Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на книгата „Владимир Василиев. Енциклопедия творческой личности“ с автор Елена Фетисова

В Арт салона на Радио Варна беше българската премиера на най-новата книга, посветена на Бога на танца – маестро Владимир Василиев – „Владимир Василиев. Енциклопедия творческой личности“ с автор Елена Фетисова. Изданието съдържа безценни фото документи от цялата многопосочна артистична дейност на този изумителен творец – балетист, хореограф, балетен мениджър, художник и поет. Маестро Василиев е свързан с българския морски град като единственият и досега в историята на Международния балетен конкурс Варна носител на Голямата награда и като председател на журито на конкурса. Специално за премиерата маестро Василиев показа и няколко от най-новите си акварели, създадени сега, във Варна, в дните на конкурса.

Владимир Василиев сподели, че голяма част от успеха му се дължи на дългогодишното му партньорство, както на сцената, така и в живота, с примабалерината Екатерина Максимова.

Снимка Марина Панфилович, редактор на книгата изказа възхищението си от авторката Елена Фетисова. "Това е книга, която проследява живота на артиста. Елена Фетисова е не само сред официалните и най-запомнящия се фотографи на Болшой театър, но тя е и учен. Нейният подход да създава творчески биографий на артисти е забележителен. Надявам се, че тази книга ще послужи като пример за други бъдещи артисти, деятели и майстори на изкуството. Историята на книгата е доста дълга, но аз ще посоча един конкретен пример. Снимката на корицата е от балета „Спартак”,  направена от Елена Фетисова. Това всъщност е първата снимка, тъй като балетният спектакъл е сниман от Московско студио и Елена Фетисова се е промъкнала като се е представила за асистент към гримьорите и е направила прословутата снимка с някакъв малък фотоапарат. След като Василиев е видял снимката е казал: - Ако ще ми правят снимка като тази, разрешавам!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия