Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Дарзалас" представя СЮРПРИЗ – изложба на Христо Бозуков

25 ноември, сряда - Малък Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Месец след успешното си представяне в пловдивската галерия „Ромфея” младият художник Христо Бозуков гостува за първи път във Варна със самостоятелна изложба, наречена „Сюрприз” и представена от Галерия ДАРЗАЛАС. Експозицията включва 22 нови платна, рисувани тази година и ще бъде открита от изкуствоведа Румен Серафимов.
Пловдивчанинът е  завършил изящни изкуства във ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”. Той е от динамичните млади автори в съвременното българско изкуство, а творческата му биография съдържа осем самостоятелни изложби и множество съавторски експозиции. Предстоящата е трета за него в рамките на 2015.
Всяка от картините на Христо Бозуков е истински сюрприз за ценителите. „Сюрприз трябва винаги да има, а разгадаем ли го, вече сме в друго рецептивно измерение”, споделя художникът.
Христо Бозуков дефинира себе си като експериментатор и тази дума се е превърнала в ключова за творческите му интенции. При него боите се превръщат в средство за реализация на фигури и сюжети, умело моделирани в параметрите на платното. Картините на художника имат вътрешната наситеност със съдържание, в което той по собствено установени прийоми загатва за доминантата във всяка картина, за авторския си профил на себеизразен изобразител. Характерните особености в художническия свят на Христо Бозуков са отражение на специфичната му артоптика и ситуативните експериментаторски реакции.
Творбите на Христо Бозуков са оценени високо от специалистите. Доц. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” лаконично посочва: „При Христо свободата е разбирана като своеобразно място за интуитивна живопис”.
Във Варна художникът представя именно интуитивна живопис. Тя събира в полифонично единство фини естетически блясъци, подавайки първата реплика в диалога с ценителите на изобразителното изкуство.

За предстоящата си изложба Христо Бозуков споделя:

„В една картина винаги съм се опитвал да създам нещо неповторимо и невероятно и виждайки я всеки следващ път, дори самият аз да съм сюрпризиран. Когато малкото дете рисува, то сюрпризира всички, като обяснява това е слънце, това е небе, това е дете... Ние се чудим на детската рисунка, но светът на детското въображение е по-интересен от реалния свят. Когато разберем детската рисунка, детето е щастливо, а ние сме още по-щастливи. В душата на всеки художник живее по едно дете. Изкуството на художника е като детското въображение - да сътворява светове, като постоянно изненадва. Мисля, че това е същината на истинското изкуство - така да те сюрпризира, че всеки път при досег с него пак да се влюбваш от пръв поглед. „Сюрпризът” е изненадата от абстрактното изкуство, което винаги омагьосва истинския ценител, докоснал се до него и опитващ се да го разгадае. Може би това е вечната изненада в изкуството и живота. Така ценителят ще се докосне до духовната енергия на автора. Както художникът е търсил, така ценителят трябва да открие същността на картината, без парола и потребителско име. Тогава щастието е пълен сюрприз - и художникът, и ценителят са щастливи, обменяйки взаимно  позитивна енергия.”


Христо Бозуков обещава щастливо сюрпризиране на варненските почитатели на изобразителното изкуство със своята изложба „Сюрприз”.

И ОЩЕ ЕДНА ИЗНЕНАДА очаква гостите на артистичната вечер – трима от ценителите на изящното изкуство ще си тръгнат с рисунка от младия пловдивски художник, нарисувана в акция.

Изложбата ще продължи до 8 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!