Връчиха награди "Варна"

На тържествена церемония в зала „Пленарна” на Община Варна днес бяха връчени тазгодишните награди "Варна". Отличията връчиха кметът на града Иван Портних и председателят на ОбС Иван Луков. В категория „Журналистика“ - колективна награда за предаването „Спорт плюс“ на Радио Варна за реален принос в културния живот на града получи спортният журналист Румен Генов. Известният варненски пианист Людмил Ангелов е носител на голямата награда "Варна" за 2015 година. Музикантът е отличен за цялостното му творчество и изключителен принос за музикалната култура на Варна. За заслуги в областта на изобразителното изкуство наградата получи Васил Василев. В категория „Литература“ отличените са Валерий Пощаров и Станчо Станев. Пощаров получи награда „Варна” за монографичната книга за художника Христо Каварналиев. В категорията „Театър“ връчените призове са два. Единият е за екипа на Държавен куклен театър - Варна, реализирал „Мълчаливи предания“, а другият - за Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и спектакъла „Свекърва“. В област „Музика“ наградените са композиторът и диригент Атанас Илиев, както и хорът на варненските момчета и младежи при хорова школа „Морски звуци“. Екипът на Държавна опера, реализирал балетен спектакъл „CARMEN DANCE“ бе отличен в категория  „Танц“. РТВЦ – Варна към БНТ получи престижното отличие в категория „Кино“ за създаването на документалния филм „Тайните на варненското злато – култура или цивилизация“. Награди "Варна" бяха връчени още на учители и ученици от общообразователни и професионални училища, както и на научни колективи и ВУЗ-ове в категорията "Наука и висше образование". Ректорът на Медицински университет Варна проф. Красимир Иванов получи почетен знак "За заслуги към Варна" за развитие на науката и медицината. Същото отличие бе връчено и на треньорката по синхронно плуване Снежанка Пенева, която е сред основателите на тази дисциплина у нас. Повече подробности за тържествената церемония може да чуете от прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметна плоча на репресираните през 1916-1918 г. беше открита в село Дропла

23-ата паметна плоча в Добруджа – в памет на добруджанци, жертви на румънските репресии по време на Първата световна война, беше открита днес в балчишкото село Дропла. Мемориалът е поставен на фасадата на читалище „Велко Ангелов – 1940 г. Той е изработен от черен гранит и върху него са изписани 89 имена..

публикувано на 16.11.18 в 15:04

Лицата на протеста (СНИМКИ)

Седми пореден ден варненци се събират, за да протестират - срещу високите цени на горивата, в подкрепа на майките на деца с увреждания, за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, срещу партиите, за смяна на системата, за Южен поток (каквито лозунги се срещаха сред протестиращите)... Млади и стари, мъже и жени, някои водят децата..

публикувано на 16.11.18 в 14:42

Проф. Димова: Сега трябва да запазим престижа на ТУ

Съхраняването на престижа на Техническия университет във Варна и запазването на спокойствието сред студенти и преподаватели са основните приоритети на временния ректор на учебното заведение проф.инж. Розалина Димова. За Радио Варна тя заяви: Проф.Розалина Димова е преподавател по „Комутация и мултиплексиране в телекомуникациите..

публикувано на 16.11.18 в 14:40

30 са свободните места в детските ясли за класирането през ноември

30 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли във Варна за класирането на 26-ти ноември, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 24-ти ноември до 26-ти ноември включително. На 27.11.2018 г. системата..

публикувано на 16.11.18 в 14:37

Варна получи награди за дигитално училище, спорт и младежки политики

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ стана „Дигитално училище на годината за 2018“. Отличието е на Дигиталната Национална Коалиция (ДНК), на база на оценка по критериите брой ученици, класирани в национални кръгове на олимпиади по информационни технологии и по информатика; високи постижения в международни състезания и  резултати от..

публикувано на 16.11.18 в 14:29

„Топъл обяд” за 50 ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Аспарухово

В продължение на 106 учебни дни, 50 ученици от семейства в уязвимо положение ще получават „Топъл обяд” по едноименния проект, съобщи областният съвет на БЧК Варна. Младежите, избрани за инициативата, посещават ОУ „Христо Ботев“, в Аспарухово. Училището е избрано поради тежкото бедствие от 2014 година в този квартал на Варна. През изминалите..

публикувано на 16.11.18 в 14:11
данъчни декларации

Данъчни ще учат жестомимичен език

След   Нова година в Териториалната дирекция на НАП във Варна започва обучение на служители за работа с клиенти  със затруднен слух и говор. Става дума за обучение по жестомимичен език, уточниха от дирекцията. Главният експерт по комуникации в НАП-Варна Виолета Маринова коментира и улесненото обслужване на данъкоплатците след въведените през..

публикувано на 16.11.18 в 11:55