Ниските температури крият опасност и за животните, алармират от „Четири лапи“

Ниските температури, които се очакват през следващите дни, крият рискове и опасности и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън – бездомни и дворни кучета. Най-често те са жертва на хипотермия, или измръзване, при което телесната температура пада под нормата.

„Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „При първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.“

Ветеринарните лекари на „Четири лапи“ съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират директно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан. Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар. В клиниката на „Четири лапи“ в кв. Банкя са готови да окажат първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия. 

Специалистите на организацията съветват, ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентатор самоубиец е предизвикал експлозия в Ню Йорк

Експлозия избухна до оживената автогара Port Authority („Порт оторити”) в Ню Йорк близо до Таймс скуеър. Телевизия Си Би Ес съобщи, че самоделно взривно устройство е било активирано от терорист самоубиец в тунел. Във връзка с..

публикувано на 11.12.17 в 16:24

Фалшив сигнал за бомба в посолството на Ираел в София

Не е открито взривно устройство в посолството на Израел в София. Това предаде БНР, като цитира СДВР. Припомняме, в 12.40 ч. днес беше получен сигнал за бомба в сградата. Хората от посолството не са били евакуирани.

публикувано на 11.12.17 в 15:55

Сигнал за бомба в израелското посолство

Получен е сигнал за бомба в Израелското посолство в столицата около 12.40 ч., предаде БНР. На място са изпратени екипи на полицията, които в момента претърсват района. Очаквайте подробности.

публикувано на 11.12.17 в 14:28

Съветът на ЕС определи квотите за улов на риба в Черно море за догодина

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес квотите за улов на риба в Черно море за следващата година. Приетите правила засягат България и Румъния. Съветът потвърждава предложението на Европейската комисия за превишаване на квотите за улов на цаца до 11 475 тона. От това количество две трети се полагат на България. За улова на калкан са..

публикувано на 11.12.17 в 12:13

Саудитска Арабия разрешава кината в началото на 2018 г.

Саудитска Арабия обяви днес, че разрешава откриване на киносалони. Вероятно първите кина в консервативната монархия ще отворят врати в началото на следващата година, предаде Ройтерс. "В качеството си на регулатор в киноиндустрията Главната комисия за аудиовизуални медии започна процеса на лицензиране на киносалони в монархията", се казва..

публикувано на 11.12.17 в 11:27

Приватизират концерна „Калашников“

Държавната корпорация „Ростех“ планира да продаде 26% от концерна „Калашников“ в началото на 2018 г. Това съобщи генералният директор на корпорацията Сергей Чемезов. „Вече има решение, скоро ще излезе и правителственият указ. Най-вероятно продажбата ще се състои в..

публикувано на 11.12.17 в 09:42

От Уницеф искат по-голям достъп на деца до интернет

Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ - призова за разширяване на достъпа на децата до интернет. По данни на организацията, най-голям достъп до мрежата в момента имат младите хора на възраст между 14 и 25 години, предимно в Европа и Съединените щати.В Африка трима от всеки пет младежи нямат интернет достъп, отчита още доклад на УНИЦЕФ. В документа се..

публикувано на 11.12.17 в 08:39