България и Русия ще работят за увеличаване на туристите и през лято ‘2017 г.

Снимка: БГНЕС

България и Русия ще работят заедно за ръст на руските туристи у нас и през лято ‘2017 година. За това се договориха министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. През изминалото лято страната ни отчита 40% ръст на руските туристи. Около 28% от тях са в местата за настаняване с над 10 легла и около 12% - ръст в собствени жилища. На тази база бе договорено да се работи за постигане отново на тези нива за лято ‘2017 г.


В края на февруари или началото на март ще бъде организирана съвместна кръгла маса по въпросите на туризма между България и Русия. Това бе сред другите договорени стъпки. На нея ще присъстват представители на бранша и местните власти от двете страни. Сафонов допълни, че за да се запази темпото на работа, ще се надява на приемственост от българска страна. Сред важните мерки, които трябва да бъдат продължени, са насърчаване на детския туризъм и детските лагери, културно-историческия туризъм, балнео- и СПА туризма, да се разработят конкретни маршрути за руските туристи и др.

Олег Сафонов подчерта, че това е първа среща за него с чуждестранен министър за 2017 г. именно защото отчита добрата и последователна работа в сферата на туризма през изминалите години. „Руските туристи са сред основните пазари за българския туризъм и резултатите, които отчитаме през 2016 г., се усещат от целия сектор“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че признанието за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи, което бе връчено от National Geographic Traveler на българското Министерство на туризма, е висока оценка за целия сектор, която трябва да бъде защитена и през новата година.

Двамата обсъдиха и условията за пътуване между двете страни. Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия трябва да се запазят облекченията в процедурите за издаване на визи на руските туристи и да се продължи работа за разширяването им. Олег Сафонов подчерта и усилията на българското правителство по отношение на гарантиране сигурността на руските туристи у нас. „Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея“, каза той. Министър Ангелкова подчерта, че това е бил основен приоритет както през изминалия летен сезон, така и за настоящата зима.

Русия е сред най-важните генериращи пазари за туристическата ни индустрия. За изминалите две години от създаването на Министерството на туризма като самостоятелна администрация България участва в над 44 панаира, изложения и международни срещи в Русия, на които се представи като туристическа дестинация с щандове, пресконференции, презентации, експозиции и др. България  бе представена на руския пазар и с 32 национални участия в изложения и Дни на България в Москва и регионите на Руската федерация, като в тези събития взеха участие над 200 български компании. По покана на Федералната агенция по туризъм страната ни се представи на четири регионални туристически форума – в Санкт Петербург, Екатеринбург, Самара и Казан, където над 3 000 руски регионални туроператора и турагента се запознаха с туристическите възможности на страната. В резултат на всички тези усилия се отчита сериозен ръст на руските туристи, като за периода януари–ноември 2016 г. Федерацията заема 4-то място в класацията на НСИ за брой чуждестранните туристи, посетили България – над 570 хил. души.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 януари - Ден на национален траур в Унгария

Ден на национален траур ще бъде понеделникът в Унгария, след като автобус с тийнейджъри се разби близо до Верона, Северна Италия. Най-малко 16 загубиха живота си, а други 28 бяха ранени. Шест от тях са в болница, като двама са в критично състояние. В автобуса..

публикувано на 22.01.17 в 16:22

Румен Радев встъпи в длъжност

С официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент на Република България. На церемонията пред паметника на Незнайния войн в столицата присъстваха председателят на Народното събрание, премиерът и министрите в оставка, депутати, конституционни съдии и..

публикувано на 22.01.17 в 14:55

Започнаха личните срещи на президентите Радев и Плевнелиев

Започна срещата на президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2 Разговорите се провеждат в Зелената зала в администрацията на държавния глава. Срещата между вицепрезидентите Илияна Йотова и Маргарита Попова е в кабинета на Попова.

публикувано на 22.01.17 в 12:50

Плевнелиев пожела на Радев да не допусне голяма стратегическа грешка. Радев заяви, че ще работи за достойнството на българския народ.

"Един труден,но успешен мандат приключи. Държах правилната посока изпълних правилните приоритети. Като президент не допуснах стратегически грешки." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на официалната церемония по предаване на караула при встъпването в длъжност на президента Румен Радев. „В политиката не е важно..

публикувано на 22.01.17 в 11:45

23 души остават в неизвестност, след като лавина затрупа хотел в Италия

Без изгледи за оцелели преминава четвъртият ден на спасителни операции, след като лавина затрупа хотел в Централна Италия. Общо 23 души са в неизвестност към този момент. Цифрата се базира на списъка с регистрираните гости в хотела и персонала, както и от съобщения на техни приятели и роднини. 11 души вече са извадени невредими. В сряда,..

публикувано на 22.01.17 в 11:24

Повече от 10 километра е опашката от чакащи камиони на Дунав мост 2

Повече от 10 километра е опашката от чакащи товарни автомобили, за да преминат Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Това съобщи за БТА дежурният на граничния пункт. Близо 150 товарни камиона са спрени от движение в Монтана. На граничния пункт при Видин-Калафат са отворени и работят четири ленти да товарните автомобили. Причината за образувалата се..

публикувано на 22.01.17 в 11:21

Борисов забрани на ГЕРБ да прави коалиции. Цветанов иска поне 1 милион гласа, за да има комфорт.

Премиерът в оставка Бойко Борисов забрани на ГЕРБ да прави сметки за коалиции, рано тази сутрин по време на среща с актива на партията в София. Той посочи, че ГЕРБ е с натрупан опит, а всички останали са 10 години след тях. Ние трябва да намерим най-точните решения, да убедим хората, че това, което правим и искаме да направим, първо е за тях,..

публикувано на 22.01.17 в 10:31