Певци от Европа ще учат български фолклор на фестивал в Балчик

Снимка: Албена Безовска
Хористи от европейски държави ще разучат български ритми с песента "Тръгнала е малка мома" на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик. Международният хоров форум под патронажа на кмета на крайморския град Николай Ангелов вдига завеса за шестото си издание на 1 юни, съобщават от сдружение "Музикален свят - Балчик", което заедно с общината са сред организаторите на събитието.

В работилницата по български фолклор под диригентската палка на Ваня Монева хорови формации ще запеят и "Бре, Иване" и "От доле иду шарени колца". В рамките на форума ще отвори врати и ателие по съвременна словенска хорова музика, в което композиторът Амброж Чопи ще представи най-новите си творби, написани специално за фестивала.

Двайсет хорови състава от България, Гърция, Швеция, Сърбия, Молдова и Турция ще си оспорват Гран при на конкурса. Наградите ще бъдат връчени на гала концерт на 5 юни.
В досегашните издания на "Черноморски звуци" са участвали повече от 3000 певци от 78 хорови състава - представители на 19 европейски държави, отбелязват организаторите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускането на водата започва в 22 часа

Пускането на водата за районите на Варна, които са на сух режим вече второ денонощие , ще започне в 22 часа тази вечер. От фирма „Хидрострой” съобщиха за Радио Варна, че до този час ще приключи напасването и заваряването на  връзките  на магистралния  водопровод. Запълването с вода на цялата система обаче отнема 6-7 часа. Това означава,..

публикувано на 13.12.18 в 17:17

Нов начин за прием в детските ясли във Варна

Нови правила за прием в детските ясли на територията на община Варна одобриха членовете на правната комисия към Общинския съвет.  Целта е да се уеднаквят критериите за прием в яслите с тези в градините и да се улеснят родителите при кандидатстване в общински детски заведения. Промените се правят и заради влезлия в сила Общ европейски регламент..

публикувано на 13.12.18 в 17:15

Община Варна вече е собственик на Дупката, прокуратурата проверява сделката

Община Варна вече е собственик на дружествата "Централен универсален магазин Варна" и  "Порт Палас". В активите на първото от дружествата  е теренът на печално известната варненска Дупка - 2,9 дка в центъра на града. Така е изпълнено решението на Общинския съве т, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов на заседание на Правната..

обновено на 13.12.18 в 16:51

Облачността ще се увеличи

През нощта ще има променлива облачност по-значителна над южните райони. Ще духа слаб, над североизточните райони преди полунощ до умерен вятър от югозападна четвърта, който ще се ориентира от северозапад и ще отслабне на места във вътрешността до тихо. Минимални температури от минус 3 до 2 градуса. През деня облачността от юг ще се увеличи до..

публикувано на 13.12.18 в 15:12

"Слава" - с една миля напред към музея

Напредва процедурата подводницата „Слава“ да бъде превърната в музей. Министерството на културата е дало разрешение за музея, съобщи  Красимира Калчева, представител на новосъздадената фондация „Белославско стъкло”: „ Ние бяхме в Министерство на културата. Внесли сме предложение за регистриране на обществена колекция „Белославско стъкло”...

публикувано на 13.12.18 в 15:04
проф.д-р Красимир Методиев

Наръчник по антитероризъм ще отпечата Медицинският университет във Варна

Единна координация  и точен  механ​изъм  за действие при природни бедствия, аварии и тероризъм трябва да бъде въведен  у нас, за да няма пропуски, които да застрашат живота на хората по време на инцидент. Това заяви във Варна  проф. д-р Красимир Методиев от Медицинския университет, специалист по биотероризъм и почетен консул на държавата Израел..

публикувано на 13.12.18 в 14:55

Увеличиха капитала на две здравни заведения в "Аспарухово"

С около 500 хиляди лева да бъде увеличен капиталът на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков“, решиха съветниците от постоянната комисия "Собственост и стопанство"  към варненския общински съвет. Със сумата, отпусната от общинския бюджет, вече  е купена медицинска апаратура за лапароскопска хирургия и..

публикувано на 13.12.18 в 14:07