Зрящи и незрящи водят „Диалог на тъмно“ във Варна

Снимка: БГНЕС

Незрящите хора у нас са десетки хиляди, точният им брой не е ясен, тъй като не всички членуват в Съюза на слепите и други съсловни организации. Това каза днес във Варна Иван Янев – ръководител на първия по рода си проект „Диалог на тъмно”, при който в пълна тъмнина, в продължение на  90 минути незрящи водят зрящите в процес на взаимно опознаване и диалог. Събитието е безплатно и завършва с диалог „на светло”. То е за всички желаещи да опознаят света на незрящите и за тези, които могат да допринесат да се подобри средата, ежедневието им и да има антидискриминационно законодателство – местна и държавна власт, медии, различни НПО.

Първият „Диалог на тъмно” във Варна бе днес от 10.00 часа, следващият започва в 14.30 ч. По две сесии ще има всеки ден до петък, от 10.00 ч. и от 14.30 ч., в Дома на културата на слепите на ул. "Петко Стайнов" №3. 

„Диалог на тъмно” вече бе проведен в Пловдив и София, а през февруари ще се състои и в Бургас. „Диалог на тъмно” е модел за социално предприемачество за незрящи, основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите.

Чуйте какво споделиха, веднага след като лампите бяха включени, участниците в експеримента, записани от Мариела Димитрова. В началото ще чуете Александра Палашева – социален асистент в новооткрития Дневен център „Слънчевата къща”, а в края психолога Милена Михайлова, която е част от екипа на проекта.
Организаторите обещават в тъмното да научите:

Коя е светлата страна във Вас и в другите?

Как тъмнината благоприятства диалога и решаването на проблеми?

ВИЖТЕ ОЩЕ

Такситата в Балчик возят на старата цена

Максималните и минимални цени за таксиметров превоз на пътници в община Балчик остават без промяна, с решение на балчишкия парламент от 20 септември. Дневната тарифа е от 80 стотинки до 1,30 лева за километър, а нощната от 1,10 до 1,70 лева. От бранша не са постъпили предложения за промяна на цените.

публикувано на 20.09.17 в 18:20

Прекратиха делото за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“

Окръжен съд - Добрич прекрати делото за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД, след като кредиторът, поискал производството, се отказа от иска си. Търговското дело беше образувано по молба на „Петрол Асет“ ЕООД - Добрич, заради натрупани от „Евроманган“ задължения в размер на 16 452 лева по търговски сделки с дизелово гориво и..

публикувано на 20.09.17 в 18:18

Фермерски пазар отваря врати утре в Добрич

Фермерски пазар за чиста храна, предложена лично от производителите, ще се проведе на 21 септември в Добрич. Над 15 производители от районите на Варна, Добрич, Свищов, Ловеч и Шумен, ще предложат на жителите и гостите на града екологична продукция. Щандовете ще бъдат разположени на площада пред Часовниковата кула в Етнографския комплекс „Старият..

публикувано на 20.09.17 в 16:22

Нов съветник в Балчишкия местен парламент

На днешната сесия на Общински съвет – Балчик положи клетва новоизбран общински съветник. Това е Кирил Кирев от местната коалиция „Силен Балчик”, който влиза на мястото на починалия миналия месец Христо Николов. Всички присъстващи на заседанието почетоха с минута мълчание паметта на колегата си. Кирев получи удостоверението си за..

публикувано на 20.09.17 в 16:18

Започва ремонт на пътищата към селата в община Балчик

Договор за изпълнение на проект за рехабилитация на част от пътищата в района на Балчик, на стойност близо 6 милиона лева, подписа Кметът на Община Балчик Николай Ангелов.  Мярката е в изпълнение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 и ще бъде изпълнявана в 15 общини в страната...

публикувано на 20.09.17 в 16:01

Солодобивният център край Провадия е приоритетен археологически обект

Целият остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол ще бъде превърнат в началото на следващата година в музей на подводната археология. Това съобщи министърът на културата Боил Банов, който посети най-стария в Европа солодобивен център край Провадия . Министърът на културата каза още, че средствата за ареологически разкопки в размер на 2 милиона..

публикувано на 20.09.17 в 15:54

Кметът на Змеево: Селото се нуждае от асфалтиране на улиците

Змеево се нуждае от асфалтиране на улиците и откриване на работни места. Това обобщи като проблеми на селото, което е най-отдалечено от общинския център Балчик, кметът Илийчо Илиев по повод първото изнесено заседание на местния парламент в селището. В Змеево живеят 300 души. Безработицата е много висока. Работещите са около 10 процента от..

публикувано на 20.09.17 в 15:35