"Новият ден" с Доротея Николова на 20 октомври

| обновено на 20.10.16 в 11:09

В навечерието на седмата онкологична конференция МОРЕ, която се открива днес на Златни пясъци, репортаж на Веселина Божинова за тенденциите в раковите заболявания.

Диарбекир и бежанци. Две думи, които будят многопластови асоцииации.
Особено последната година. Град на заточени възрожденци, ехо от Месопотамската цивилизация. Град с две летища и бумтяща икономика, където светско и религия пият чай на една улица.

Николай Пешев води там група младежи по проект на програмата Еразъм, организиран от кюрдска НПО с партньори Фондация "Деца на Балканите" и от Германия, Италия и Румъния. Тръгват с предразсъдъци към лагер за йезиди. Народ, част от кюрдската етническа група, за който не са и чували. Оказа се, че носят мартенички. И нямат писмени свещени текстове. Чували са България само като транзитен маршрут за Европа.
Защо толкова бежанци са тръгнали към Германия? Защо заобикалят големите и богати градове на Ориента? Кой и какво се крие зад образа на бягащи жени и деца? Отговорите очаквайте от Николай Пешев, който ще ни гостува в студиото.
Интервю със Славчо Аврамов - председател на фондация „Съпричастие”, която от 2000 г. е реализирала над 40 проекта за незрящите относно това, което трябва да се направи за подобряването на придвижването им по улиците от общинската управа. Кратко интервю и с Мария Стефанова, незряща със 100% загуба за това как тя самата се придвижва по улиците на Варна.


За пингърите и делфините или една история как поставянето на този тип акустични устройства могат да предотвратят заплитането на делфините и другите китоподобни животни в рибарските мрежи. Интервю с Александър Дуцов, експерт към Сружение за дива природа Балкани след двете години с поставени пингъри на три даляна в Черно море.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"POST FACTUM" на 19 ноември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути Когато протестът е резултатен - оставка, а хората все още са на улицата, промени ли се с нещо животът на бунтарите? Разговор с Галя Койчева, участник в протестите "Системата ни убива"  892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна, числата бяха изнесени в Деня на тоалетната. Заедно с ученици и..

публикувано на 19.11.18 в 16:08

”На светло” на 19 ноември с Мариела Димитрова

Проект „Топъл обяд” в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК започна в ОУ „Христо Ботев“, кв. „Аспарухово“. В продължение на 106 учебни дни за 50 ученика от семейства в уязвимо положение ще бъде осигурен топъл обяд. Репортаж 14.15 часа. Броят на недоносените деца непрекъснато нараства и затова много специалисти помагат и на..

публикувано на 19.11.18 в 12:06

"Новият ден" в понеделник, 19 ноември

Репортаж от варненската ул. „Прилеп” , където през почивните дни кипеше ремонт – какво е свършено?; Здравна рубрика с д-р Емилова; Какво е да пишеш писма до непознат? Литературен конкурс Коледно писмо на тема „Силата на желанието” ще мотивира малки и големи да разкажат своята история пред непознат. Има и награден фонд, подробности от..

публикувано на 19.11.18 в 06:00

"Позиция" с Валери Великов, на 17 ноември

Протестите, напрежението в страната и оставката на Валери Симеонов коментираме с политолозите Арман Бабикян и Антоний Гълъбов. Скандалът, науката и академичността - разговор в студиото с временно изпълняващият длъжността ректор на Техническия университет във Варна проф. Розалина Димова. Тази седмица кметът на Добрич представи отчета на екипа си..

публикувано на 17.11.18 в 08:15

На село в Пчелник

Здравейте! Дестинацията на предаването „За селото” днес е в посока община Долни чифлик, конкретно ще сме в село Пчелник. Аз съм Ваня Славова. Звукорежисьор е Недялко Добрев. Започваме с пожеланието за ведро настроение и приятен почивен ден! Пчелник е село в Североизточна България. То се намира в община Долни чифлик, на 50..

публикувано на 17.11.18 в 06:05

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 ноември със Светлана Вълкова

Нощ на театрите във Варна на 16, 17 и 18 ноември Вилиана Вълчева дирижира концерт, посветен на швейцарския композитор Паул Хубер Издателят Наско Якимов за библиотеката „Музей на българските писатели” „Камино: Пътят на завръщането“ – разговор с автора Тихомир Иванов Киномания 2018 във Варна от днес Кокимото с нова..

публикувано на 16.11.18 в 13:30
Chart

#518 ТОП 20 (16.11.2018-23.11.2018)

публикувано на 16.11.18 в 08:11