Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастието (за) Теодора Стамболиева

БНР Новини
3
Теодора Стамболиева

"Това момиче освен, че е талантливa е и много красивa. И с годините става още по-красивa. Не мога да й се нарадвам! Перфектна във всяко отношение - талант, визия..."- това написа слушател по време на предаване, докато в ефир разговаряхме с Теодора Стамболиева.

Много често за нея ще чуете да се говори със суперлативи. Личните профили и фен страниците ѝ в социалната мрежа facebook изобилстват от ласкави коментари и пожелания. Слушателите на Радио Варна също изказват уважение и голяма любов към странджанското дарование. Чест гост е с песните си в предаванията "Срещи в 7/8" и "Съботна трапеза". И по всичко личи, че тя е успяла. Хубави песни, създадени с прекрасни музиканти, многобройни почитатели, голяма ротация на музиката ѝ в родния радио и телевизионен ефир. Но какво е успеха и дали тя го търси на всяка цена? Каква е формулата? Има ли такава?





Теодора се определя като щастлив човек. Музиката я прави щастлива... и обратно - нейната поява е щастие за музиката. Името ѝ циркулира често в музикалното пространство. Малко известен факт е, че последните години тя упражнява професията „клипмейкър” в популярна музикална телевизия. Това е причина на този етап да нямаме възможност да я гледаме и слушаме "на живо". Казва, че не ѝ остава време и често се налага да отказва. За идната година това ще се промени - обещанието получихме в ефир

Теодора СтамболиеваВсъщност странджанската песен е сред големите ѝ любови: "...в моята душа е странджанската песен...". А назад по музикалната нишка проследяваме, че нейн дядо е Тодор Стамболиев, известен изпълнител на гайда: "...Спомените ми са още от малка, дядо да свири с гайдата вкъщи, а ние със сестра ми да пригласяме. Хубаво е когато в дома звучи хубавата народна музика. Придава празнично настроение...".

Оформи се като традиция през последните няколко години по време на големите празници Теодора Стамболиева да ни подарява няколкоминутен звук от Странджа. Но е важно да отбележим, че е от тези изпълнители, които се появяват с нов запис, само и единствено, когато имат какво да кажат на своя слушател. Да, някой ще каже, че се случва рядко, но за сметка на това се помни.

Теодора СтамболиеваВ края на тази година традицията отново бе спазена. Няколко часа преди Рождество Христово чухме най-новите два записа на Теодора Стамболиева. Бавната песен "Стоян отгоре вървеше" е от репертоара на Комня Стоянова. Припомням ви, че една от най-ценните награди във биографията на Теодора е приз "Комня Стоянова" от надпяването "Фолклорен венец - Божура". И в този запис чувството е водеща сила в изпълнението на Теодора. Сладостно. Тя умее да пее за/с любов. И това не е комплимент. Така съществува тя. Сърцато, искрено и с вяра към доброто и красивото. В любовното откровение на Стоян към Вела ("...че съм те, Вело, изписал на мойто медно кавале") откриваме и добрата (дълбоко емоционална!) звукозаписна работа на кавалджията Матьо Добрев (Теодора Стамболиева: "...той може да бръкне в душичката ми и да ме разплаче...") и гайдарджията Иван Георгиев. Звуковата материя обединяваща разказвачите в този запис е перфектно изплетена от усещането на аранжора Георги Андреев. Теодора за първи път работи с него и да се надяваме, че това е едно добро начало за други общи проекти.








Димитър ЙордановДругата нова песен е "Хубава Мара". Дуетно изпълнение на Теодора Стамболиева и Димитър Йорданов. Текстът и музиката са на Димитър, аранжор е Добромир Велев.
Музикантите в записа са сред предпочитаните съвременни изпълнители в народната музика: Велизар Цонев - акордеон, Добромир Велев - гъдулка, Темелко Иванов - кавал, тъпан, Ивелин Божанов - китара.
Димитър е роден в Ахелой. Възпитаник е на СОУ "Добри Чинтулов" и АМТИИ - Пловдив, където се дипломира с магистърска степен в специалностите "Дирижиране на народни състави" и "Народно пеене". Днес е преподавател по народно пеене в СОУ "Димчо Дебелянов" - Бургас и ОДК - Несебър.
За Димитър Йорданов   2014 година беше премиерна. Той се появи в ефира със соловата песен "Ранила бяла Станчица" и заяви много добри позиции сред изпълнителите от Странджа.







Теодора СтамболиеваПрипомням ви хронологично записите на Теодора Стамболиева:

- 2003 - Албум "Дар от Странджа", народни песни и авторски песни на фолклорна основа (м. Т. Стамболиева), ар. Желязко Жеков
- 2005 - "Снощи съм, мале, минала" (т. и м. Т. Стамболиева), "Ах, да знаеше, стара ле, мале" (т. и м. Т. Стамболиева), "Калинка влашки копа" (т. и м. народни), "Чухте ли, мъри" (т. и м. народни), ар. Дичко Иванов
- 2010 - "Хубава Яна", м. и т. Теодора Стамболиева, ар. Пейо Пеев
- 2011 - "Стоян из бахча ходеше", м. и т. народни, ар. Пейо Пеев
- 2012 - "Залюбих, мале, момче хубаво", м. и т. Теодора Стамболиева, ар. Пейо Пеев
- 2013 -  "Мъка ми, мале", м. и т. Теодора Стамболиева, ар. Пейо Пеев


СнимкаТеодора Стамболиева е родена на 18.10.1984г. в гр. Бургас. Завършва СОУ "Добри Чинтулов" град Бургас със специалност "Народно пеене", след което е приета да следва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив. През 2007г. се дипломира в специалност "Изпълнителско изкуство", от класа по народно пеене на Анка Кушлева, а през 2008г. се дипломира с магистърска степен в специалност "Музикално-медийно редакторство".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30
Chart

#759 ТОП 20 (12.04-19.04.2024)

публикувано на 12.04.24 в 19:21
Автор: Капка Кънева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 април със Светлана Вълкова

Илюстраторката Капка Кънева – гост на „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ - проект на Варненската регионална библиотека Предстои второ издание на БУНА - Фестивалът за съвременно изкуство във Варна Лиза Боева и Ицко Финци представят радиолектория, свързана с Кафка JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the..

публикувано на 12.04.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 12 април с Иван Барбов

Още преди изгрева на слънцето в Международния ден на космонавтиката, точно в 6.00 часа, сутрешният спътник на Радио Варна ще излети в „ефирната галактика“. На борда му ви очакват Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Венци Фотев. Във времето до 10.30 часа ще гравитираме около интересните теми, актуалните новини и хубавата музика...

публикувано на 12.04.24 в 05:11
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 11 април

Коментар от Община Варна за незаконен и опасен билборд, поставен в центъра на Варна; Проблемът с популацията на бездомните кучета коментираха кметове на общини във Варненска област с областния управител на Варна. Популацията се увеличава, особено през пролетта и есента, но как може тя да се ограничи? Репортаж по темата; Проблемите на пчеларите..

публикувано на 11.04.24 в 11:12