150-тата годишнина на жп-линията Варна-Русе в снимки

| обновено на 22.10.16 в 16:35
10
снимки: Валери Великов

150 години от въвеждането в експлоатация на железопътната линия Варна-Русе се отбелязва днес с атракционно пътуване с влак, който изминава маршрута на първата железопътна линия в България. По време на пътуването юбилейната композиция спря на гарите Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Музея на транспорта и съобщенията в Русе. Влаковата композиция е теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III – „Корона експрес”.

 Строителството на жп линията започва едновременно както от Русе, така и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. В тази връзка празникът ще е запечатан с откриването на юбилейни плочи във Варна, Каспичан и Русе.В Каспичан влакът бе посрещнат с организирана от общината празнична програма, включваща възстановка на първото пътуване от 07.11.1866 г.

 За празничното настроение на жп гара Варна рано тази сутрин се погрижиха духовия оркестър и мажоретния състав към Второ основно училище „Н. Й. Вапцаров”. В 08:30 ч. влакът отпътува от жп гара Варна, очаква се да пристигне в Русе към 16 часа.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът пусна под "домашен арест" пенсионерката, помагала на ало-измамници

Пенсионерката, която имаше лошия късмет да участва в опит за измама на варненски прокурор, ще чака края на разследването под домашен арест, реши Районният съд. 79-годишната Веселинка Ралчева беше задържана на 20 февруари за участие като "муле" в поредното ало-ужилване. В посочения ден, измамници се обаждат на стационарен телефон, без да подозират, че..

публикувано на 22.02.19 в 16:52

Започва ремонтът на подлеза на "Дубровник" - има обходни маршрути

Във връзка с предстоящи строително-ремонтни работи по бул. „Васил Левски“, в участъка от ул. „Подвис“ до бул. „Осми приморски полк“, от 25-ти февруари, понеделник, се предвижда затваряне на участъка от бул. „Васил Левски“ - северното платно, в зоната на ул. „Дубровник“, съобщават от община Варна. Започва се работа по изпълнение на ремонтни..

публикувано на 22.02.19 в 16:16

Розов бус стана заложник на новите тротоари на ул. "Петър Райчев"

Розов бус от месеци е паркирал в тревната площ в кв. "Левски". И най-вероятно ще остане поне още толкова след като вече е заложник на новите бордюри и тротоари в локалните платна на бул. "Васил Левски". Палавото товарно возило е паркирано пред блока на ул. "Петър Райчев" 14. Той очевидно е собственост на фирма "Pink Panther" ООД. Или поне така е..

публикувано на 22.02.19 в 15:51

Морски курсанти ще изучават киберсигурност

Нова специалност за курсанти -"кибероперации", откриват във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, това съобщи пред ученици и граждани в Деня на отворените врати на училището доц.Юлиян Цонев - ръководител на катедра "Комуникационна и компютърна техника", която беше създадена миналата година. Той допълни, че у нас..

публикувано на 22.02.19 в 15:44

Детска градина "Теменужка" отново ще работи от понеделник

От понеделник – 25-и февруари, филиалът на детска градина „Теменужка“ на ул. „Шейново“ 18 отново ще работи с деца, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. В продължение на седмица бе извършен ремонт на котела и в сградата вече е осигурено необходимото отопление. Забавачката беше затворена на 15 февруари заради..

публикувано на 22.02.19 в 15:07

Концесионерът на мина "Оброчище" търси заем, за да плати на работниците и НАП

Концесионерът на мангановия рудник „Оброчище“ край Балчик ще кандидатства за заем пред чуждестранна банка, за да заплати задълженията си към НАП и работниците. Резултатът се очаква в края на март след приключване на правния и финансов анализ на фирмата. Това съобщават от „Евроманган“ ЕАД – с. Църква в отговор на поредица публикации през..

публикувано на 22.02.19 в 14:57

"Хотели върху дюните може, а хавлия и чадър - не!“

Екологични организации се обявиха против промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, одобрени от правителството в сряда. В тях се предвижда  поставянето на чадър и шезлонг върху дюните да се санкционира с глоби от 500 до 1000 лева. Становище до Министерството на туризма са изпратили от Сдружението „Да запазим „Корал“ ...

публикувано на 22.02.19 в 14:52