България и Русия ще работят за увеличаване на туристите и през лято ‘2017 г.

Снимка: БГНЕС

България и Русия ще работят заедно за ръст на руските туристи у нас и през лято ‘2017 година. За това се договориха министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. През изминалото лято страната ни отчита 40% ръст на руските туристи. Около 28% от тях са в местата за настаняване с над 10 легла и около 12% - ръст в собствени жилища. На тази база бе договорено да се работи за постигане отново на тези нива за лято ‘2017 г.


В края на февруари или началото на март ще бъде организирана съвместна кръгла маса по въпросите на туризма между България и Русия. Това бе сред другите договорени стъпки. На нея ще присъстват представители на бранша и местните власти от двете страни. Сафонов допълни, че за да се запази темпото на работа, ще се надява на приемственост от българска страна. Сред важните мерки, които трябва да бъдат продължени, са насърчаване на детския туризъм и детските лагери, културно-историческия туризъм, балнео- и СПА туризма, да се разработят конкретни маршрути за руските туристи и др.

Олег Сафонов подчерта, че това е първа среща за него с чуждестранен министър за 2017 г. именно защото отчита добрата и последователна работа в сферата на туризма през изминалите години. „Руските туристи са сред основните пазари за българския туризъм и резултатите, които отчитаме през 2016 г., се усещат от целия сектор“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че признанието за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи, което бе връчено от National Geographic Traveler на българското Министерство на туризма, е висока оценка за целия сектор, която трябва да бъде защитена и през новата година.

Двамата обсъдиха и условията за пътуване между двете страни. Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия трябва да се запазят облекченията в процедурите за издаване на визи на руските туристи и да се продължи работа за разширяването им. Олег Сафонов подчерта и усилията на българското правителство по отношение на гарантиране сигурността на руските туристи у нас. „Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея“, каза той. Министър Ангелкова подчерта, че това е бил основен приоритет както през изминалия летен сезон, така и за настоящата зима.

Русия е сред най-важните генериращи пазари за туристическата ни индустрия. За изминалите две години от създаването на Министерството на туризма като самостоятелна администрация България участва в над 44 панаира, изложения и международни срещи в Русия, на които се представи като туристическа дестинация с щандове, пресконференции, презентации, експозиции и др. България  бе представена на руския пазар и с 32 национални участия в изложения и Дни на България в Москва и регионите на Руската федерация, като в тези събития взеха участие над 200 български компании. По покана на Федералната агенция по туризъм страната ни се представи на четири регионални туристически форума – в Санкт Петербург, Екатеринбург, Самара и Казан, където над 3 000 руски регионални туроператора и турагента се запознаха с туристическите възможности на страната. В резултат на всички тези усилия се отчита сериозен ръст на руските туристи, като за периода януари–ноември 2016 г. Федерацията заема 4-то място в класацията на НСИ за брой чуждестранните туристи, посетили България – над 570 хил. души.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Великденските пости

Най-дългите пости в годината - Великденските, започват днес. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 16 април. Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните..

публикувано на 27.02.17 в 06:55

27 ден протести в Румъния

Хиляди излязоха на протестите, които продължават 27-и пореден ден в Румъния. Няколко хиляди души се събраха на Площада на Победата в Букурещ в неделя вечерта. Участниците в антиправителствените демонстранти скандираха: "Оставка!" и "Вие сте крадци". След това оформиха знамето на Европейския съюз със 12..

публикувано на 27.02.17 в 06:38

Полицията задържа мъжа, избягал от затвора в Пловдив

Тази сутрин криминалисти на ОД на МВР - Пловдив установиха местонахождението и задържаха 32-годишния Тома Ендрев, избягал от затвора. Това съобщиха от пресцентъра на полицията в града. От полицейския пресцентър припомнят, че на 21 февруари към 21.30 часа е било установено, че мъжът е избягал, когато е бил местен от Общежитето към основната..

обновено на 26.02.17 в 11:59

С молебен отбелязват 1 година от канонизацията на Св. Серафим

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия - Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, се навършва днес. Затова през целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия..

публикувано на 26.02.17 в 10:15

Червен код за горещини в аржентинската столица

Аржентинската метеорологична служба обяви "червена тревога" - най-високото равнище на заплаха - в столицата Буенос Айрес заради горещините, започнали в началото на седмицата, предаде ТАСС. Горещината заплашва живота не само на рисковите групи, а и на здравите хора, обяснява метеорологичната служба. През деня температурата в столицата достигаше 31..

публикувано на 26.02.17 в 08:16

Броят на пострадалите в Ню Орлиънс достигна 28, инцидентът не е терористичен акт

Полицията на Ню Орлиънс съобщи, че броят на пострадалите при инцидента с камион, прегазил събралите се за традиционно шествие, е достигнал 28 души, но няма подозрения за терористичен акт, предаде АП. Инцидентът е станал в събота вечерта около 7.00 часа местно време или малко преди 3.00 през нощта българско. Говорител на полицията обяви, че..

публикувано на 26.02.17 в 08:11

ЦИК: Няма да има машинно гласуване на тези избори

Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка. Техническата комисия установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна.  От доклада на комисията става ясно, че..

публикувано на 25.02.17 в 23:17