Хористи от 6 държави се включват във фестивала "Черноморски звуци” в Балчик

Снимка: Албена Безовска

Днес е стартът на Шестия международен хоров фестивал „Черноморски звуци” в Балчик, който продължава до 5 юни, с участието на 20 хорови състава от България, Гърция, Турция, Сърбия, Молдова и Швеция, в надпревара за Гран При „Черноморски звуци“. На различни сцени в Белия град ще се проведат девет концерта и три хорови работилници с изявени и доказани професионалисти. Диригентът Ваня Монева ще отведе участниците в дебрите на „Българския фолклор“. Словенският композитор Амброж Чопи ще представи най-новите си творби, написани специално за шестото издание. Световната премиера е на 4 юни. Талантливите музиканти от група „Спектрум“ ще предадат опита си на участниците в работилницата с песента „Седнало е Джоре“. Самостоятелният концерт на групата е на 3 юни.

Днес от 17.30 часа на централния площад по стар български обичай, с хляб и сол ще бъдат посрещнати участниците, след което те ще се спуснат в дефиле до Морска гара. Официалното откриване ще бъде в 20.00 часа в Розариума на Ботаническата градина.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе фотоконкурс „Хоровото изкуство през погледа на обектива“. Започва днес в 14.00 часа и ще завърши в 21,00 часа на 3 юни. Снимки за участие могат да се подават във Фестивалния център, във фоайето на централното читалище. Професионално жури ще отсее фотографиите – 150 лева с диплом е наградата за първо място, за второ – 100, а за трето – 50 лв.

Организатори на хоровия форум са сдружение „Музикален свят-Балчик“, Община Балчик и читалище „Паисий Хилендарски -1870“. Всички концерти се излъчват онлайн в реално време. Повече – от  сайта на събитието www.chernomorskizvutsi.com.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускането на водата започва в 22 часа

Пускането на водата за районите на Варна, които са на сух режим вече второ денонощие , ще започне в 22 часа тази вечер. От фирма „Хидрострой” съобщиха за Радио Варна, че до този час ще приключи напасването и заваряването на  връзките  на магистралния  водопровод. Запълването с вода на цялата система обаче отнема 6-7 часа. Това означава,..

публикувано на 13.12.18 в 17:17

Нов начин за прием в детските ясли във Варна

Нови правила за прием в детските ясли на територията на община Варна одобриха членовете на правната комисия към Общинския съвет.  Целта е да се уеднаквят критериите за прием в яслите с тези в градините и да се улеснят родителите при кандидатстване в общински детски заведения. Промените се правят и заради влезлия в сила Общ европейски регламент..

публикувано на 13.12.18 в 17:15

Община Варна вече е собственик на Дупката, прокуратурата проверява сделката

Община Варна вече е собственик на дружествата "Централен универсален магазин Варна" и  "Порт Палас". В активите на първото от дружествата  е теренът на печално известната варненска Дупка - 2,9 дка в центъра на града. Така е изпълнено решението на Общинския съве т, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов на заседание на Правната..

обновено на 13.12.18 в 16:51

Облачността ще се увеличи

През нощта ще има променлива облачност по-значителна над южните райони. Ще духа слаб, над североизточните райони преди полунощ до умерен вятър от югозападна четвърта, който ще се ориентира от северозапад и ще отслабне на места във вътрешността до тихо. Минимални температури от минус 3 до 2 градуса. През деня облачността от юг ще се увеличи до..

публикувано на 13.12.18 в 15:12

"Слава" - с една миля напред към музея

Напредва процедурата подводницата „Слава“ да бъде превърната в музей. Министерството на културата е дало разрешение за музея, съобщи  Красимира Калчева, представител на новосъздадената фондация „Белославско стъкло”: „ Ние бяхме в Министерство на културата. Внесли сме предложение за регистриране на обществена колекция „Белославско стъкло”...

публикувано на 13.12.18 в 15:04
проф.д-р Красимир Методиев

Наръчник по антитероризъм ще отпечата Медицинският университет във Варна

Единна координация  и точен  механ​изъм  за действие при природни бедствия, аварии и тероризъм трябва да бъде въведен  у нас, за да няма пропуски, които да застрашат живота на хората по време на инцидент. Това заяви във Варна  проф. д-р Красимир Методиев от Медицинския университет, специалист по биотероризъм и почетен консул на държавата Израел..

публикувано на 13.12.18 в 14:55

Увеличиха капитала на две здравни заведения в "Аспарухово"

С около 500 хиляди лева да бъде увеличен капиталът на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков“, решиха съветниците от постоянната комисия "Собственост и стопанство"  към варненския общински съвет. Със сумата, отпусната от общинския бюджет, вече  е купена медицинска апаратура за лапароскопска хирургия и..

публикувано на 13.12.18 в 14:07