Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не дразни ченгето, когато обича“ - премиера на книга за реални събития от възродителния процес и среща с участници в тях

| обновено на 06.04.15 в 20:34

7 април, вторник-  Арт салона на Радио Варна, 11 часа

Премиера на книга за реални събития от възродителния процес - „Не дразни ченгето, когато обича“, и пресконференция с участници в тях

Шестата поред книга на бившия контраразузнавач и шеф на силовата дирекция в община Варна Павлин Павлов - „Не дразни ченгето, когато обича“, е вече факт. Още преди да излезе от печат, обаче, тя успя да разбуни духовете сред обществеността  с темата си – възродителният процес.

За разлика от предишните „шпионски“ творби на ексченгето, действието в нея не се развива далеч от границите на България, а в сърцето на родния Североизток. Събитията в книгата също не са далечни и отвлечени, не са „рожба“ на тайни планове в операции от двете страни на „желязната завеса“, а са се случили реално, тук – в селца и градчета из Делиормана и региона на Варна, на прага на т.нар. демократични промени в страната.

„Не дразни ченгето, когато обича“ е книга за възродителния процес и участниците в него - „възродени“ и „възродители“. Повествованието обаче няма нищо общо с „дъвката“, в която съвременните политици превърнаха драмата на част от българския народ, принуден насилствено да смени имената си и да тръгне на „голямата екскурзия“ към Турция. Авторът провокативно е нарекъл творбата си „Постследствен роман“. Наистина, в нея има всичко присъщо на добрите романи – енергично действие, бързо сменящи се събития, екшън и забранена любов (даже не една, а няколко), образен език и живо повествование, тънко чувство за хумор, но нека това не Ви подвежда.

Книгата на Павлин Павлов слага пръст в раната. Спомените му за онова време са неезднозначна проекция на живота в България през 80-те години на миналия век, пречупен през съдбата на обикновените хора и задкулисните планове на висшия ешелон на тоталитарната власт. Всички събития, описани в нея, са истински – случвали са се в различни населени места от региона, а авторът реално е участвал в немалка част от тях. И не само той. Повечето от героите и днес са сред нас - познаваме ги, срещаме ги по варненските улици, търсели сме ги за интервюта и информация, когато е трябвало да отразяваме поредното криминално събитие или МВР акция в морската столица...

„80-те години започнаха с честването на 1300-годишнината на България – с многото месеци на изобилие и благоденствие, и приключиха с развалата на цялата държава през 1989 г. Най-жестокото в онова време, обаче, не беше промяната, дошла със свалянето на Тодор Живков от властта, а възродителният процес, в който всички се оказаха жертви. Никой от нас не е искал да участва в тези събития и не по своя воля станахме част от тях. Насила ни вкараха в този „филм“, а преживяванията, макар по различен начин, бяха еднакво тежки и за българите, и за турците, за „възродители“ и „възродени“, признава авторът.

Колеги, Павлин Павлов ще представи официално книгата си пред медиите на 7 април от 11 часа в малката зала на Арт салона на Радио Варна. В премиерата на „Не дразни ченгето, когато обича“, освен автора, ще участват и негови бивши колеги от МВР, които също са били в центъра на събитията по време на възродителния процес в нашия регион. Всички те имат готовност да отговорят на Вашите въпроси за този проблемен период от най-новата българска история, който, уви, продължава да бъде актуален и днес. 

Очакваме Ви!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!