Певци от Европа ще учат български фолклор на фестивал в Балчик

Снимка: Албена Безовска
Хористи от европейски държави ще разучат български ритми с песента "Тръгнала е малка мома" на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик. Международният хоров форум под патронажа на кмета на крайморския град Николай Ангелов вдига завеса за шестото си издание на 1 юни, съобщават от сдружение "Музикален свят - Балчик", което заедно с общината са сред организаторите на събитието.

В работилницата по български фолклор под диригентската палка на Ваня Монева хорови формации ще запеят и "Бре, Иване" и "От доле иду шарени колца". В рамките на форума ще отвори врати и ателие по съвременна словенска хорова музика, в което композиторът Амброж Чопи ще представи най-новите си творби, написани специално за фестивала.

Двайсет хорови състава от България, Гърция, Швеция, Сърбия, Молдова и Турция ще си оспорват Гран при на конкурса. Наградите ще бъдат връчени на гала концерт на 5 юни.
В досегашните издания на "Черноморски звуци" са участвали повече от 3000 певци от 78 хорови състава - представители на 19 европейски държави, отбелязват организаторите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местата без ток

В периода 15.11.2017 - 18.11.2017 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна – ул. „Тихомир“ бл. 41, бл. 42; ул. „Младежка“ № 4-27; кв. Трошево бл. 20, 21, 22, 23, 24, 30; местност Прибой; местност Боровец; ул...

публикувано на 18.11.17 в 08:53

Местата без вода

От 9 до около 15 часа - абонатите по улиците "Оборище" и "Г.Раковски" във Варна. До около 14 часа в събота без вода ще бъдат абонатите от село Езерово, съобщава на страницата си ВиК-Варна.

обновено на 18.11.17 в 08:38

Обучават младежи за работа

 В 11 часа в читалище „Отец Писий“, ул. „Братя Бъкстон“12А във -Варна започва обучение на тема „Как да напишем CV и мотивационно писмо и как да се представим на интервю за работа“. Обучението ще бъде разделено на няколко основни модула: ·   Автобиография (CV) – Какви грешки се допускат най-често и какво да изберем европейски формат или..

публикувано на 18.11.17 в 08:37

Задържаха трима за искане на откуп

2 500 лева откуп за откраднат автомобил поискали трима мъже, които по-късно били задържани от полицията, съобщават от пресценъра на МВР- Варна. По време на специализирана полицейска операция на територията на град Варна, след провеждане на процесуално – следствени действия, са задържани трима души  на възраст между 33 и 55 години. Същите са..

публикувано на 18.11.17 в 08:05

Неделя - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Всички структурни звена на РДПБЗН – Варна ще бъдат отворени за посещение в неделя между 9:30 и 12 часа. Поводът за това е Световният ден за възпоменание на жертвите на катастрофи, съобщават от пресцентъра на МВР- Варна. Служителите от всички районни служби по ПБЗН и сектор „ Специализирани оперативни дейности” ще демонстрират..

публикувано на 18.11.17 в 07:58

Дискутират проблемите на студентите

Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети ще се проведе в Икономически университет – Варна.   Официалното откриване е предвидено за 10 часа в зала 1 на университета. Очаква се да присъстват зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, кметът на Община Варна Иван Портних, председателят на НПСС Яна Вангелова, ректорът..

публикувано на 18.11.17 в 07:35

Безплатни здравни прегледи

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват на  18 ноември  в МБАЛ в Каварна. Инициативата е  част от  профилактичната програма на здравното заведение, която започна миналата година и която се изпълнява с подкрепата на общината. Прегледите ще се извършват в АГ-отделението на здравното заведение  от д-р Светослав..

публикувано на 18.11.17 в 06:15