"Новият ден" с Доротея Николова на 20 октомври

| обновено на 20.10.16 в 11:09

В навечерието на седмата онкологична конференция МОРЕ, която се открива днес на Златни пясъци, репортаж на Веселина Божинова за тенденциите в раковите заболявания.

Диарбекир и бежанци. Две думи, които будят многопластови асоцииации.
Особено последната година. Град на заточени възрожденци, ехо от Месопотамската цивилизация. Град с две летища и бумтяща икономика, където светско и религия пият чай на една улица.

Николай Пешев води там група младежи по проект на програмата Еразъм, организиран от кюрдска НПО с партньори Фондация "Деца на Балканите" и от Германия, Италия и Румъния. Тръгват с предразсъдъци към лагер за йезиди. Народ, част от кюрдската етническа група, за който не са и чували. Оказа се, че носят мартенички. И нямат писмени свещени текстове. Чували са България само като транзитен маршрут за Европа.
Защо толкова бежанци са тръгнали към Германия? Защо заобикалят големите и богати градове на Ориента? Кой и какво се крие зад образа на бягащи жени и деца? Отговорите очаквайте от Николай Пешев, който ще ни гостува в студиото.
Интервю със Славчо Аврамов - председател на фондация „Съпричастие”, която от 2000 г. е реализирала над 40 проекта за незрящите относно това, което трябва да се направи за подобряването на придвижването им по улиците от общинската управа. Кратко интервю и с Мария Стефанова, незряща със 100% загуба за това как тя самата се придвижва по улиците на Варна.


За пингърите и делфините или една история как поставянето на този тип акустични устройства могат да предотвратят заплитането на делфините и другите китоподобни животни в рибарските мрежи. Интервю с Александър Дуцов, експерт към Сружение за дива природа Балкани след двете години с поставени пингъри на три даляна в Черно море.

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Пролетният празник на науката и образованието “Оранжево морето” се провежда във Варна в пространството около главния вход на Морската градина и Слънчевия часовник, пред и в Морско Казино - Варна. 40 детски организации представят на посетителите пъстрата палитра от възможности за обучение и развитие на техните деца - репортаж; Варненският зоопарк..

публикувано на 22.04.19 в 12:30

"Новият ден" на 22 април 2019 г. с Димитрина Дончева

Българската агенция по безопасност на храните започна извънредни проверки в цялата страна по повод празниците Великден и Гергьовден. За какво следят експертите и какво установиха до момента? Стотици пчелни семейства в област Добрич са умрели през последните седмици. Защо проблемът се повтаря и защо пчеларите трудно могат да..

публикувано на 22.04.19 в 06:00
Chart

#538 ТОП 20 (19.04.2019-03.05.2019)

публикувано на 19.04.19 в 18:37

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 19 април със Светлана Вълкова

„Монтажът на моя филм” – премиера във Варненския драматичен театър, адаптация по романа „Наръчник на оптимиста”, гостуват актьорите Станислав Кондов и Цветина Петрова Пожарът в Нотр Дам – как защитаваме паметниците на културата от подобни бедствия – проф.Петър Христов „Любовта никога не умира“ – премиерен мюзикъл от Андрю Лойд Уебър на варненска сцена –..

публикувано на 19.04.19 в 13:48

"Новият ден" на 19 април

Ще има или няма да има синя зона в центъра на Варна в делнични дни до 20 ч. и в почивни и празнични дни? Отговорът търсим с Даниела Стойнова. Предаването на Радио Варна „На село“ тази събота ни отвежда в Дъбравино. За интересните места там, за църквата в селото, историята, бита и фолклора му, както и разказите на местните слушаме в аванс от..

публикувано на 19.04.19 в 07:06

НА СВЕТЛО на 18 април със Светлана Вълкова

80 младежи от 14 европейски държави ще преминат през Европа с велосипеди по проект „Пътища за нашето бъдеще“ Изложение „Ден на кариерата 2019” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” Репортаж от общинската комисия „Собственост и стопанство”  Роби Лакатош – цигуларят с най-бързите пръсти с концерт във Варна Варненска премиера на..

публикувано на 18.04.19 в 13:25

"Новият ден" на 18 април 2019 г. с Димитрина Дончева

Казваме Ви  "Добро утро” с Юри Георгиев -   варненецът, който обича вятъра, свободата на полета и цветните феерии. Пилот по професия, днес се занимава с изработването на хвърчила и пътува по целия свят, за да участва във фестивали на хвърчилата. Какво подари Стойчо Стоев от Провадия на своите съграждани за Цветница - празника на града?..

публикувано на 18.04.19 в 06:00