл от официалната програма е „Басни по Лафонтен“ на Държавен куклен театър – Бургас .

В началото на октомври в Окръжна прокуратура – Добрич, ще стартира изпълнението на Пилотна образователна програма „Отворени съдилища и прокуратури”, която се осъществява съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Проектът ще се реализира с ученици от Х клас на Хуманитарна гимназия  ”Св.св.Кирил и Методий”, в рамките на учебната програма по „Етика и право”.

За подобряване работата на главния архитект в интерес на гражданите,  бе променена структурата на общинската администрация в Балчик, която влиза в сила от 1 октомври. Общата численост от 108 бройки се запазва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47