Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

V Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“ ще се проведе във Варна

За пети пореден път Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна ще бъде организатор и домакин на Националния конкурс за пианисти „Мила Михайлова“, който ще се проведе от 29 до 31 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и в залите на НУИ „Добри Христов“– Варна, като откриването е на 29 октомври (събота) от 14.00 ч., а награждаването и галаконцертът на лауреатите  - на 31 октомври (понеделник) от 12.00 ч.в ГХГ “Борис Георгиев“.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на град Варна Иван Портних с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Фонд „Култура“ на Община Варна и Училищното настоятелство към Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

За първи път конкурсът за пианисти „Мила Михайлова“ е включен от Министерство на културата в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2016 г. с предоставянето на три едногодишни стипендии на лауреатите в III възрастова група.

В наградния фонд са предвидени по статут освен парични и предметни награди от организаторите и специалните награди на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна и Държавния симфоничен оркестър – Шумен, които ще предоставят рядката възможност на солиращпианист да изпълни концерт с акомпанимент на симфоничен оркестър.

Радио Варна награждава определен от журито виртуоз с изработване на професионален студиен запис.

Журито на конкурса е с председател проф. Стела Димитрова-Майсторова от Националната музикална академия в София и включва диригента Станислав Ушев - директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен и преподавателите по пиано Антоанета Воденичарова (от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен) и Боян Бъчваров (от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна).

Мила Михайлова е една от основателките на Държавното музикално училище във Варна през 1944 г. – първия държавен културен институт в града ни, където преподава пиано до 1980 г., създавайки забележителна клавирна школа. Нейни ученици са видни музиканти – диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели.

В настоящото издание на конкурса са заявили участие 45 млади пианисти от София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Белово и, разбира се, Варна,на възраст от 7 до 18 години, разделени в 3 възрастови групи, както със солово изпълнение, така и в клавирно дуо.

Конкурсният подиум е отворен за ученици от всички възрасти, за професионалисти и любители, независимо къде получават своята подготовка – в специализирани музикални училища, профилирани паралелки или школи по изкуствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49