Хористи от 6 държави се включват във фестивала "Черноморски звуци” в Балчик

Снимка: Албена Безовска

Днес е стартът на Шестия международен хоров фестивал „Черноморски звуци” в Балчик, който продължава до 5 юни, с участието на 20 хорови състава от България, Гърция, Турция, Сърбия, Молдова и Швеция, в надпревара за Гран При „Черноморски звуци“. На различни сцени в Белия град ще се проведат девет концерта и три хорови работилници с изявени и доказани професионалисти. Диригентът Ваня Монева ще отведе участниците в дебрите на „Българския фолклор“. Словенският композитор Амброж Чопи ще представи най-новите си творби, написани специално за шестото издание. Световната премиера е на 4 юни. Талантливите музиканти от група „Спектрум“ ще предадат опита си на участниците в работилницата с песента „Седнало е Джоре“. Самостоятелният концерт на групата е на 3 юни.

Днес от 17.30 часа на централния площад по стар български обичай, с хляб и сол ще бъдат посрещнати участниците, след което те ще се спуснат в дефиле до Морска гара. Официалното откриване ще бъде в 20.00 часа в Розариума на Ботаническата градина.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе фотоконкурс „Хоровото изкуство през погледа на обектива“. Започва днес в 14.00 часа и ще завърши в 21,00 часа на 3 юни. Снимки за участие могат да се подават във Фестивалния център, във фоайето на централното читалище. Професионално жури ще отсее фотографиите – 150 лева с диплом е наградата за първо място, за второ – 100, а за трето – 50 лв.

Организатори на хоровия форум са сдружение „Музикален свят-Балчик“, Община Балчик и читалище „Паисий Хилендарски -1870“. Всички концерти се излъчват онлайн в реално време. Повече – от  сайта на събитието www.chernomorskizvutsi.com.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима свещеници отслужиха литургия на Антоновден в храма ”Успение на света Богородица - Панагия"

Тържествена света литургия, посветена на Свети Антоний Велики, отслужиха четирима  свещеници - отец Ясен, отец Теодор, отец Божидар и отец  Дончо в храма ”Успение на света Богородица - Панагия",  известна като „Малката Богородица” във Варна . След службата миряни и свещеници поздравиха предстоятеля на храма „Свети Атанасий” иконом  Дончо..

публикувано на 17.01.18 в 17:20

Бургас на бунт срещу мръсния въздух

И Бургас въстана срещу замърсяването на въздуха. Десетки излязоха в морския град на мирен протест, с лозунги и кислородни маски в знак на недоволство срещу замърсяването на въздуха. Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на..

публикувано на 17.01.18 в 14:56

Съветниците от комисия "Правна" отхвърлиха предложението за референдум за Морската градина

Общинските съветници от ВрК „Правна“ отхвърлиха предложението за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна.   Отказа си те мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е..

публикувано на 17.01.18 в 14:24

Виолин Райков: Новият канал в Истанбул може да се отрази негативно на екологията в Черно море

Прокопаването на новия канал "Истанбул" ще доведе до проблеми с екологията в Черно море. Най-застрашени са местните видове, които може да бъдат изместени от чужди видове, които ще нахлуят през канала от Мраморно море. Това коментира в морското предаване на Радио Варна доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Двете морета са с различна..

публикувано на 17.01.18 в 14:15

Съветът на пенсионерите в Балчик обяви годишните си мероприятия

На свое заседание Общинският съвет на пенсионерите в община Балчик прие програма за културно-масовата работа на организацията през годината. По клубове ще бъдат отбелязани годишнини и официални празници. На Лазаровден, който тази година се пада на 31 март, ще бъде проведен традиционният пролетен преглед на пенсионерските групи и..

публикувано на 17.01.18 в 13:22
контраадмирал Митко Петев

Контраадмирал Митко Петев: До края на годината ще подновим поръчката за двата нови кораба

До края на тази година ще бъде подновена процедурата за избор на фирма, която да построи двата нови многоцелеви патрулни кораба за Военноморските сили, това съобщи в интервю за Радио Варна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той уточни, че предстои актуализация на проекта за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет..

публикувано на 17.01.18 в 13:14

Община Балчик ще решава проблема с бездомните кучета

Об­щи­на Бал­чик е обя­ви­ла об­ще­с­т­ве­на по­ръ­ч­ка за избор на фирма. За­ла­вя­не и тран­с­пор­ти­ра­не на без­с­то­пан­с­т­ве­ни­те ку­че­та до мя­с­то, оп­ре­де­ле­но за "об­ра­бо­т­ка", вклю­ч­ва по­ръ­ч­ка­та. Там че­ти­ри­но­ги­те по­д­ле­жат на ка­с­т­ра­ция, ва­к­си­на­ция про­тив бяс, обе­з­па­ра­зи­тя­ва­не, мар­ки­ра­не с чип и..

обновено на 17.01.18 в 13:10