Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОВОСТИ 24.08.2015


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25