Ниските температури крият опасност и за животните, алармират от „Четири лапи“

Ниските температури, които се очакват през следващите дни, крият рискове и опасности и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън – бездомни и дворни кучета. Най-често те са жертва на хипотермия, или измръзване, при което телесната температура пада под нормата.

„Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „При първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.“

Ветеринарните лекари на „Четири лапи“ съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират директно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан. Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар. В клиниката на „Четири лапи“ в кв. Банкя са готови да окажат първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия. 

Специалистите на организацията съветват, ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.

ВИЖТЕ ОЩЕ
NATFIZ

НАТФИЗ чества 80-годишнината на акад. Людмил Стайков

НАТФИЗ "Кр. Сарафов" чества 80-годишнината на акад. Людмил Стайков днес, навръх рождения ден на именития режисьор. Тържеството ще бъде в Учебния театър, съобщават от академията. "Моята искрена благодарност и най-дълбок поклон към зрителите, без които филмът остава само като самотно заглавие в статистиката" - казва маестрото, подписал..

публикувано на 18.10.17 в 08:35
Си Цзинпин

Си Цзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия президентът Си Цзипин, цитиран от Асошиейтед прес. Сред сериозните предизвикателства, които Си открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяваща..

публикувано на 18.10.17 в 08:27

Хиляди на протест в Барселона

В Барселона се проведе митинг в подкрепа на задържаните ръководители на две каталунски организации, подкрепящи независимостта от Испания, предадоха агенциите. Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско..

публикувано на 18.10.17 в 07:52

Напусна ни певицата Андрония Попова

Певицата Андрония Попова-Рони почина на 44-годишна възраст. Нейни близки съобщиха, че си е отишла на 16 октомври след тежка битка с рака. Рони беше неразривна част от алтернативната музикална сцена в България. Освен като лице на групите Nasekomix и Help  Me  Jones , тя доби популярност и като член на суинг триото Sentimental  Swingers..

публикувано на 17.10.17 в 18:57

Над 85 на сто от чехите не искат да са в еврозоната

Над 85 процента от чешките граждани се обявяват срещу преминаването към общата валута евро, а девет от всеки 10 чехи подкрепят провеждането на референдуми по актуални проблеми, сочат резултати от допитване на агенция Datamar. „В чешкото общество преобладава негативно отношение към присъединяването на..

публикувано на 17.10.17 в 17:00

68-ма бригада Специални сили в Пловдив празнува Деня на парашутистите

На 18 октомври 1944 година по време на Кумановската настъпателна операция Първа армия е спряна на силно укрепената Стражинска позиция и командването решава да засили настъплението, като включи в боя и скоро сформираната Парашутна дружина. Целта е позицията да бъде пробита в тила и така да отвори пътя на Първа армия за..

публикувано на 17.10.17 в 15:21

Валери Симеонов дава медиите на съд

Аз битки с никого не водя, нещо неправилно тълкувате- така отговори вицепремиерът Валери Симеонов на въпрос на БГНЕС относно развоя на битките му с медиите. "Но си защитавам човешките права, законовите права. Щом медиите не се извиниха, ще се видим в съда, то е ясно. "На въпрос относно езика на..

публикувано на 17.10.17 в 15:13