Колело на батерии с уникален дизайн разработиха двама варненци

Колело на батерии с уникален дизайн разработиха варненците Галин Бонев и Галин Атанасов.

Моделът им от дърво, с вградени батерии, се превърна в събитие на специализираното изложение Eurobike във Фридрихсхафен, Германия, където медиите го нарекоха „изкуство”. Използват литиево-йонни клетки, които асемблират в различни форми и вграждат в рамката на колелетата. Велосипедите се сглобяват изцяло във Варна, като двамата изработват рамките на дървените версии.

Велосипедите развиват до 25 км. в час и са подходящи за всички над 14 г., вкл. за хора с двигателни проблеми. Повече подробности чуйте от двамата иноватори в разговор с Мариела Димитрова:

Двамата са се посветили на популяризирането на елекрическите велосипеди и в България. Най-много са в Холандия, където всяко трето колело е електрическо, предпочитани са и в Германия.

Карането на електрическо колело е с минимални усилия, така спестява умората и помага за преодоляването на големи разстояния.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангела Меркел подкрепя изграждането на газов хъб във Варна

       Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че подкрепя идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ за Европа. Ангела Меркел е на посещение у нас по покана на премиера Бойко Борисов. Меркел приветства инициативата на Бойко Борисов за срещата във Варна с председателя на Европейския парламент..

публикувано на 20.01.18 в 16:52

Времето утре

           През нощта ще е облачно с валежи: по крайбрежието от дъжд, над Южното Черноморие с по-значителни количества, а на север от Стара планина във вътрешността на района от дъжд, който ще преминава в сняг. Там са възможни поледици и заледявания по пътищата! Вятърът ще се обърне от северозапад   и временно ще се усили. Минималните..

публикувано на 20.01.18 в 16:26

И още аварии

Няколко са местата без вода във Варна по данни на ВиК- Варна. Новите съобщения за аварии са : Квартал "Аспарухово" -  районът около улиците "Народни Будители"; "Орел" и "Ростов" от 14 ч. до около 20 ч. Разширява са района без вода между булевардите "Сливница" и "Владислав" - от 15 до около 19 часа на сухо остава и карето между улиците "П.Евтимий" и..

обновено на 20.01.18 в 15:41

Спират движението от Фестивалния комплекс до Икономическия университет. Променят маршрути

Във връзка със стартиране на строително-ремонтни работи и подмяна на подземна инфраструктура от 21-ви януари /неделя/ ще бъде преустановено движението на автомобили по следните участъци: бул. "Цар Освободител" в отсечката от бул. "Приморски" до бул. "Княз Борис I", както и по бул. „Приморски” в обхвата от ул. „Ст. Стамболов” до бул. „Цар..

обновено на 20.01.18 в 15:37

Варненски студенти участват в конкурс на НАСА

       Трима студенти от инженерния факултет на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна  участват в конкурс, обявен от НАСА на тема „Студентски аерокосмически предизвикателства”. Става дума за създаване на проекти за летища за седем космолета с хоризонтално и  вертикално излитане. Инициативата е на частни агенции, които смятат да..

публикувано на 20.01.18 в 15:32
Георги Андреев

Георги Андреев от БСП: Кметове във Варненско започнаха със сергия, а натрупаха огромно богатство

"83 процента от хората смятат, че в България има корупция. В държавни и общински сфери тя придоби невиждани до сега размери”, така варненският депутат от БСП Георги Андреев аргументира, в предаването „Позиция”, внесения от левицата вот на недоверие към правителството. Дебатите по вота ще бъдат на 23 януари, а той ще бъде гласуван на следващия..

публикувано на 20.01.18 в 13:13

Добричлии: Търпението ни свърши! Тодор Гигински: Не разбирам защо се протестира

"Търпението на добричлии свърши! Ние сме абонати, които искат да плащат за качествена услуга. Сега обаче в Добрич водата спира почти всеки ден", това заяви в предаването "Позиция" Мая Сапожникова, която е един от организаторите на протестите срещу местното В и К. Според нея, бизнес-планът на дружеството предвижда до 2021 година цената на водата в Добрич..

обновено на 20.01.18 в 12:39