Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рани от власт" - среща с журналистката Валерия Велева

3 април, петък - Концертно студио на Радио Варна, 18:00 часа

Формация "Жени за Варна 2014" със съдействиета на Община Варна организират среща с журналистката Валерия Велева за представяне на новата й книга "Рани от власт". Ще участват авторът на предговора Кеворк Кеворкян и издателят Иван Гранитски.

"Събрани са 46 интервюта, които съм правила през последните 5 години. Това са интервюта след излизането на книгата ми „Мъже на власт“. Тази се казва „Рани от власт“. С нея се опитвам да направя една ретроспекция на тези 25 години преход. Равносметката е направо отчайваща. Книгата започва с интервю с последния комунистически премиер на България Георги Атанасов и завършва с последния демократично избран премиер Бойко Борисов. Има интервюта с четиримата президенти на прехода, интервю с последния шеф на УБО, последния шеф на Единния държавен протокол. Опитвала съм се да събера частици от онова тоталитарно време, да го проектирам в днешното време на демокрация и виждам как, след като разрушихме една държава през 1989-а година с общите усилия на всички, не можахме да изградим държава, с която да се гордеем днес."  
Източник: Програма Хоризонт, БНР

"Нейните интервюта са дуели, смъкват фалшиви образи и маски. Валя е лед и пламък и може би затова е толкова интересна, толкова оригинална, толкова неповторима. Винаги съм си мислил как става това съчетание - лед и пламък, спокойствие и агресия, ярост и омиротворение. Това странно съчетание прозира навсякъде в анализите и коментарите ѝ. Тя умее да влезе по неповторим начин в душата на човека, да изтръгне мислите и вълненията му, без да го нарани, водена от чувство за истина и лъжа, за красота и грозота, за сияние и тъмнина."
Иван Гранитски





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия