Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба СКУЛПТУРА И ЖИВОПИС на Вержине Григор Семирджян

5 декември в Арт салон на Радио Варна Народно читалище „Свети Саркис – 2007” - Варна представи изложба СКУЛПТУРА И ЖИВОПИС на Вержине Григор Семирджян

Вержине Григор Семирджян е завършила средното си образование в СОУ “Чаренц № 67”.
От 1973 до 1975 година учи в “Колеж по изкуствата № 8”, специалност керамика.
От 1975 до 1979 година учи задочно в Московския народен университет на Изкуството, специалност - художник.
През 1987 година получава удостоверение за член на Републиканския научно- методически център на народното творчество, култура и просвета.
От 1992 година е член на Съюза на Художниците в Армения.
От 1978 до 1982 година преподава керамика в “Колеж Бюрехаван № 25” в град Бюрехаван, Армения.
А от 1987 до 1995 година преподава керамика във факултета по художествено изкуство на Педагогическия Университет “Х. Абовян” в град Ереван, Армения.
 

Снимка

Имала е собствени изложби в Армения, Испания, Австрия, Франция и други страни. Представяла е свои авторски произведения в Съветски и Европейски международни изложби и художествени фестивали. Участвала е във фестивали за традиционно, класическо и авангардно изкуство.


СнимкаВержине Григор Семирджян е родена на 04.03.1954 година в град Ереван, Армения в семейството на интелектуалци. Баща и Григор Гаспар Дарбинян е роден през 1908 година. От детска възраст живее със семейството си в България, увлича се от изкуството, поезията и музиката. От 1932 година се изявява като диригент, основател е на Културно-просветната организация “Ереван” на арменците в България. Майка и Хермине Саргис Дарбинян е родена през 1920 година в град Пловдив, актриса. През 1946 година родителите и отиват в Армения и там се женят. От 1965 до сега многократно родителите и са посещавали своите роднини в България. С тях поддържат много топли взаимоотношения до ден днешен. Вержине е омъжена за Саргис Арутюн Семирджян, има син Григор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия