"Новият ден" с Доротея Николова на 20 октомври

| обновено на 20.10.16 в 11:09

В навечерието на седмата онкологична конференция МОРЕ, която се открива днес на Златни пясъци, репортаж на Веселина Божинова за тенденциите в раковите заболявания.

Диарбекир и бежанци. Две думи, които будят многопластови асоцииации.
Особено последната година. Град на заточени възрожденци, ехо от Месопотамската цивилизация. Град с две летища и бумтяща икономика, където светско и религия пият чай на една улица.

Николай Пешев води там група младежи по проект на програмата Еразъм, организиран от кюрдска НПО с партньори Фондация "Деца на Балканите" и от Германия, Италия и Румъния. Тръгват с предразсъдъци към лагер за йезиди. Народ, част от кюрдската етническа група, за който не са и чували. Оказа се, че носят мартенички. И нямат писмени свещени текстове. Чували са България само като транзитен маршрут за Европа.
Защо толкова бежанци са тръгнали към Германия? Защо заобикалят големите и богати градове на Ориента? Кой и какво се крие зад образа на бягащи жени и деца? Отговорите очаквайте от Николай Пешев, който ще ни гостува в студиото.
Интервю със Славчо Аврамов - председател на фондация „Съпричастие”, която от 2000 г. е реализирала над 40 проекта за незрящите относно това, което трябва да се направи за подобряването на придвижването им по улиците от общинската управа. Кратко интервю и с Мария Стефанова, незряща със 100% загуба за това как тя самата се придвижва по улиците на Варна.


За пингърите и делфините или една история как поставянето на този тип акустични устройства могат да предотвратят заплитането на делфините и другите китоподобни животни в рибарските мрежи. Интервю с Александър Дуцов, експерт към Сружение за дива природа Балкани след двете години с поставени пингъри на три даляна в Черно море.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 23 януари с Доротея Николова

Само след два дни ще станат известни тазгодишните носители на наградата "Сирак Скитник" . 3+1 се оказват номинациите, свързани с екипа на Радио Варна. Директорът Наталия Чешмеджиева на живо в студиото с още подробности. След началото на ремонтите и облагородяването на частта в района на Гръцката махала във Варна, какво бъдеще очаква ул. "Цар Симеон I"..

публикувано на 23.01.19 в 13:27
Кап. Георги Славянов

"Море и бряг" с Валери Великов, на 23 януари

На утрешния 24 януари се навършват 126 години от рождението на капитан Георги Славянов. Той е командвал първата българска подводница УВ 18, бил е началник на Машинното училище. Създава службите Българско речно плаване и Морско крайбрежно плаване. Дава тласък на пристанищните корабостроителници в Русе и Варна. Още за големите заслуги на..

публикувано на 23.01.19 в 09:20

НОВИЯТ ДЕН на 23 януари 2019 със Светлана Вълкова

За случайните добрини на случайни хора – JUST DO ONE по идея на Катя Купенова В сезона на грипа и настинките как да се предпазим от заболяване? Специалистът по уши-нос-гърло д-р Денница Томова За качеството на закуските, които се полагат на децата от I до IV клас Нови дейности в проекто-бюджета на Община Варна за образование..

публикувано на 23.01.19 в 05:50

"На светло" на 22 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

Парите на Варна „влизат” в ресорните комисии към Общинския съвет тази седмица, за да бъдат гласувани преди сесията на местния парламент. Колко са планирани в секторите чистота, образование и социални дейности и за какво ще бъдат похарчени? Очаквайте репортажи в следобедното предаване „На светло”. Какви са очакванията за новия туристически..

публикувано на 22.01.19 в 13:05

"Новият ден" на 22 януари

Как ще изглежда Шишковата градинка след ремонта, започнал буквално преди малко по-малко от 24 часа? Интервю на Мариела Димитрова с един от проектантите, които спечелиха конкурса за благоустройство на зоната на Шишковата градинка - арх.Жулиaн Начев. Сред причините, именно тази идея да събере овациите, е и факта, че след ремонта на Шишковата..

публикувано на 22.01.19 в 08:19

"На светло" на 21 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

И тази седмица започна празнично с хубавия български народен празник Бабинден.   Да засвидетелстваме почит и уважение към всички, помогнали за появата на нов живот – това е в основата на обредността на празника, който остава в съвремието ни  като ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Да бъдат здрави и честити. Как..

публикувано на 21.01.19 в 12:52

"Новият ден" на 21 януари с Мариела Димитрова

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени,..

публикувано на 21.01.19 в 06:30