Ниските температури крият опасност и за животните, алармират от „Четири лапи“

Ниските температури, които се очакват през следващите дни, крият рискове и опасности и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън – бездомни и дворни кучета. Най-често те са жертва на хипотермия, или измръзване, при което телесната температура пада под нормата.

„Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „При първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.“

Ветеринарните лекари на „Четири лапи“ съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират директно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан. Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар. В клиниката на „Четири лапи“ в кв. Банкя са готови да окажат първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия. 

Специалистите на организацията съветват, ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Няма да има машинно гласуване на тези избори

Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка. Техническата комисия установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна.  От доклада на комисията става ясно, че..

публикувано на 25.02.17 в 23:17

Трима ранени при врязване на кола в пешеходна зона в Германия

Трима души пострадаха в германския град Хайделберг след като мъж нахлу с колата си в пешеходна зона в центъра. Нападателят, за когото се смята, че е бил въоръжен с нож, е бил прострелян от полицията след като избягал от мястото. Той е откаран в болница. Състоянието му и това на един от ранените се оценява като тежко. Мотивите на мъжа все още не..

публикувано на 25.02.17 в 20:06

Разследват случая с детето, починало след удар в корема в столично училище

Психолози ще работят с децата от столичното училище, където 11-годишното момиче, почина след като бе  ритнато в корема от свой съученик. От МОН съобщиха, че в понеделник сутринта в училището ще започнат работа психолози, които ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите..

публикувано на 25.02.17 в 19:56
Председателят на на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев на събора на съсловната организация, който се проведе във ВМА

Лекарският съюз подкрепи рамковия договор за 2017-а

Българският лекарски съюз подкрепя Националния рамков договор за 2017-а година, реши 66-тият извънреден Лекарски събор. Това обяви на пресконференция след края на Събора д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС. Той уточни, че решението е прието с 219 гласа - "за", 39 - "против" и 4 - "въздържали се", при 315 регистрирани. Договорът..

обновено на 25.02.17 в 18:37

Една година от канонизацията на Серафим Софийски

С тържества   отбелязват  1 година от прославлението на новоканонизирания светител– св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. през 2016 година той бе канонизиран едновременно от православните църкви на България и на Русия. Днес в столицата се провежда  международна научно-богословска конференция. В Руския храм-подворие "Св...

обновено на 25.02.17 в 17:29

Почина певецът Борислав Грънчаров

На 74-годишна възраст почина обичаният певец  Борислав Грънчаров , съобщи неговата дъщеря  Мария Грънчарова в социалната мрежа Фейсбук. В публикацията Мария пише: Изключително ми е трудно да споделя с всички вас тъжната новина, че моят любим и непрежалим баща - Борислав Грънчаров, напусна този свят след тежко боледуване. Винаги ще те..

публикувано на 25.02.17 в 17:23

Луксозен албум на Сикстинската капела

Сикстинската капела, шедьовърът на ренесансовото изкуство, известен най-вече с изрисувания от Микеланджело свод, вече може да бъде разгледана в най-малки детайли благодарение на иновативна фотографска работа, съобщи АФП. Снимките са направени с авангардна цифрова технология, командвана от компютър, и специални LED лампи, които възпроизвеждат..

публикувано на 25.02.17 в 17:07