България и Русия ще работят за увеличаване на туристите и през лято ‘2017 г.

Снимка: БГНЕС

България и Русия ще работят заедно за ръст на руските туристи у нас и през лято ‘2017 година. За това се договориха министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. През изминалото лято страната ни отчита 40% ръст на руските туристи. Около 28% от тях са в местата за настаняване с над 10 легла и около 12% - ръст в собствени жилища. На тази база бе договорено да се работи за постигане отново на тези нива за лято ‘2017 г.


В края на февруари или началото на март ще бъде организирана съвместна кръгла маса по въпросите на туризма между България и Русия. Това бе сред другите договорени стъпки. На нея ще присъстват представители на бранша и местните власти от двете страни. Сафонов допълни, че за да се запази темпото на работа, ще се надява на приемственост от българска страна. Сред важните мерки, които трябва да бъдат продължени, са насърчаване на детския туризъм и детските лагери, културно-историческия туризъм, балнео- и СПА туризма, да се разработят конкретни маршрути за руските туристи и др.

Олег Сафонов подчерта, че това е първа среща за него с чуждестранен министър за 2017 г. именно защото отчита добрата и последователна работа в сферата на туризма през изминалите години. „Руските туристи са сред основните пазари за българския туризъм и резултатите, които отчитаме през 2016 г., се усещат от целия сектор“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че признанието за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи, което бе връчено от National Geographic Traveler на българското Министерство на туризма, е висока оценка за целия сектор, която трябва да бъде защитена и през новата година.

Двамата обсъдиха и условията за пътуване между двете страни. Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия трябва да се запазят облекченията в процедурите за издаване на визи на руските туристи и да се продължи работа за разширяването им. Олег Сафонов подчерта и усилията на българското правителство по отношение на гарантиране сигурността на руските туристи у нас. „Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея“, каза той. Министър Ангелкова подчерта, че това е бил основен приоритет както през изминалия летен сезон, така и за настоящата зима.

Русия е сред най-важните генериращи пазари за туристическата ни индустрия. За изминалите две години от създаването на Министерството на туризма като самостоятелна администрация България участва в над 44 панаира, изложения и международни срещи в Русия, на които се представи като туристическа дестинация с щандове, пресконференции, презентации, експозиции и др. България  бе представена на руския пазар и с 32 национални участия в изложения и Дни на България в Москва и регионите на Руската федерация, като в тези събития взеха участие над 200 български компании. По покана на Федералната агенция по туризъм страната ни се представи на четири регионални туристически форума – в Санкт Петербург, Екатеринбург, Самара и Казан, където над 3 000 руски регионални туроператора и турагента се запознаха с туристическите възможности на страната. В резултат на всички тези усилия се отчита сериозен ръст на руските туристи, като за периода януари–ноември 2016 г. Федерацията заема 4-то място в класацията на НСИ за брой чуждестранните туристи, посетили България – над 570 хил. души.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският политолог прогнозира гражданска война в Турция или убийството на Ердоган

Френският политолог Филип Моро Дефарж скандализира турците в страната с прогноза за предстояща гражданска война в Турция или убийството на президента Ердоган, съобщава Анадолската агенция. Пред канал BFM Business експертът от френския Институт за международни отношения заяви, че членството на Турция в ЕС е невъзможно, дори да има подписано..

публикувано на 23.04.17 в 15:09

Хиляди учени участваха в демонстрации по цял свят като част от първия Марш на науката

Събитието беше организирано така, че да съвпада с Деня на Земята. То имаше за цел да представи дейности в защита на околната среда, както и да послужи като протест срещу политическите нападки срещу науката. Организаторите обясниха, че маршът е празник на науката и призоваха за подкрепа на научната общност. Основната демонстрация беше в американската..

публикувано на 23.04.17 в 14:16

На централния площад в Брюксел за пети пореден път ще се извие българско хоро

Очаква се в него да се включат сънародници, живеещи в Белгия и любители на българския фолклор от други националности. Жителите и гостите на белгийската столица ще се насладят на изпълненията на музикантите и танцьори от ансамбъл "Златна Тракия" от град Хасково. Хорото е част от фестивала "Балкански трафик" в Брюксел. Патрон на събитието тази година е..

публикувано на 23.04.17 в 11:19

Франция избира президент

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са може би най-непредвидимите, съобщават световните агенции. Избирателните участъци отварят врати в 8 ч. и гласуването продължава до 19 ч. В някои от големите градове е предвидена възможност да се гласува до 20 ч. За първи път в историята на Петата република..

публикувано на 23.04.17 в 06:56

Руски войник беше убит при нападение в Армения

Руски войник, който служи в база в Армения, беше убит при нападение с нож, предаде Асошиейтед прес. Местната прокуратура е съобщила, че войникът е бил нападнат в магазин близо до базата в град Гюмри. Местни медии съобщиха, че е арестуван заподозрян. Според армията предварителните данни показват, че нападението е било предизвикано от битов спор. През..

публикувано на 23.04.17 в 06:53

Тръмп ще отбележи 100 дни като президент с митинг в Пенсилвания

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да отбележи навършването на 100 дни от началото на на своето управление с голям митинг в Пенсилвания, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, информира БТА. "Ще направя  ГОЛЯМ митинг в Пенсилвания", написа в Туитър Тръмп, който ще навърши 100 дни като президент на 29 април. Проявата е планирана..

публикувано на 23.04.17 в 06:50
източник: ohridnews.com

Македонци "биха" шопската салата на България в нов рекорд на Гинес

Хотел в Охрид постигна рекорд за книгата на Гинес, като направи най-голямата шопска салата в света, съобщава информационният сайт Охрид нюз. Персоналът на хотела с помощта на ученици от местното училище по ресторантьорство и готвачи от Русия, Украйна и Македония приготвиха 202 килограма шопска салата, която е известна във всички страни в..

публикувано на 22.04.17 в 17:40