Колело на батерии с уникален дизайн разработиха двама варненци

Колело на батерии с уникален дизайн разработиха варненците Галин Бонев и Галин Атанасов.

Моделът им от дърво, с вградени батерии, се превърна в събитие на специализираното изложение Eurobike във Фридрихсхафен, Германия, където медиите го нарекоха „изкуство”. Използват литиево-йонни клетки, които асемблират в различни форми и вграждат в рамката на колелетата. Велосипедите се сглобяват изцяло във Варна, като двамата изработват рамките на дървените версии.

Велосипедите развиват до 25 км. в час и са подходящи за всички над 14 г., вкл. за хора с двигателни проблеми. Повече подробности чуйте от двамата иноватори в разговор с Мариела Димитрова:

Двамата са се посветили на популяризирането на елекрическите велосипеди и в България. Най-много са в Холандия, където всяко трето колело е електрическо, предпочитани са и в Германия.

Карането на електрическо колело е с минимални усилия, така спестява умората и помага за преодоляването на големи разстояния.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полагат пътна маркировка от подлеза на Фестивалния комплекс до Летния театър

Зарочна полагане на пътна маркировка в  ремонтирания участък на бул „Приморски” - от подлеза на Фестивалния комплекс до Летния театър, видя репортер на Радио Варна. Припомняме, че ремонтът обхваща част от бул. "Цар Освободител - в отсечката от бул. "Княз Борис І" /Икономическия университет/ до входа на Летния театър, както и трасето на бул...

публикувано на 25.04.18 в 19:05

Ограничения заради резитба в Добрич

Улица „Йордан Йовков” в Добрич ще бъде затворена за движение на моторни превозни средства на 26 и 27 април, в часовете от 8 и 30-сет до 16.00 ч., съобщиха от общината. Ограничението се въвежда заради планова резитба на клоните на дърветата по улицата. От общинската администрация се обръщат с молба към гражданите в този часови интервал през двата..

публикувано на 25.04.18 в 18:19

"Заоблачаване" над Националния институт по метеорология и хидрология

От началото на годината са напуснали една четвърт от прогнозистите на време и хидропрогнози, това каза за Радио Варна директорът на НИМХ към БАН проф. Христомир Брънзов. Ако напуснат още двама души няма да могат да се осигурят денонощните дежурства, дори и в София. Проблемът във Варна е още по-тежък. Търсят се и системни администратори. Причината за..

публикувано на 25.04.18 в 16:53

На места ще вали

Утре ще е слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, от която на места ще превали краткотраен дъжд. По крайбрежието ще духа до умерен вятърът от юг-югоизток. Максимални температури между 25 и 30 градуса, по крайбрежието 19-24. За Варна минимална температура около 13, максимална 23 градуса.

публикувано на 25.04.18 в 16:08

Деца изработват играчки от природни материали

160 деца от  от детска градина № 10 „Слънчице“ в Добрич ще изработват играчки от природни материали и ще изготвят електронен албум, в който ще покажат препарирани и хербаризирани животински и растителни видове. Инициативата е по проект на тема „В страната Екология с интерактивна технология“, който се финансира от Предприятието за управление на..

публикувано на 25.04.18 в 15:34

Няма риск добрата журналистика да изчезне

Медиите не трябва да се пазят да съобщават истината, дори когато тя е неудобна, а БНР е сред малкото медии, които спазват правилата и предоставят плурализъм в мненията. Това коментира на среща дискусия „Информационните войни в медиите” в Радио Варна председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Срещата е съвместна проява..

публикувано на 25.04.18 в 13:58

Подводничарите продължават борбата за "Слава". Може да се стигне до референдум

Съюзът на подводничарите в България продължава борбата за спасяването на последната българска подводница „Слава”, това става ясно от думите на секретаря на съюза Павел Димитров в морското предаване на Радио Варна. Той напомни, че от Министерски съвет са изпратили писмо до Съюза на подводничарите, в което ги уведомяват, че община Варна се готви да..

обновено на 25.04.18 в 13:54