Въвеждат нови коефициенти за финансиране обучението на студенти в държавните ВУЗ

БГНЕС
Правителството одобри промени в нормативни актове, които прецизират механизма за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Промените отговарят на последните изменения в Закона за висшето образование, направени с цел повишаване ефективността на публичните разходи, концентриране на финансирането в професионалните направления на висшите училища, получили по-висока оценка за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, и създаване на предпоставки за преструктуриране и оптимизиране на системата.

Увеличават се коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%, като най-голямото увеличение е за математика, информатика и компютърни науки, биологически, химически и физически науки, науки за земята, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, биотехнологии, хранителни технологии, горско стопанство, общо инженерство, материали и материалознание. Увеличават се и коефициентите за педагогическите професионални направления, както и растениевъдство, растителна защита и животновъдство. Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година.

Намалява се коефициентът за професионално направление национална сигурност за първи курс от 7,81 на 2,80 през настоящата учебна година, с изключение на провежданото му обучение от военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен. Намаляват се коефициентите и за професионалните направления медицина, стоматология и фармация. С настоящите промени се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране в зависимост от комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Промяната е по предложение на Съвета на ректорите и има за цел да насърчи стратегиите за профилна оптимизация и специализация на държавните висши училища.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Няма да има машинно гласуване на тези избори

Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка. Техническата комисия установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна.  От доклада на комисията става ясно, че..

публикувано на 25.02.17 в 23:17

Трима ранени при врязване на кола в пешеходна зона в Германия

Трима души пострадаха в германския град Хайделберг след като мъж нахлу с колата си в пешеходна зона в центъра. Нападателят, за когото се смята, че е бил въоръжен с нож, е бил прострелян от полицията след като избягал от мястото. Той е откаран в болница. Състоянието му и това на един от ранените се оценява като тежко. Мотивите на мъжа все още не..

публикувано на 25.02.17 в 20:06

Разследват случая с детето, починало след удар в корема в столично училище

Психолози ще работят с децата от столичното училище, където 11-годишното момиче, почина след като бе  ритнато в корема от свой съученик. От МОН съобщиха, че в понеделник сутринта в училището ще започнат работа психолози, които ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите..

публикувано на 25.02.17 в 19:56
Председателят на на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев на събора на съсловната организация, който се проведе във ВМА

Лекарският съюз подкрепи рамковия договор за 2017-а

Българският лекарски съюз подкрепя Националния рамков договор за 2017-а година, реши 66-тият извънреден Лекарски събор. Това обяви на пресконференция след края на Събора д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС. Той уточни, че решението е прието с 219 гласа - "за", 39 - "против" и 4 - "въздържали се", при 315 регистрирани. Договорът..

обновено на 25.02.17 в 18:37

Една година от канонизацията на Серафим Софийски

С тържества   отбелязват  1 година от прославлението на новоканонизирания светител– св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. през 2016 година той бе канонизиран едновременно от православните църкви на България и на Русия. Днес в столицата се провежда  международна научно-богословска конференция. В Руския храм-подворие "Св...

обновено на 25.02.17 в 17:29

Почина певецът Борислав Грънчаров

На 74-годишна възраст почина обичаният певец  Борислав Грънчаров , съобщи неговата дъщеря  Мария Грънчарова в социалната мрежа Фейсбук. В публикацията Мария пише: Изключително ми е трудно да споделя с всички вас тъжната новина, че моят любим и непрежалим баща - Борислав Грънчаров, напусна този свят след тежко боледуване. Винаги ще те..

публикувано на 25.02.17 в 17:23

Луксозен албум на Сикстинската капела

Сикстинската капела, шедьовърът на ренесансовото изкуство, известен най-вече с изрисувания от Микеланджело свод, вече може да бъде разгледана в най-малки детайли благодарение на иновативна фотографска работа, съобщи АФП. Снимките са направени с авангардна цифрова технология, командвана от компютър, и специални LED лампи, които възпроизвеждат..

публикувано на 25.02.17 в 17:07