Певци от Европа ще учат български фолклор на фестивал в Балчик

Снимка: Албена Безовска
Хористи от европейски държави ще разучат български ритми с песента "Тръгнала е малка мома" на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик. Международният хоров форум под патронажа на кмета на крайморския град Николай Ангелов вдига завеса за шестото си издание на 1 юни, съобщават от сдружение "Музикален свят - Балчик", което заедно с общината са сред организаторите на събитието.

В работилницата по български фолклор под диригентската палка на Ваня Монева хорови формации ще запеят и "Бре, Иване" и "От доле иду шарени колца". В рамките на форума ще отвори врати и ателие по съвременна словенска хорова музика, в което композиторът Амброж Чопи ще представи най-новите си творби, написани специално за фестивала.

Двайсет хорови състава от България, Гърция, Швеция, Сърбия, Молдова и Турция ще си оспорват Гран при на конкурса. Наградите ще бъдат връчени на гала концерт на 5 юни.
В досегашните издания на "Черноморски звуци" са участвали повече от 3000 певци от 78 хорови състава - представители на 19 европейски държави, отбелязват организаторите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима свещеници отслужиха литургия на Антоновден в храма ”Успение на света Богородица - Панагия"

Тържествена света литургия, посветена на Свети Антоний Велики, отслужиха четирима  свещеници - отец Ясен, отец Теодор, отец Божидар и отец  Дончо в храма ”Успение на света Богородица - Панагия",  известна като „Малката Богородица” във Варна . След службата миряни и свещеници поздравиха предстоятеля на храма „Свети Атанасий” иконом  Дончо..

публикувано на 17.01.18 в 17:20

Бургас на бунт срещу мръсния въздух

И Бургас въстана срещу замърсяването на въздуха. Десетки излязоха в морския град на мирен протест, с лозунги и кислородни маски в знак на недоволство срещу замърсяването на въздуха. Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на..

публикувано на 17.01.18 в 14:56

Съветниците от комисия "Правна" отхвърлиха предложението за референдум за Морската градина

Общинските съветници от ВрК „Правна“ отхвърлиха предложението за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна.   Отказа си те мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е..

публикувано на 17.01.18 в 14:24

Виолин Райков: Новият канал в Истанбул може да се отрази негативно на екологията в Черно море

Прокопаването на новия канал "Истанбул" ще доведе до проблеми с екологията в Черно море. Най-застрашени са местните видове, които може да бъдат изместени от чужди видове, които ще нахлуят през канала от Мраморно море. Това коментира в морското предаване на Радио Варна доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Двете морета са с различна..

публикувано на 17.01.18 в 14:15

Съветът на пенсионерите в Балчик обяви годишните си мероприятия

На свое заседание Общинският съвет на пенсионерите в община Балчик прие програма за културно-масовата работа на организацията през годината. По клубове ще бъдат отбелязани годишнини и официални празници. На Лазаровден, който тази година се пада на 31 март, ще бъде проведен традиционният пролетен преглед на пенсионерските групи и..

публикувано на 17.01.18 в 13:22
контраадмирал Митко Петев

Контраадмирал Митко Петев: До края на годината ще подновим поръчката за двата нови кораба

До края на тази година ще бъде подновена процедурата за избор на фирма, която да построи двата нови многоцелеви патрулни кораба за Военноморските сили, това съобщи в интервю за Радио Варна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той уточни, че предстои актуализация на проекта за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет..

публикувано на 17.01.18 в 13:14

Община Балчик ще решава проблема с бездомните кучета

Об­щи­на Бал­чик е обя­ви­ла об­ще­с­т­ве­на по­ръ­ч­ка за избор на фирма. За­ла­вя­не и тран­с­пор­ти­ра­не на без­с­то­пан­с­т­ве­ни­те ку­че­та до мя­с­то, оп­ре­де­ле­но за "об­ра­бо­т­ка", вклю­ч­ва по­ръ­ч­ка­та. Там че­ти­ри­но­ги­те по­д­ле­жат на ка­с­т­ра­ция, ва­к­си­на­ция про­тив бяс, обе­з­па­ра­зи­тя­ва­не, мар­ки­ра­не с чип и..

обновено на 17.01.18 в 13:10