Въвеждат нови коефициенти за финансиране обучението на студенти в държавните ВУЗ

БГНЕС
Правителството одобри промени в нормативни актове, които прецизират механизма за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Промените отговарят на последните изменения в Закона за висшето образование, направени с цел повишаване ефективността на публичните разходи, концентриране на финансирането в професионалните направления на висшите училища, получили по-висока оценка за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, и създаване на предпоставки за преструктуриране и оптимизиране на системата.

Увеличават се коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%, като най-голямото увеличение е за математика, информатика и компютърни науки, биологически, химически и физически науки, науки за земята, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, биотехнологии, хранителни технологии, горско стопанство, общо инженерство, материали и материалознание. Увеличават се и коефициентите за педагогическите професионални направления, както и растениевъдство, растителна защита и животновъдство. Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година.

Намалява се коефициентът за професионално направление национална сигурност за първи курс от 7,81 на 2,80 през настоящата учебна година, с изключение на провежданото му обучение от военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен. Намаляват се коефициентите и за професионалните направления медицина, стоматология и фармация. С настоящите промени се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране в зависимост от комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Промяната е по предложение на Съвета на ректорите и има за цел да насърчи стратегиите за профилна оптимизация и специализация на държавните висши училища.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

169 зрелостници в страната на матура по физика, химия или философия

Днес зрелостниците се явяват на матура по физика, химия или философия. В Министерството на образованието и науката беше изтеглен „Вариант II“ за държавния зрелостен изпит по желание. Изпитът ще продължи  четири астрономически часа. Заявление за участие в него са подали общо 169 зрелостници. Утре е матурата по желание по география и икономика,..

публикувано на 30.05.17 в 09:23

Президентът свиква Консултативния съвет за рисковете за националната сигурност

Президентът Румен Радев свиква днес от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. Инициатива "Правосъдие за всеки" отправи призив към участниците в КСНС да включат в дневния ред на..

публикувано на 30.05.17 в 08:31

Борисов: До 15 дни въвеждаме промени в Закона за движение по пътищата

Промените в Закона за движение по пътищата са няколко изречения, но са важни, защото в противен случай се "шиканира" целият съдебен процес, каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов. „До 15 дни ще бъдат въведени няколко съществени промени в различни текстове на закона. Кръвните проби на шофьорите, например, трябва да се вземат..

публикувано на 30.05.17 в 07:35

БАБХ започна набирането на проби за двойни стандарти и от българския пазар

Българската агенция по безопасност на храните започна вземането на проби от храни от същите вериги и същите марки продукти с цел качествен и сравнителен анализ между предлаганите в България и тези от Западна Европа. Инспекциите са продължение на сравнителния анализ за качеството на храни произведени от един и същ производител и предлагани,..

публикувано на 30.05.17 в 07:15

Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания

Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Зоологическата градина "Хамъртън" в град Хънтингдън бе евакуирана и затворена за посетители малко преди обяд след нападението. Тигърът се е промъкнал в оградено пространство, където се намирала служителката. "В нито един момент обществената сигурност не..

публикувано на 30.05.17 в 06:35

11 жертви на ураган в Москва

Единайсет души загинаха, а 50 бяха ранени при ураган в Москва, предаде ТАСС, като се позова на столичния департамент за здравеопазване. "Заради бурния вятър, връхлетял Москва, медицинска помощ до момента са потърсили над 50 пострадали, сред които има деца, а търсенето на помощ продължава. Загинали са 11 човека", заяви пресслужбата на департамента...

публикувано на 30.05.17 в 06:07

Нели Петрова: Промени в Закона за движение по пътищата ще има

Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата ще бъде подготвен от МВР. Това стана ясно след извънредното заседание на правителството, посветено на увеличаването на жертвите от катастрофи . Предвижда се и окрупняване на регулаторните органи, които проверяват шофьорите по пътищата. По темата от днес работят Министерството на..

публикувано на 29.05.17 в 15:13