Колело на батерии с уникален дизайн разработиха двама варненци

Колело на батерии с уникален дизайн разработиха варненците Галин Бонев и Галин Атанасов.

Моделът им от дърво, с вградени батерии, се превърна в събитие на специализираното изложение Eurobike във Фридрихсхафен, Германия, където медиите го нарекоха „изкуство”. Използват литиево-йонни клетки, които асемблират в различни форми и вграждат в рамката на колелетата. Велосипедите се сглобяват изцяло във Варна, като двамата изработват рамките на дървените версии.

Велосипедите развиват до 25 км. в час и са подходящи за всички над 14 г., вкл. за хора с двигателни проблеми. Повече подробности чуйте от двамата иноватори в разговор с Мариела Димитрова:

Двамата са се посветили на популяризирането на елекрическите велосипеди и в България. Най-много са в Холандия, където всяко трето колело е електрическо, предпочитани са и в Германия.

Карането на електрическо колело е с минимални усилия, така спестява умората и помага за преодоляването на големи разстояния.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 млн. евро кредит за нова ВиК канализация и "синя зона" във Варна

Програма за равнопоставеност между мъжете и жените на работното място ще бъде изработена в община Варна след подписването на споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това е записано в предварителното споразумение между двете институции. Изработката на програмата ще струва 75 хил. евро. Според текста на споразумението,..

публикувано на 21.07.17 в 17:16

Златни пясъци събира туристическия бранш

Националният съвет по туризъм (НСТ) ще проведе изнесено заседание на 22 юли 2017 г. в к.к. Златни пясъци под ръководството на министъра на туризма Николина Ангелкова. По време на събитието ще бъдат обсъдени проектът на Годишната програма за национална туристическа реклама за 2018 г. и актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие..

публикувано на 21.07.17 в 16:24

Оркестър Симфониета в Радио Варна

Музикантите от „Симфониета“ репетират в Концертното студио за предстоящия утре вечер /22.07.2017 г./ концерт „ На нея с обич! Емил Димитров“. Оркестърът този път се води във Варна от Христо Павлов. Зрителите ще имат привилегията да чуят за първи път емблематични песни на Емил Димитров в изпълнение на симфоничен оркестър. Оркестър..

публикувано на 21.07.17 в 16:07

Полети до 111 дестинации в 39 държави обслежва летище Варна

През тази година летище Варна обслужва полети от и до 111 дестинации в 39 държави, изпълнявани от 63 авиокомпании, съобщи днес директорът на аеропорта Димитър Костадинов. Той уточни, че от началото на годината броят на обслужените пътници в крайморския град вече достига 800 хиляди души. Костадинов отчете, че броят на полетите се е увеличил с близо..

публикувано на 21.07.17 в 15:37

Посрещане на първия полет от Дортмунд във Варна (видео)

Първият полет от новата линия Варна - Дортмунд беше посрещнат под венец от струи боядисана в розово вода, изстреляна от две от пожарните коли на варненското летище. Линията е от новите целогодишни дестинации и се управлява от един от най-големите нискотарифни превозвачи в Европа. Освен до Дортмунд, полети през цялата година ще има вече и до..

публикувано на 21.07.17 в 14:49

ЕК забрани ново строителство на Калиакра

Остават изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона. Разрешителни за нови строежи обаче няма да бъдат издавани, съгласно забраната.           Първоначално ЕК поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти (около 600) в защитената зоната. Става въпрос за..

публикувано на 21.07.17 в 14:38

Целогодишни полети до още 8 града от днес от Варна

С още осем се увеличaват целогодишните полети от летище Варна от днес. След като един от водещите нискотарифни превозвачи откри своя база на аерогарата, варненци ще могат да летят до Ларнака, Мюнхен, Дортмунд, Айндховен, Милано-Бергамо, Лондон-Лутън и Тел Авив и извън летния сезон. За момента   компанията имаше полети само до София. Това..

публикувано на 21.07.17 в 14:28