Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова: Отчитаме най-силното полугодие за българския туристически сектор

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Отчитаме най-силно полугодие за българския туризъм за последните 10 години, по отношение броя чуждестранни туристи, които са посетили страната. За периода януари – юни 2016 г., сме посрещнали над 3 млн. и 100 хил. чуждестранни граждани. Ръстът в сравнение със същия период през последното десетилетие варира от 18% (през 2014 г). до повече от 60% (през 2007 г.). Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия.

„Много добре започва летният сезон като за юни отчитаме увеличение от 28% и сериозни ръстове на редица генериращи за нас туристически пазари“, каза министър Ангелкова. Сред тях попадат Румъния (44%), Германия (62%), Русия (18%), Украйна (22%), Великобритания (18%), Полша (177%), Чехия (92%), Израел (41%), Франция (38%), Унгария (49%), Австрия (76%) и др. „Надяваме се тази тенденция да се запази и лятото също да потвърди ръста за полугодието“, допълни тя.

В студиото на телевизията бе показан и новият модул, който от днес е достъпен на интернет-страницата на Министерството на туризма и през който всеки турист може да провери цените на плажните принадлежности на българските плажове. „На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да ни подават информация за стойността, на която предлагат плажните принадлежности и е възможно да има разминавания в цените на място. С промените в закона и с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, обаче ние въвеждаме изискване за базисни цени на плажните принадлежности, още на етап кандидатстване и ще следим за тяхното спазване“, обясни министър Ангелкова. По думите й благодарение на това значително ще бъде намалена цената за чадър и шезлонг на плажа. 

Към този момент модулът съдържа информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия, като за тях потребителят може да види името на плажа и съответната цена на 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг. Продължава работата по него, като на картата ще бъдат нанесени и останалите плажове. Амбицията на Министерството на туризма е модулът да бъде надграден като се сложат снимки на ивиците, допълнителна информация за услугите на тях и др. Предстои и разработването на английска версия, за да могат и чужденците да се ориентират кой плаж да изберат.  За приложението е използвана реална карта и по този начин приложението се оказва полезно не само, за да могат туристите да се ориентират за цените, но и за плажовете в близост до тяхното местоположение.

До картата с плажовете е поставено и каре, което упътва туристите как и къде да подадат сигнал, ако видят нередности на плажа. Това може да стане на телефон 02/ 904 68 33 и на e-mail: control@tourism.government.bg. Министър Ангелкова съобщи, че вече са получени повече от 200 сигнала, като министерството своевременно реагира на тях. Много от сигналите не са свързани пряко с управлението на плажовете или са в компетенциите на други институции, като са били своевременно препратени към тях. Министерството на туризма има и мобилна група за проверка, която е постоянно на Черноморието.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34